Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dałem to co arturek i nic to nie dało:
apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe Następujące pakiety zostały zatrzymane: xserver-xorg-input-mouse Zostaną zainstalowane STARE wersje następujących pakietów: x11-common xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-vesa 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 5 cofniętych wersji, 0 usuwanych i 3 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 528 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 111 kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]?
Ciągle mam coś tam nieaktualizowane i nie wpisuje co.
Ten pakiet od myszy miałeś kopnąć… Możesz dać:
aptitude install xserver~i/squeeze-backports
, powinno być czytelniej.
Można wywalić, nic się nie stanie?
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-10-02 18:06:36)
A co miałoby się stać? :) I tak go przecież nie używasz…
lucjan@lucjan ~ $ sudo aptitude install xserver~i/squeeze-backports Nie można znaleźć pakietu "xserver-xorg-video-nvidia" z archiwum "squeeze-backports" Nie można znaleźć pakietu "x11-xserver-utils" z archiwum "squeeze-backports" Nie można znaleźć pakietu "xserver-xorg-video-nvidia" z archiwum "squeeze-backports" Nie można znaleźć pakietu "x11-xserver-utils" z archiwum "squeeze-backports" Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE: xserver-common xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-vesa 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 6 cofanych, 0 do usunięcia i 1 nie aktualizowanych. Do pobrania 3173 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 57,3 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libgl1-mesa-dri: Psuje: xserver-xorg-core-no-multiarch który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) libgl1-mesa-dri Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 2) libgl1-mesa-glx poleca libgl1-mesa-dri (>= 7.2) 3) xserver-xorg-core poleca libgl1-mesa-dri (>= 7.10.2-4) 4) xserver-xorg poleca libgl1-mesa-dri Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
libgl1-mesa-dri to chyba coś od akceleracji na otwartych sterownikach. Ja w każdym razie nie mam tego nawet.
Mam stery nvidii, mogę to kopnąć?
Pewnie. Gdybyś kiedyś chciał się bawić otwartymi sterami możesz przecież doinstalować.
BTW, po co w ogóle zmieniasz Xorga 1.10.4 na Xorga 1.10.4? ;)
Z chęci poznania metod cofania - nauki nigdy za wiele :D
sir_lucjan ty to robisz z sida to cofnij jeszcze mese
jak nowa wejdzie do wheezy też będziemy ją musieli cofnąc
dodaj jeszcze
Package: *mesa* Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 1010
A jak do backportów wejdzie Xorg 1.11?
sir_lucjan napisał(-a):
A jak do backportów wejdzie Xorg 1.11?
zobaczymy może nie
chodzi mi o mese w testing jest 7.11-5
a sid ma 7.11-6
ja i tak już mam 7.10.3-4~bpo60+1 tą z backportów
Ostatnio edytowany przez arturek (2011-10-02 18:36:42)
W razie czego zmieni się wpisy na konkretną wersję albo na now i powinno działać?
Wiem, że chodzi o mesę, napisałeś wyraźnie :)
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-10-02 18:32:51)
sir_lucjan napisał(-a):
W razie czego zmieni się wpisy na konkretną wersję albo na now i powinno działać?
właśnie tak
Zawsze możesz użyć snapshot.debian.org, tam masz dostępne całe repozytorium Debiana z danego okresu (cztery zrzuty dziennie AFAIR), a nie kilka backportowanych dla stable pakietów tylko.
Package: xserver-xorg-video-vesa Pin: version 1:2.3.0-7~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xserver-common Pin: version 2:1.10.4-1~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xserver-xorg-core Pin: version 2:1.10.4-1~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xserver-xorg-video-fbdev Pin: version 1:0.4.2-4~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xserver-xorg-input-evdev Pin: version 1:2.6.0-2~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xserver-xorg Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: x11-common Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xbase-clients Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xorg Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xorg-dev Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010 Package: xutils Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1 Pin-Priority: 1010
W tej wersji chyba będzie najlepiej.
moja wersja z mesą
Package: *xserver*
Pin: release a=squeeze-backports
Pin-Priority: 1010
Package: *mesa*
Pin: release a=squeeze-backports
Package: x11-common
Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1
Package: xbase-clients
Package: xorg
Package: xorg-dev
Package: xutils
Ja mesę też dałem, tylko nie uwzględniłem jej w tym, co wkleiłem :)
sir_lucjan napisał(-a):
Ja mesę też dałem, tylko nie uwzględniłem jej w tym, co wkleiłem :)
jest dobrze , z wersjami też możne być
Ostatnio edytowany przez arturek (2011-10-02 18:55:34)
Dałem tak dla pewności, żeby nie być zaskoczonym, że i w backportach zawita 1.11.1
ja śledzę debian gita
http://anonscm.debian.org/gitweb/?p=pkg-xorg/xserve … git;a=summary
Problem rozwiązany:
http://packages.debian.org/changelogs/pool/non-free … ally.275.36-1
Po zainstalowaniu tych sterowników i xorg z repozytorium wheezy problem już nie występuje.
Dziwi mnie - Skoro, aby pakiet przeszedł z Sid do Wheezy potrzebuje 10 dni; jak się dostał do Wheezy, nikt tego nie zareportował czy co?
Fervi
fervi: Xorg przeszedł, bo sam w sobie był w porządku. To zamknięte sterowniki miały z nim problem, a zamknięte sterowniki nie są częścią Debiana.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182161#p182161
/me napisał(-a):
Zależy jak na to patrzeć… Wszystko co znajduje się w sekcji non-free, czyli m.in. zamknięte sterowniki, właściwie nie jest częścią Debiana. :) Gdyby chodziło o otwarte stery, na pewno poczekaliby z migracją Xorga. Poza tym nie chodzi o to, że tych sterów zgodnych z Xorgiem 1.11 nie ma aktualnie w Debianie. Ich w ogóle nie ma, trzeba czekać aż zostaną wydane przez producenta. A kiedy zostaną wydane? Nie wiadomo…