Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzi postanowiłem zainstalować system bez zbędnych smieci. Dlatego zostawiłem tylko wersję tekstową z zamiarem instalacji Gnome w wersji podstawowej core.Zainstalowałem ale wyskoczył mi błąd związany z xserverem. Gdyż nie może ustawić srodowiska graficznego. Że niby cos z plikiem konfiguracyjnym xorga nie tak ;)
BTW:
Czy pakiety Laptop, Standart system utitles są potrzebne? :)
Edit:
Reconfigure mi nie działa ;)
Ostatnio edytowany przez alex011251 (2011-09-20 14:28:24)
Zapomniałeś wkleić treść tego błędu.
alex011251 napisał(-a):
Czy pakiety Laptop, Standart system utitles są potrzebne? :)
Są potrzebne jeżeli ich potrzebujesz, jeżeli nie, to nie. ;) Nie wiemy czego akurat Ty potrzebujesz…
pyknij
tasksel install standard
i będzie standard doinstalowane
Już problem rozwiązany. Ale gdy próbowałem znalezc ktory pakiet odpowiada za menadzer internetu to cos zepsułem ;) Wiem że to jest network menager.
Błąd polega na tym że nie mogę w żaden sposób zainstalować gnome-core. Wyskakują errory. Jakaś liczba w stylu 222.229292 i cos jeszcze :) Tak parę lini.
Wpierw instalowałem:
xserver
gnome-core
gdm
Wcześniej wszystko poszło bez problemów.
Teraz się nie da ;) Choc dysk sformatowany.
Nie chce tych głupich dodatków do gnome ;
alex011251 napisał(-a):
Błąd polega na tym że nie mogę w żaden sposób zainstalować gnome-core. Wyskakują errory.
Wklej je tutaj razem z użytym poleceniem.
Ciekawe jak :)
uzyte Polecenia to:
aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
aptitude install gnome-core gnome-audio
aptitude install gdm
Tresci błędów nie dodam bo nie wiem jak ;)
Dodam że gdy instaluje to niby wszystko na koniec jest konfigurowane. Ale jak nie było gnome tak nie ma. Do tego sam gnome da się zainstalować ;) Ale core juz nie.
Chciał bym wiedzieć jedną rzecz. Czy komputer gdzieś jeszcze potrafi zapamiętac ustawienia? Kiedyś miałem taką sytuację że płyta nie chciała zaskoczyć iż brakuje sterów a po paru próbach się udało ;] . Teraz zaś formatuje dysk a komp dalej pamięta i robi te błędy które wcześniej się nie pojawiały :)
Ostatnio edytowany przez alex011251 (2011-09-20 21:02:41)
Chodzi o to, że w trybie tekstowym jesteś? Ostatecznie możesz zdjęcie zrobić. ;) Poza tym i tak miałeś fluxboxa instalować, możesz go zainstalować i spod niego wkleić… Hmm, może gdm3 spróbuj zamiast gdm, ale bez komunikatu to ciężko coś sensownego wymyślić.
buffer i o error on device sr0 logical block
itd
chyba cos z płytką/dyskiem ;]
Ostatnio edytowany przez alex011251 (2011-09-20 21:44:27)
Dalej strzelam… Edytuj sources.list i usuń wpis dotyczący płyty.
dug.net.pl/sources.list
Wytarłem płytę i działa ;P
Teraz odnosnie network-manager. Zainstalowałem network-manager i network-manager-gnome . Dodaje połączenie komórkowe Play. I gdy chce wcisnąc to nic sie nie dzieje. A gdy wciskam prawy na ikonke w trayu to mam nie aktywne informacje o polaczeniu ;]
System w wersji tekstowej+gnome-core. Bez standard system utitles.laptopa itd.
Wpis płyty i tak możesz usunąć, bo za każdym razem kiedy będziesz chciał coś zainstalować będzie Cię o nią prosił.
Odnośnie sieci w tym drugim wątku lepiej napisz: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19727.
Yampress napisał(-a):
pyknij
Kod:
tasksel install standardi będzie standard doinstalowane
to nie działa :) tz po uruchomieniu stoi na 0%