Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-08 21:13:54

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Vlc samoczynne zamykanie, błędy

Zainstalowałem sobie LMDE xface x64 nowe i  wszystko na swój sposób cacy. Pora coś obejrzeć przecież odzyskałem sporo filmów i tutaj zawód:

Kod:

buri@buri-laptop /media/dane/anime $ vlc
VLC media player 1.1.11 The Luggage (revision exported)
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_ADDRESS")
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_BUS_TYPE")
[0x1302120] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu.
Blocked: call to setlocale(6, "")
Blocked: call to setenv("ORBIT_SOCKETDIR", "/tmp/orbit-buri", 1)
Warning: call to srand(1318506032)
Warning: call to rand()

(process:21289): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
    Using the fallback 'C' locale.
 m_el[mi_level] == NULL
 arrrrrrrrrrrrrg Up cannot escape itself
 m_el[mi_level] == NULL
[0x13f3dc0] signals interface error: signal 17 overridden (0x7f95daef8bd0)
[0x13f3dc0] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]
[ass] fontconfig: Selected font is not the requested one: 'DejaVu Sans' != 'Calibri'
Naruszenie ochrony pamięci

To co wyrzuca konsola jak się odpali plik. Od momentu odpalenia z konsoli, przeciągnięcia pliku, oraz zakończenia działania. Rozumiem tyle, że coś z czcionką jest nie tak chyba?

System był instalowany z pozostawionymi ustawieniami konkretnych aplikacji na partycji /home, katalog vlc był usunięty, .fontconfig też. Jedyny z tym związany to moje osobiste .fonts (zbiór czcionek do anime, które trzymam zawsze). Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, a sporo razy już tak instalowałem system.
Odpalenie pliku bez napisów też ma błąd:

Kod:

buri@buri-laptop /media/dane/anime $ vlc --ffmpeg-hw
[0x6e9120] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu.
Warning: call to srand(1318408654)

(process:21478): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
 m_el[mi_level] == NULL
 m_el[mi_level] == NULL
libva: libva version 0.32.0
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns -1
[0x7de310] signals interface error: signal 17 overridden (0x7f57523a6bd0)
[0x7de310] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]

Próbowałem vlc z innego repo, ciągle mówię o najnowszym 1.11.2-1 lub 1.11-b2 takie miałem. Sterowniki do karty nvidia zainstalowane najnowsze z repo. Kernel 3.0.0-1.

Jeśli potrzebne jeszcze jakieś info to proszę pisać.

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-14 20:00:13)

#2  2011-10-08 21:57:03

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Vlc samoczynne zamykanie, błędy

Vlc ma dwa konfigi

W ~/.config  i w ~/.local

Najlepiej zrób sobie nowego użytkownika i na nim sprawdź czy też się będzie wywalał.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2011-10-08 23:05:09

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

ilin napisał(-a):

Vlc ma dwa konfigi

W ~/.config  i w ~/.local

Zawsze usuwam te katalogi. Musiałem od nowa przeinstalować system .. trochę przesadziłem :P
Chyba winne są sterowniki od nvidi, gdyż teraz jeszcze ich nie instalowałem i filmy działają mało płynnie ale chodzą - te co zawieszały się na samym starcie.
Sterowniki miałem wtedy 280.13, chciałem nowsze ale widać jak się skończyło. Spróbuje chyba zainstalować ręcznie.

Edytka:
Sprawdziłem po całkowitej aktualizacji systemu czy nic nie szwankuje i vlc chodzi dobrze - czyli winne były stery.

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-09 00:16:24)

#4  2011-10-09 08:57:19

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ja mam

Kod:

ii  nvidia-kernel-dkms                                280.13.really.275.28-1

z repozytorium debiana.
Vlc śmiga tyle ,że system 32bit.

Polski portal Debiana

#5  2011-10-09 10:19:26

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Dobra @ilin dzisiaj nowy dzień więc wracam do wyzwania, jednak problem dalej jest i to z każdym programem do odtwarzania - wczoraj chyba wieczorem szczęście miałem jakieś :/

Kod:

buri@buri-laptop ~ $ totem

(totem:3937): Totem-WARNING **: Failed to create dbus proxy for org.gnome.SettingsDaemon: Could not get owner of name 'org.gnome.SettingsDaemon': no such name
buri@buri-laptop ~ $ vlc
[0x12d5120] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu.
Warning: call to srand(1318166003)

(process:3952): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
 m_el[mi_level] == NULL
 m_el[mi_level] == NULL
[0x13c9960] signals interface error: signal 17 overridden (0x7f25e7b73bd0)
[0x13c9960] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]

Nie mam pomysłu z której strony się za to wziąć, rozwiązania są różne ale na razie u mnie nic nie pomaga.

