Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
więc widać doigrałem się ostro bawiąc z obrazem. Co mi dolega:
1. Nie działa dźwięk we flashu jak odtwarzam muzykę z deadbeef jednocześnie,
2. Dzisiaj sam z siebie deadbeef przestał odtwarzać muzykę przez wyjście alsa (działa na pulse audio), a jak włączony jest flash to nie odtwarza na niczym.
3. Odpaliłem flash+mplayer mp3 i to co dostałem w konsoli:
buri@buri-laptop /media/dane/muza/_inne $ mplayer "Zbigniew Wodecki - Gumisie.mp3" MPlayer SVN-r34132 (C) 2000-2010 MPlayer Team mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing Zbigniew Wodecki - Gumisie.mp3. Audio only file format detected. Clip info: Title: Gumisie Artist: Bajka Album: Year: Comment: by V.I.P. Genre: Other Load subtitles in ./ ========================================================================== Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available. Enable it at compilation. Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, floatle, 128.0 kbit/4.54% (ratio: 16000->352800) Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio) ========================================================================== [AO_ALSA] alsa-lib: dlmisc.c:236:(snd1_dlobj_cache_get) Cannot open shared library /usr/lib/x86_64-linux-gnu/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so [AO_ALSA] Playback open error: No such device or address Failed to initialize audio driver 'alsa' [AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: Device or resource busy [AO_ALSA] alsa-lib: dlmisc.c:236:(snd1_dlobj_cache_get) Cannot open shared library /usr/lib/x86_64-linux-gnu/alsa-lib/libasound_module_pcm_pulse.so [AO_ALSA] Playback open error: No such device or address AO: [pulse] 44100Hz 2ch floatle (4 bytes per sample) Video: no video Starting playback... A: 58.0 (57.9) of 58.0 (58.0) 0.6%
Ruszyło jak flasha na stronie wyłączyłem, oczywiście.
Parę wyników z konsoli:
buri@buri-laptop /media/dane/muza/_inne $ dpkg -l | grep alsa ii alsa-base 1.0.23+dfsg-4 ALSA driver configuration files ii alsa-utils 1.0.24.2-1 Utilities for configuring and using ALSA ii gstreamer0.10-alsa 0.10.35-1 GStreamer plugin for ALSA
buri@buri-laptop /media/dane/muza/_inne $ alsamixer ALSA lib dlmisc.c:236:(snd1_dlobj_cache_get) Cannot open shared library /usr/lib/x86_64-linux-gnu/alsa-lib/libasound_module_ctl_pulse.so cannot open mixer: Nie ma takiego urządzenia ani adresu
buri@buri-laptop /media/dane/muza/_inne $ dpkg -l | grep flash ii mint-flashplugin-11 11.0.d1.98 Adobe Flash plugin 11
buri@buri-laptop /media/dane/muza/_inne $ sudo lspci -v -s 00:1b.0 [sudo] password for buri: 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02) Subsystem: Dell Device 0228 Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 45 Memory at febfc000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Capabilities: [50] Power Management version 2 Capabilities: [60] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+ Capabilities: [70] Express Root Complex Integrated Endpoint, MSI 00 Capabilities: [100] Virtual Channel Capabilities: [130] Root Complex Link Kernel driver in use: HDA Intel
Co popsułem i jak to cofnąć by działało? Jakie info jeszcze potrzebne? Kernel 3.0.0-1.
Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-11 22:21:45)
Na sam początek powiedz, co robiłeś.
Hej, no widać w temacie wcześniejszym :http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19844
Oczywiście czyszczę sobie trochę system pod siebie, ale zastrzegam nie usuwam nic bez czytania! Każdy pakiet co chcę usuwać przerabiam, nie usuwałem nic z dźwiękiem, obrazem tylko vdpau i z nim powiązane (zmieniałem też wersje), obecnie wykasowałem sobie programy z których nie korzystam oraz stery do bluetooth, sambę, parę egzotyków (nic nie związane z dźwiękiem). Wczoraj "chyba" (nie dam pewności) działało normalnie, bo bym raczej zauważył. Błąd już sypało wcześniej w mplayer jak widać w poprzednim temacie, a alsamixer też nie działało, tylko teraz już mi to przeszkadza.
