Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sorry za nastepny temat ale ostatni jets przydlugawy i nikomu ni e bedzi e sie chcialo czytac więc:
pracujac na kompw pewnym momencie ekran robi sie czarny i pojawia sie po chwili ekran logowanie kdm abym sie zalogowal (zo nie jest normalne) oto log w pliku /var/log/syslog chodzi o godzine 19:44:17
Nov 15 19:40:01 localhost /USR/SBIN/CRON[3210]: (root) CMD (if [ -x /usr/bin/mrtg ] && [ -r /etc/mrtg.cfg ]; then env LANG=C /usr/bin/mrtg /etc/mrtg.cfg >> /var/log/mrtg/mrtg.log 2>&1; fi) Nov 15 19:44:17 localhost kdm[2517]: X server for display :0 terminated unexpectedly Nov 15 19:44:17 localhost gconfd (ja-3163): Otrzymano sygnał 15, poprawne zakończenie Nov 15 19:44:17 localhost gconfd (ja-3163): Zakończenie Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16ac) Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: overridden by ACPI. Nov 15 19:44:17 localhost modprobe: FATAL: Error inserting apm (/lib/modules/2.6.8-2-386/kernel/arch/i386/kernel/apm.ko): No such device Nov 15 19:44:25 localhost kdm_greet[3321]: Can't open default user face Nov 15 19:45:01 localhost /USR/SBIN/CRON[3438]: (root) CMD (if [ -x /usr/bin/mrtg ] && [ -r /etc/mrtg.cfg ]; then env LANG=C /usr/bin/mrtg /etc/mrtg.cfg >> /var/log/mrtg/mrtg.log 2>&1; fi)
a trutaj /var/log/messages
Nov 15 19:44:17 localhost gconfd (ja-3163): Otrzymano sygnał 15, poprawne zakończenie Nov 15 19:44:17 localhost gconfd (ja-3163): Zakończenie Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16ac) Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: overridden by ACPI. Nov 15 19:45:36 localhost gconfd (ja-3453): uruchamianie (wersja 2.8.1), pid 3453, użytkownik "ja" Nov 15 19:45:36 localhost gconfd (ja-3453): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.mandatory" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 0 Nov 15 19:45:36 localhost gconfd (ja-3453): Uzyskano adres "xml:readwrite:/home/ja/.gconf" do zapisywalnego źródła konfiguracji na pozycji 1 Nov 15 19:45:36 localhost gconfd (ja-3453): Uzyskano adres "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.defaults" do źródła konfiguracji tylko do odczytu na pozycji 2
a tutaj /var/log/kern.log
Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.16ac) Nov 15 19:44:17 localhost kernel: apm: overridden by ACPI.
i jeszcze /var/log/daemon.log
Nov 15 19:44:17 localhost kdm[2517]: X server for display :0 terminated unexpectedly Nov 15 19:44:17 localhost modprobe: FATAL: Error inserting apm (/lib/modules/2.6.8-2-386/kernel/arch/i386/kernel/apm.ko): No such device Nov 15 19:44:25 localhost kdm_greet[3321]: Can't open default user face
help me!
Serwerem X-a się wywala, więc pewnie masz z nim jakiś problem.
X server for display :0 terminated unexpectedly
Nic więcej użytecznego nie ma w logach, które podałeś.
Podalem logi dokladnie z 19:44:17 bo w tej sekundzie sie to stało a wczesniejsze logi są na pond kilka minut wczesniej wiec chyba sie z nich nic ni ewyniucha:/ Jakie logi jeszcze zapodać bo mi si ejuz skonczyly pomysly :(
Dodam ze odczasu do czasu zamyka sie takze okienko firefoxa bez przyczyny:/
Sprawdź 'fsck' czy nie ma błędów w na partycji root i w tmp (jesli tmp masz na innej partycji niz root).
Dodam ze odczasu do czasu zamyka sie takze okienko firefoxa bez przyczyny:/
To już raczej wina Firefoxa. Mi w niektóre wersje f-foxa też wywala.
Ja bym wyalił albo acpi albo apm, te dwie rzeczy raczej się nie lubią, ale raczej apm bym wywalił. Acpi całkowicie zastępuje apm.
Witojcie
Niestety jestem prawie pewien ze to wina sprzetu poniewaz na widowsie robia si epodobne cyrki :( ale jeszcze sie troche pobawie
FF po zapodaniu fsck wywala
debian:/home/ja# fsck fsck 1.37 (21-Mar-2005) e2fsck 1.37 (21-Mar-2005) /dev/sda6 jest podmontowany. UWAGA!!! Uruchamianie e2fsck na podmontowanym systemie plików może spowodować POWAŻNE uszkodzenie systemu plików. Naprawdę kontynuować? (t/n)?
noi nie wiem co robic.
FF po zapodaniu fsck wywala
Kod:
debian:/home/ja# fsck fsck 1.37 (21-Mar-2005) e2fsck 1.37 (21-Mar-2005) /dev/sda6 jest podmontowany. UWAGA!!! Uruchamianie e2fsck na podmontowanym systemie plików może spowodować POWAŻNE uszkodzenie systemu plików. Naprawdę kontynuować? (t/n)?noi nie wiem co robic.
Odpal ze 30 razy system bo chyba co tyle odpaleń(jeśli tego nie wyłączyłeś) przed zamontowaniem sprawdzany jest system plików :)
A na poważnie to mnie tam kiedyś żadnych plków nie uszkodził (chyba), przynajmniej nie zauważyłem
Bab no wlasnie wylaczylem niedawno to sprawdzanie co 30 uruchomień i jak tu wlaczyć?Raczej interesowalo by mnie wlączenie jednorazowo.
Bab no wlasnie wylaczylem niedawno to sprawdzanie co 30 uruchomień i jak tu wlaczyć?Raczej interesowalo by mnie wlączenie jednorazowo.
odpal jakieś LiveCD (albo tego Timosa co Ci podalem w drugim wątku) i z niego odpal fsck na daną partycję
Zasyasa sie już.Mam pytanie czy obsluga po zbootowaniu plyty bedzie intuicyjna czy beda potrzebne jakies czary?
Zasyasa sie już.Mam pytanie czy obsluga po zbootowaniu plyty bedzie intuicyjna czy beda potrzebne jakies czary?
zwyczajna konsola, hasło root-a to chyba rescue (w readme jest podane)
Dzieki z anamiar plytka sie przyda (choc jeszcze sie sciaga wiec nie przetestowalem)ale pieron komp sie uspokoił po tym jak wyciągnąłem sporąilość kurzy z pod obudowy :] pewnie było jakies zwarcie na jakims elemencie ale zobaczymy.
Jesze raz fenx!!!!
A jednak wina kurzu wszystko już śmiga.
Polecam czasem go przeczyścić :]
Dziex
Odpal ze 30 razy system bo chyba co tyle odpaleń(jeśli tego nie wyłączyłeś) przed zamontowaniem sprawdzany jest system plików :)
Wystarczy:
# shutdown -r -F now
;)
# shutdown -r -F now
No bez kitu ale w manie do shutdowna bym nie szukał :D Na przyszlośc bede wiedzial:)