#6  2011-10-09 10:53:01

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

To może znowu wina Trin Xorga 1.11? Ostatnio jak nie wiadomo o co chodzi, to przeważnie cofnięcie Xorga pomaga.

#7  2011-10-09 15:08:09

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

To może znowu wina Trin Xorga 1.11? Ostatnio jak nie wiadomo o co chodzi, to przeważnie cofnięcie Xorga pomaga.

Asekuracyjnie się zapytam może mi się rozsypać system? Sterowniki zainstalowałem ręcznie, czy będzie trza przeinstalować? Jakoś .avi normalnie idzie oglądać - na tyle ile mam ich na dysku 3 filmy :P

#8  2011-10-09 15:16:56

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

To zależy co zrobisz. ;) W sumie raczej nie… Tylko mam jeszcze pytanie: po zainstalowaniu LMDE najpierw go zaktualizowałeś, a potem trafiłeś na ten błąd, czy odwrotnie? Bo jeśli błąd był od razu, to cofanie Xorga nie ma sensu — na obrazie instalacyjnym LMDE na pewno nie ma Xorga 1.11.

Przede wszystkim zacznij od tego:

ilin napisał(-a):

Najlepiej zrób sobie nowego użytkownika i na nim sprawdź czy też się będzie wywalał.

#9  2011-10-09 16:07:54

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

To zależy co zrobisz. ;) W sumie raczej nie… Tylko mam jeszcze pytanie: po zainstalowaniu LMDE najpierw go zaktualizowałeś, a potem trafiłeś na ten błąd, czy odwrotnie? Bo jeśli błąd był od razu, to cofanie Xorga nie ma sensu — na obrazie instalacyjnym LMDE na pewno nie ma Xorga 1.11.

Właśnie jak można wywnioskować nie miałem problemów przed poprawkami wczoraj.

Teraz i tak nastały jaja jak berety. Utworzyłem nowy profil i co się okazało, dalej się wyłącza, ale kurde wczytał mi się taki lmde jak powinien (tak jak wygląda na livecd), a u mnie na profilu co zawsze nakładałem (tylko foldery programów: opera, xchat, filezilla, rtorrent oraz czcionek) włączyło mi się gołe xfce jakoś nie dało mi do myślenia - to gdzie on trzyma te opcje? ehh coś czuję iż usunę cały system, home oraz wykasuje co się da jeszcze z innych partycji, a może coś zadziała.

#10  2011-10-09 16:11:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

OK, to wrzuć wyniki:

Kod:

cat /etc/apt/sources.list
dpkg -l |grep xorg

EDIT: Zobacz jeszcze co mplayer powie:

Kod:

mplayer jakiś_film

#11  2011-10-09 17:03:20

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Dobra ja jestem mniej cierpliwy niż wy - tylko gratulować. Nie miałem siły przywracać wszystkiego do ładu. Poleciał format /systemu, /home, /swap, nie zamontowałem specjalnie partycji /dane, aby jakimś cudem sobie nie wczytał niczego. Mam teraz LMDE czyste po instalacji (tylko wi-fi postawiłem) i wygląda tak jak powinno. Nie robiłem aktualizacji i filmy się odpalają bez problemów, więc daje wynik polecenia:

Kod:

