Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
W starszych wersjach Fluxboxa nie miałem tego problemu, a mianowicie teraz następuje:
1. Po świeżej instalacji wszystko działa tj. pseudo przeźroczystość z domyślną tapetą pulpitu.
2. Podmieniam sobie tapetę pulpitu w init za pomocą zmiany w sieżce, która obecnie wygląda u mnie tak:
session.screen0.rootCommand: fbsetbg -f /adres/do/pliku/graficznego.jpg
3. Nowa tapeta jest widoczna, ale za cholerę nie mogę wymusić pseudo przeźroczystości, pomimo widniejącego w init:
session.forcePseudoTransparency: true
4. Jak bawię się w ustawienia numeryczne przeźroczystości np. dolngo panelu to po restarcie panel jest lekko przeźroczysty, ale w jego tle widnieje domyślna, nie moja tapeta z Fluxboxa.
Reasumując:
Zależy mi na mojej tapecie i wymuszeniu pseudo przeźroczystości.
Jest jakiś problem, którego nie potrafię ogarnąć.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Term
Ostatnio edytowany przez Term (2011-09-23 11:20:10)
fbsetbg -i
Ponadto od bodajże Fluxboksa 1.3 rootCommand zostało usunięte, radzę przejść na ~/.fluxbox/startup. Oraz używać fbsetbg -l aby zmiana tapety nie wiązała się z edycją pliku (ustawia ostatnio wybraną i zapamiętaną tapetę, wystarczy wybrac nową z menu lub konsoli)
A na uruchomionym Fluxboksie jeśli zmienisz tapetę, to pod panelem masz swoją czy domyślną?
Minio napisał(-a):
A na uruchomionym Fluxboksie jeśli zmienisz tapetę, to pod panelem masz swoją czy domyślną?
Tak jak napisałem w pnkt 4 , widzę domyślną :(
___
Panowie, problem rozwiązany.
1. Wystarczyło dostosować się do wskazówek azhag:
a. W startup dopisać fbsetbg -i
2. Następnie pod konsolą wydać tylko polecenie ( bez grzebania w init ):
fbsetbg -f /adres/do/pliku/graficznego.jpg
co ustawia na stałe wybraną, moją tapetkę i wszystko działa jak trzeba, włącznie z pseudo przeźroczystością.
Dzięki :)
Pozdrawiam
Term
Ostatnio edytowany przez Term (2011-09-23 11:20:36)
Term napisał(-a):
Gwoli ścisłości: nie -i, a -l.
azhag napisał(-a):
Term napisał(-a):
Gwoli ścisłości: nie -i, a -l.
Jednak działa z "i" i to mi wystarczy :D
Ale -i tylko wyświetla informacje czego używa fbsetbg do ustawiania tapety...
O rany!
Sorki kolego. Masz rację, a to ja wprowadziłem błąd, będąc przekonanym, że wpisałem "i".
Natychmiast zwracam Ci honor i naprawiam swój błąd.
Tak to prawda, że namieszałem, a całość wyglądała i wygląda tak:
a. W startup dopisać fbsetbg -l
2. Następnie pod konsolą wydać tylko polecenie ( bez grzebania w init ):
Kod:
fbsetbg -f /adres/do/pliku/graficznego.jpg
co ustawia na stałe wybraną, moją tapetkę i wszystko działa jak trzeba, włącznie z pseudo przeźroczystością.
Dzięki :)
Pozdrawiam
Term
Ej no właśnie odpaliłem sobie gnome-terminal a tam w tle domyślna tapeta. WTF? Nie używałem przeźroczystości, a za terminal xterma więc nawet nie wiem od kiedy tak mam.
Oczywiście nie mam zapisu o tapecie w init, tylko w startup. Na forum.fluxboxpl.org wyczytałem i zmieniłem swojego konfiga sprzed tysiąca lat.
Ma ktoś jakieś ideas?
Edit:
Już doszedłem. Loguję się przez gdm i to chyba on mi na siłę takie upiększenia robi. Bez niego nie ma problemu.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-09-24 09:33:27)
Strony: 1