W logu message
Oct 11 15:00:20 buri-laptop kernel: [ 48.242908] hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead. Oct 11 15:00:20 buri-laptop kernel: [ 48.270444] hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead. Oct 11 15:00:20 buri-laptop kernel: [ 48.427614] hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #0. Suggest a bigger bdl_pos_adj.
Aaa przeinstalowałem alse ale też nie pomogło nic.
Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-11 19:25:26)
nie wiem czy to pomoże
ale to alsa-utils masz jakieś stare ,
“wheezy” ma nowsze i to od kiedy
[2011-09-20] alsa-utils 1.0.24.2-3 MIGRATED to testing (Britney)
Co mówi
modprobe snd-hda-intel
?
arturek napisał(-a):
nie wiem czy to pomoże
“wheezy” ma nowsze i to od kiedy[2011-09-20] alsa-utils 1.0.24.2-3 MIGRATED to testing (Britney)
Dałem aktualizację i nic.
ilin napisał(-a):
Co mówi
Kod:
modprobe snd-hda-intel?
Siedzi już w lsmod sprawdzałem, a polecenie nic nie wyrzuciło. Nic nie pomogło. Deadbeef odpalony z konsoli też daje te same komunikaty co mplayer.
Myślisz ,ze zmierzenie temperatury wygoni chorobę ?
Ja zadaję pytania aby wykluczyć mozliwe przyczyny :)
Teraz pokaż z konta użytkownika
groups
Oraz wyniki poleceń
dpkg -l | grep libasound dpkg -l | grep pulse
buri napisał(-a):
arturek napisał(-a):
nie wiem czy to pomoże
“wheezy” ma nowsze i to od kiedy[2011-09-20] alsa-utils 1.0.24.2-3 MIGRATED to testing (Britney)
Dałem aktualizację i nic.
Tym się nie martw — Ty masz LMDE, które ma lekki poślizg względem testinga.
buri@buri-laptop ~ $ groups buri sudo
buri@buri-laptop ~ $ dpkg -l | grep libasound ii libasound2 1.0.24.1-4 shared library for ALSA applications
buri@buri-laptop ~ $ dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio 0.10.30-1 GStreamer plugin for PulseAudio ii libpulse-browse0 0.9.23-1 PulseAudio client libraries (zeroconf support) ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.23-1 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 0.9.23-1 PulseAudio client libraries ii pulseaudio 0.9.23-1 PulseAudio sound server ii pulseaudio-esound-compat 0.9.23-1 PulseAudio ESD compatibility layer ii pulseaudio-module-gconf 0.9.23-1 GConf module for PulseAudio sound server ii pulseaudio-module-x11 0.9.23-1 X11 module for PulseAudio sound server ii pulseaudio-module-zeroconf 0.9.23-1 Zeroconf module for PulseAudio sound server ii pulseaudio-utils 0.9.23-1 Command line tools for the PulseAudio sound server ii vlc-plugin-pulse 1:1.1.11-2.1 PulseAudio plugin for VLC
Grzecznie odpowiadam i nic sam nie robię na własną rękę, bo mam dość moich błędów :)
A tak z ciekawości:
buri@buri-laptop ~ $ cd /usr/lib/x86_64-linux-gnu/alsa-lib/ bash: cd: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/alsa-lib/: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Jakbym nie miał plików? http://pkgs.org/debian-wheezy/debian-main-amd64/lib … md64.deb.html
libasound2-plugins nie mam zainstalowane
Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-11 20:38:50)
To zainstaluj.
Bo to chyba do pulseaudio potrzrebne
Dobra dźwięk wrócił :) Dziękuje za pomoc wszystkim.
Doinstalowałem libasound2-plugins oraz przeinstalowałem dla pewności libasound2- pliki się pojawiły a po resecie działa.
Strony: 1