buri@buri-laptop ~ $ dpkg -l |grep xorg
ii  xorg-sgml-doctools                   1:1.8-2                           Common tools for building X.Org SGML documentation
ii  xserver-xorg                         1:7.6+7                           X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.10.2.902-1                    Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-all               1:7.6+7                           X.Org X server -- input driver metapackage
ii  xserver-xorg-input-evdev             1:2.6.0-2+b1                      X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics         1.4.1-1                           Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-input-wacom             0.10.10+20110203-1+b1             X.Org X server -- Wacom input driver
ii  xserver-xorg-video-apm               1:1.2.3-2+b1                      X.Org X server -- APM display driver
ii  xserver-xorg-video-ark               1:0.7.3-2+b1                      X.Org X server -- ark display driver
ii  xserver-xorg-video-ati               1:6.14.2-1                        X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper
ii  xserver-xorg-video-chips             1:1.2.4-1+b1                      X.Org X server -- Chips display driver
ii  xserver-xorg-video-cirrus            1:1.3.2-4+b1                      X.Org X server -- Cirrus display driver
ii  xserver-xorg-video-fbdev             1:0.4.2-4+b1                      X.Org X server -- fbdev display driver
ii  xserver-xorg-video-i128              1:1.3.4-2+b1                      X.Org X server -- i128 display driver
ii  xserver-xorg-video-i740              1:1.3.2-4+b1                      X.Org X server -- i740 display driver
ii  xserver-xorg-video-intel             2:2.15.0-3                        X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii  xserver-xorg-video-mach64            6.9.0-1                           X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
ii  xserver-xorg-video-mga               1:1.4.13.dfsg-3+b1                X.Org X server -- MGA display driver
ii  xserver-xorg-video-neomagic          1:1.2.5-2+b1                      X.Org X server -- Neomagic display driver
ii  xserver-xorg-video-nouveau           1:0.0.16+git20110411+8378443-1+b1 X.Org X server -- Nouveau display driver (experimental)
ii  xserver-xorg-video-openchrome        1:0.2.904+svn920-1                X.Org X server -- VIA display driver
ii  xserver-xorg-video-r128              6.8.1-5+b1                        X.Org X server -- ATI r128 display driver
ii  xserver-xorg-video-radeon            1:6.14.2-1                        X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver
ii  xserver-xorg-video-rendition         1:4.2.4-2+b1                      X.Org X server -- Rendition display driver
ii  xserver-xorg-video-s3                1:0.6.3-4+b1                      X.Org X server -- legacy S3 display driver
ii  xserver-xorg-video-s3virge           1:1.10.4-4+b1                     X.Org X server -- S3 ViRGE display driver
ii  xserver-xorg-video-savage            1:2.3.2-3+b1                      X.Org X server -- Savage display driver
ii  xserver-xorg-video-siliconmotion     1:1.7.5-1+b1                      X.Org X server -- SiliconMotion display driver
ii  xserver-xorg-video-sis               1:0.10.3-3+b1                     X.Org X server -- SiS display driver
ii  xserver-xorg-video-sisusb            1:0.9.4-2+b1                      X.Org X server -- SiS USB display driver
ii  xserver-xorg-video-tdfx              1:1.4.3-4+b1                      X.Org X server -- tdfx display driver
ii  xserver-xorg-video-trident           1:1.3.4-2+b1                      X.Org X server -- Trident display driver
ii  xserver-xorg-video-tseng             1:1.2.4-2+b1                      X.Org X server -- Tseng display driver
ii  xserver-xorg-video-vesa              1:2.3.0-7                         X.Org X server -- VESA display driver
ii  xserver-xorg-video-vmware            1:11.0.3-2+b1                     X.Org X server -- VMware display driver
ii  xserver-xorg-video-voodoo            1:1.2.4-2+b1                      X.Org X server -- Voodoo display driver

Kod:

buri@buri-laptop ~ $ cat /etc/apt/sources.list
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
deb http://debian.linuxmint.com/latest/security testing/updates main contrib non-free
deb http://debian.linuxmint.com/latest/multimedia testing main non-free

Od siebie dodam, że zwykle wyrzucam te całe xorg: voodoo, ati,  sis itp. i zostawiałem tylko nvidia oraz Nouveau.

Proszę oto wynik mplayer, oczywiście sam wyłączyłem, zero problemów:

Kod:

buri@buri-laptop /media/dane/anime $ mplayer [Tsuki]_Naruto_Shippuuden_Movie_4_The_Lost_Tower_[720x400][0530D364].mkv
MPlayer SVN-r33367 (C) 2000-2010 MPlayer Team
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing [Tsuki]_Naruto_Shippuuden_Movie_4_The_Lost_Tower_[720x400][0530D364].mkv.
libavformat file format detected.
[matroska,webm @ 0x246dc00] max_analyze_duration reached
[matroska,webm @ 0x246dc00] Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0
[lavf] stream 2: subtitle (ass), -sid 0
VIDEO:  [H264]  720x400  0bpp  23.976 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
Load subtitles in ./
SUB: Added subtitle file (1): ./[Tsuki]_Naruto_Shippuuden_Movie_4_The_Lost_Tower_[720x400][0530D364].ass
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
[VO_TDFXFB] Can't open /dev/fb0: Permission denied.
s3fb: can't open /dev/fb0: Permission denied
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 6 ch, s16le, 0.0 kbit/0.00% (ratio: 0->576000)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
Unsupported PixelFormat 61
Unsupported PixelFormat 53
Movie-Aspect is 1.80:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 720x400 => 720x400 Planar YV12 
A: 753.0 V: 753.0 A-V:  0.000 ct:  0.156   0/  0 10%  1%  2.4% 0 0

W aktualizacjach jest xorg:

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-09 17:23:45)

#12  2011-10-09 18:34:59

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

buri napisał(-a):

W aktualizacjach jest xorg:

Ale to wersja 1.10.4 (repo minta ma poślizg względem testinga), z tą nie powinno być problemów. Zatem nie wiem niestety czego może być to wina.

