Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej mam problem z mplayerem, niechce odtwarzac dzwieku momo ze alsa jest zainstalowana i dziala poprawnie po pdpaleniu mplayera z koncoli pokazuje blad typu:
alsa-init: no soundcards found: Sukces
Nie mogę otworzyć/zainicjalizować urządzenia audio -> brak dźwięku.
Audio: brak dźwięku
alsa dzial poprawnie w innych aplikacjach.
Mam Debian Sarge n jaku 2.6.8
Spróbuj czy mplayer działą np. przez oss lub arts jeśli takowego używasz.
chodzi na oss, bajer w tym ze jak odpalilem film przez xmms (ktory korzysta z mplayera) to dzwiek byl gorzej w druga strona czyli jak chce z samego mplkayera kozystac
Pokaż swój ~/.asoundrc
Najpierw:
apt-get install alsa-base alsa-utils
potem
alsaconf
w sumie tu wystarczy pare razy nacisnąc enter
Na koniec podgłosnij jeszcze co trzeba jakims mixerem.
nom i ja tak zrobiłem jak tu jest opisane i dalej nie mam dzwięku na dodatek przy starcie wylutuje mi wiadomość :
Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (No such device)
The sound server will continue, using the null output device.
Co robić ??? HELP :)
ja nie mialem ochoty na zabawe i zapodalem aRts ;)
Masz załadownae wszytkie potrzebne moduły alsy ?
U mnie 'lsmod|grep snd'
Pokazuje coś takiego:
snd_seq_oss 33344 0 snd_seq_midi 6944 0 snd_seq_midi_event 6144 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi snd_seq 50640 5 snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event snd_via82xx 23584 0 snd_ac97_codec 83516 1 snd_via82xx snd_pcm_oss 49952 0 snd_mixer_oss 17600 1 snd_pcm_oss snd_pcm 84040 3 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss snd_timer 22148 2 snd_seq,snd_pcm snd_page_alloc 8520 2 snd_via82xx,snd_pcm snd_mpu401_uart 6144 1 snd_via82xx snd_rawmidi 21216 2 snd_seq_midi,snd_mpu401_uart snd_seq_device 7052 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi snd 46500 11 snd_seq_oss,snd_seq,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device soundcore 7456 1 snd
Pobaw się też skryptem 'MAKEDEV'
"Masz załadownae wszytkie potrzebne moduły alsy ?
U mnie 'lsmod|grep snd' "
Niestety u mnie nic wy wylatuje . Czy to znaczy że nie mam żadnych modułów załadowanych ??? Jeśli tak to jak je załadowac ????? :)
po wpisaniu alsaconf wylatuje mi coś takiego :
208-48:/home/ludvic# alsaconf
modinfo: snd: no module by that name found
Unloading ALSA sound driver modules: (none loaded).
Building card database...
modinfo: snd-opl3sa2: no module by that name found
modinfo: snd-cs4236: no module by that name found
modinfo: snd-cs4232: no module by that name found
modinfo: snd-cs4231: no module by that name found
modinfo: snd-es18xx: no module by that name found
modinfo: snd-es1688: no module by that name found
modinfo: snd-sb16: no module by that name found
modinfo: snd-sb8: no module by that name found
Pomocy ???:)
Uzyj programu 'modconf'. Chociaz powyzsze komunikaty mowia ze raczej nie masz takich modułów, więc trzaby było skonfigurowac i skompilowac kernel.
wpisując modconf , nic mi się nie ukazuje , a na kompilacji niebardzo się znam jeszcze :> ale jeżeli mówisz że rzxeba to trzeba :) Dzięki
Doinstaluj sobie pakiet alsa-modules-2.4.27-2-386 do Twojego jądra, nie ma potrzeby jego kompilować. W serii 2.4 nie było alsy, była jako osobny projekt, więc moduły są jako osobny pakiet.