Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
root 1679 42.0 1.1 65556 48136 tty7 Ss+ 18:55 6:24 /usr/bin/Xorg :0 -br -verbose -audit 0 -novtswitch -auth /var/run/gdm3/auth-for-Debian-gdm-fQp0Z2/database -nolisten tcp vt7
od 2 dni mam problem, ciagle powyzszy proces mam na 100% cpu, mam 2.6Ghz duo core, 4gb ram, wiec cos musi byc zepsute ;/
mam debian wheezy
Jaka karta graficzna, jakie sterowniki i jaka wersja Xorga?
az napisał(-a):
mam debian wheezy
na 100%
xorg 1.11.1
obejście najłatwiejsze
zainstaluj xorg 1.10.4
deb http://backports.debian.org/debian-backports squeeze-backports main
Ostatnio edytowany przez arturek (2011-09-30 19:31:44)
arturek napisał(-a):
az napisał(-a):
mam debian wheezy
na 100%
xorg 1.11.1
obejście najłatwiejsze
zainstaluj xorg 1.10.4Kod:
wlasnie wczoraj czytalem na bugach, sam tez zglosilem, ale nie wiedzialem co zrobic, zaraz pzretestuje, a jak dokladnie mam zrobic? dodac so srouces, update i install xorg ?
ArnVaker napisał(-a):
Jaka karta graficzna, jakie sterowniki i jaka wersja Xorga?
NVIDIA Gforce 8600M GT,
karta jest taka ze 80fps mam w CoD4/CS:S
z Xfce bylo wczoraj ok, a dzis znowu ten sam proces tam zaczal sie pojawiac, a i tak che docelowo dalej moje gnome z compizem ;(
a z compizem gnome mi chodzi nawet na netbooku z wbudowana intela grafika ktora ma w CS 1.6 jakos 2-5 fps...
Ostatnio edytowany przez az (2011-09-30 19:40:06)
dodaj do
/etc/apt/sources.list
dodaj do , jak nie masz to utwórz
/etc/apt/preferences
Package: * Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 1010
potem jako root
apt-get update apt-get dist-upgrade
ale to mi caly system zrobi downgrade? a nie da sie tylko tego pakietu :/?
Ostatnio edytowany przez az (2011-09-30 19:55:01)
az napisał(-a):
nie cały system tylko xorg i jego zaleznosci
oraz LibreOffice na 3.3.3
i kilka innych pakietów co są w wheezy , tylko wersja dla bpo60
arturek napisał(-a):
az napisał(-a):
nie cały system tylko xorg i jego zaleznosci
oraz LibreOffice na 3.3.3
i kilka innych pakietów co są w wheezy , tylko wersja dla bpo60
Package: * Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 1010
to to bedzie wiedzialo ze xorg tylko? pytam bo nie weim, a nie chcialbym szczerze downgrade robic calego systemu, a repo jest squeeze
Ostatnio edytowany przez az (2011-09-30 20:12:24)
Możesz dać np.:
Package: *xserver*
zamiast:
Package: *
Zdefiniowana wartość będzie dotyczyła wszystkich pakietów z „xserver” w nazwie.
ok to tak robie, mam nadzieje ze jeszcze tu wroce po restart :P, ale nie czaje czemu jest squeeze repo, a ja mam wheezy ale coz
W tym repo są backporty dla squeeze, czyli pakiety pochodzące z testing/unstable, ale skompilowane w środowisku stable. Zazwyczaj używa się go dla stable, żeby mieć nowsze pakiety… Jak widać czasem można go też użyć dla testing — żeby mieć starsze.
aha, wielkie dzieki za wytlumaczenie! mam nadzieej ze bedzie dzialac :)
ArnVaker napisał(-a):
W tym repo są backporty dla squeeze, czyli pakiety pochodzące z testing/unstable, ale skompilowane w środowisku stable. Zazwyczaj używa się go dla stable, żeby mieć nowsze pakiety… Jak widać czasem można go też użyć dla testing — żeby mieć starsze.
dziękuje za wytłumaczenie , szczera prawda
ok, wyglada na chwile obecna ze dziala pieknie :), a potem rozumiem jak poprawia to usuwam wpis w sources, rm /etc/apt/preferences, apt-get update i dist-ugprade?
W sumie tak. BTW, jakich sterowników używasz/używałeś?
Również chciałem cofnąć Xorga do squeeze-backports ale wyskakuje mi coś w ten deseń:
apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe Następujące pakiety zostały zatrzymane: xserver-xorg-input-mouse Zostaną zainstalowane STARE wersje następujących pakietów: x11-common xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-vesa 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 5 cofniętych wersji, 0 usuwanych i 3 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 528 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 111 kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? n
(piny mam takie
Package: xserver-*
Pin: release a=squeeze-backports
Pin-Priority: 1010
Package: x11-*
Pin-Priority: 1010)
natomiast przy takich
Package: xserver-xorg-video-vesa Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-common Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-xorg-core Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-xorg-input-mouse Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-xorg-video-fbdev Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-xorg-input-evdev Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: xserver-xorg Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991 Package: x11-common Pin: release a=squeeze-backports Pin-Priority: 991
dostaję coś takiego:
apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe Zostaną zainstalowane STARE wersje następujących pakietów: x11-common xserver-xorg xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-vesa 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 5 cofniętych wersji, 0 usuwanych i 2 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 528 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 111 kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]?
Nie mam pojęcia, które pakiety są nieaktualizowane, bo komunikatu o wstrzymanych pakietach nie ma.
sir_lucjan napisał(-a):
Package: x11-*
to jest zbędne
zobacz przy moich ( dopracowałem dzisiaj )
Package: *xserver*
Package: x11-common
Pin: version 1:7.6+8~bpo60+1
Package: xbase-clients
Package: xorg
Package: xorg-dev
Package: xutils
potem jako root
apt-get update apt-get dist-upgrade
xserver-xorg-input-mouse nie ma w backportach,
jest Ci potrzebny ja go nie mam zainstalowanego
on Ci powoduje pewnie ze nie możesz cofnąć
Ostatnio edytowany przez arturek (2011-10-01 19:44:34)
arturek napisał(-a):
to jest zbędne
Idąc tym tropem, to te Twoje „dopracowane” też. :P Zależy co w danym systemie jest zainstalowane…
Mnie w zupełności wystarcza samo:
Package: *mesa* *xserver* Pin: release a=now Pin-Priority: 991
:)
miesza miedzy pakietami z jednego wydania
root@debian:/home/arturek# apt-get dist-upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Obliczanie aktualizacji...Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
xorg
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
x11-common
1 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0 B/276 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 0 B miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]?
ale ja nie mam pakietu xorg :) jak mówiłem — mnie wystarcza
ArnVaker napisał(-a):
ale ja nie mam pakietu xorg :) jak mówiłem — mnie wystarcza
ty nie , większość ma
Ja mam postawione piny na konkretną wersję (1.10.4) i działa - ale chciałbym wiedzieć, co można jeszcze zrobić i która z waszych propozycji jest prawidłowa :)
Obie są prawidłowe, po prostu arturek ma zainstalowane więcej pakietów związanych z Xorgiem, stąd dodatkowe wpisy.