#13  2011-10-09 18:49:02

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Ze wszystkich aktualizacji mam problem z jedną gstreamer0.10-plugins-bad ona ma coś wspólnego z mkv? Boję się aktualizować, bo sobie już system ustawiłem.

Kod:

E: /var/cache/apt/archives/gstreamer0.10-plugins-bad_0.10.22-3_amd64.deb: próba nadpisania "/usr/lib/gstreamer-0.10/libgstxvid.so", który istnieje także w pakiecie gstreamer0.10-plugins-really-bad 0.10.22-0.1

Wątpię chyba by miało to znaczenie bo zatrzymałem starszą wersję, ale się na tym nie znam. Przy aktualizacja jądra też wyskoczyło iż jakieś pakiety mogą wymagać "czegoś" były tam stery od wi-fi ale one działały, na resztę nie zwróciłem uwagi.

#14  2011-10-09 18:53:45

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ja bym usunął najpierw ten pakiet gstreamer0.10-plugins-really-bad. On jest dostępny tylko w repozytorium debian-multimedia i jak widać „gryzie się” z pakietem gstreamer0.10-plugins-bad z oficjalnego repozytorium.

#15  2011-10-09 19:27:09

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

albo wyłącz to repo tam są pakiety z debian-multimedia

Kod:

deb http://debian.linuxmint.com/latest/multimedia testing main non-free

albo używaj debian-multimedia i dodaj również

Kod:

deb http://www.debian-multimedia.org/ testing main non-free

sam się zastanawiam czy nie wyłączyć
mplayer (3:1.0~rc4+svn20110926-0.1) ma problemy z radiem w AAC
jest jakiś zniekształcony dźwięk

Ostatnio edytowany przez arturek (2011-10-09 19:52:28)

Debian “trixie” Xfce

#16  2011-10-09 20:47:46

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Zrobiłem update i żałuje, że nie mam za dużo miejsca na kopię, bo dalej to samo.

@@@@@@@@@@@@@@@@

Dobra działało nie działa, ale pod gnome mplayer jak ustawiłem już go to odtwarzają się bez problemu. Totem też się wyłączał to wyleciał, poczekam może następne wydanie vlc, albo cofnę do tego starszego.

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-09 23:00:12)

#17  2011-10-09 22:51:06

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Heh, dobre. ;) Na pewno winne były locale? Ja mam tyle tylko:

Kod:

$ locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=

Kod:

$ locale -a
C
C.UTF-8
pl_PL.utf8
POSIX

czyli w:

Kod:

dpkg-reconfigure locales

wybrane wyłącznie:

Kod:

pl_PL.UTF-8 UTF-8

(jako domyślne oczywiście też)

#18  2011-10-09 23:00:50

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Dobra działało nie działa, ale pod gnome mplayer jak ustawiłem już go to odtwarzają się bez problemu. Totem też się wyłączał to wyleciał, poczekam może następne wydanie vlc, albo cofnę do tego starszego.

Znowu dałem edit. Może to nie locale, ale po restarcie problem później wrócił - przynajmniej mam tam porządek teraz ;)

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-09 23:01:41)

#19  2011-10-10 14:25:45

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

Poczytałem sporo i chyba znalazłem winowajcę "libva: Trying to open /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so" z tego co piszą ludzie to wina w większości przypadków libva1. Obecnie staram się trochę aktualizacji paru pakietów z sid (pojedyncze na całe szczęście) zrobić, a jak nie pomoże do cofnięcie libva1 do czegoś starszego. Więcej pomysłów na razie nie mam na to, ale nie poddam się bo też przez to nie działa mi akceleracja sprzętowa w filmach.
Aktywowała się akceleracja ale ...

Kod:

libva: va_openDriver() returns 0
[0x381b8b0] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
vdpau_video: VdpDecoderCreate(): status 23: The system does not have enough resources to complete the requested operation at this time.
hardware accelerator failed to decode picture
[0x1cbb160] signals interface error: signal 17 overridden (0x7f1f7d4efbd0)
[0x1cbb160] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]

Akceleracja działa, mam za słabą kartę na nią, a więc pozostaje ostatni błąd:

Kod:

[0x14ceeb0] signals interface error: signal 17 overridden (0x7f122e818bd0)
[0x14ceeb0] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]

Ostatnio edytowany przez buri (2011-10-10 15:04:36)

#20  2011-10-10 15:43:33

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Kod:

ilin@debian ~/Desktop % dpkg -l | grep libva
ii  libva-dev                                         1.0.12-2                         Video Acceleration (VA) API for Linux -- development files
ii  libva-glx1                                        1.0.12-2                         Video Acceleration (VA) API for Linux -- GLX runtime
ii  libva-tpi1                                        1.0.12-2                         Video Acceleration (VA) API for Linux -- TPI runtime
ii  libva-x11-1                                       1.0.12-2                         Video Acceleration (VA) API for Linux -- X11 runtime
ii  libva1                                            1.0.12-2                         Video Acceleration (VA) API for Linux -- runtime

Ja mam tak i bangla.

Polski portal Debiana

#21  2011-10-10 17:23:27

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

/usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so

jest w pakiecie vdpau-va-driver
nie mam go zainstalowanego i żaden inny pakiet go nie wymaga

vdpau-va-driver może z tym masz problem

na vdpau-va-driver (0.6.3-1)

Kod:

arturek@debian:~/Pulpit$ vainfo
libva error: /usr/lib/dri/nvidia_drv_video.so has no function __vaDriverInit_0_32
libva: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

na vdpau-va-driver (0.7.3-1)

Kod:

arturek@debian:~/Pulpit$ vainfo
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.3
vainfo: Supported profile and entrypoints
      VAProfileMPEG2Simple            :    VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG2Main              :    VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG4Simple            :    VAEntrypointVLD
      VAProfileMPEG4AdvancedSimple    :    VAEntrypointVLD
      VAProfileH264Main               :    VAEntrypointVLD
      VAProfileH264High               :    VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Simple              :    VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Main                :    VAEntrypointVLD
      VAProfileVC1Advanced            :    VAEntrypointVLD

teraz pytanie moje jak można ,
do czego potrzebny jest vdpau-va-driver

Ostatnio edytowany przez arturek (2011-10-10 18:22:06)

Debian “trixie” Xfce

#22  2011-10-10 18:52:41

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

arturek napisał(-a):

Domyślam się, że do tego aby skorzystać z vdpau w aplikacjach, które nie obsługują go out of the box, ale obsługują vaapi. Czyli np. w vlc nie można użyć wyjścia vdpau bezpośrednio, ale można via vaapi, co wymaga tego pakietu. Nigdy się tym jednak nie bawiłem, także pewien nie jestem.

Do autora wątku: Twoja karta obsługuje w ogóle vdpau?

#23  2011-10-10 19:58:38

buri - Użytkownik

buri
Użytkownik

ArnVaker napisał(-a):

arturek napisał(-a):

Domyślam się, że do tego aby skorzystać z vdpau w aplikacjach, które nie obsługują go out of the box, ale obsługują vaapi. Czyli np. w vlc nie można użyć wyjścia vdpau bezpośrednio, ale można via vaapi, co wymaga tego pakietu. Nigdy się tym jednak nie bawiłem, także pewien nie jestem.

Do autora wątku: Twoja karta obsługuje w ogóle vdpau?

Tak gf 8400gs ale za mało mam pamięci więc i tak bez sensu. Udało mi się zmusić do działania instalując vdpau-va-driver z sida pod vlc oraz gnome-mplayer tylko aktywować nie działało odtwarzanie. Nie mam już pomysłów co może być winne zrywaniu filmów. Poczekam może jakieś aktualizacje się pojawią? Tak dzieje się tylko z mkv, inne: mp4, avi działają bez problemu.

#24  2011-10-10 20:14:08

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Próbowałeś włączyć/wyłączyć przyspieszenie gpu w vlc? Ustawić inne wyjście obrazu w gnome-mplayer, totemie itp.? Teraz — czyli po aktualizacji — konsolowy mplayer nadal działa normalnie? Jeżeli nie działa, to zobacz tak:

Kod:

mplayer -vo xv jakiś_film

#25  2011-10-10 20:17:47

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

Kod:

arturek@debian:~/Pulpit$ vlc
[0x736120] main libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc' aby używać vlc bez interfejsu.
Blocked: call to setenv("ORBIT_SOCKETDIR", "/tmp/orbit-arturek", 1)
Warning: call to srand(1318183098)

(process:21997): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
[0x82a990] signals interface error: signal 17 overridden (0x7ff011185bd0)
[0x82a990] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)]
[0xdec350] pulse audio output error: cannot connect to server: Connection refused
[0xbf8ed0] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.
[0x82a990] signals interface error: signal 17 overridden (0x7ff011185bd0)
[0x82a990] signals interface error:  /usr/lib/libQtCore.so.4(?)[(nil)

no jak buri pisał
mp4, avi działają mpeg już nie

Debian “trixie” Xfce

Stopka forum