Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-19 14:18:48

pieniek88 - Użytkownik

pieniek88
Użytkownik

serwer bazodanowy - pytania laika

Witam.
Muszę zaopiekować się serwerem bazodanowym na Ubuntu.
Ponieważ komputer kiedyś był używany jako zwykły desktop, później postawiono na nim serwer i tak zostało, jest dość zasyfiony.
Chce postawić na nim Debiana i skonfigurować wszystko od początku.
Na razie wykonałem backup bazy za pomocą mysqldump do pliku *.sql
Co jeszcze powinienem zachować, żeby po reinstalacji nie obudzić się z ręką w nocniku bo coś nie działa?? Które configi MySQL'a zachować, żeby później przywrócić bazę do stanu poprzedniego??
Na kompie jest jeszcze postawiony Sendmail, którą współpracuje z bazą danych. Pytanie podobne jak w przypadku mysqla. Które configi zachować i jak zbackupować maile?

Jak już to ogarnę chcę wdrożyć jakiś system backupów. Czy kopia zapasowa z wykorzystaniem rsync to dobry pomysł? Czy znacie lepsze rozwiązania?
Sorry, za tak banalne pytania, ale muszę być pewny na 100%, że nic się nie wywali i o niczym nie zapomnę.

#2  2011-09-19 16:20:51

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: serwer bazodanowy - pytania laika

pieniek88 napisał(-a):

Co jeszcze powinienem zachować, żeby po reinstalacji nie obudzić się z ręką w nocniku bo coś nie działa?? Które configi MySQL'a zachować, żeby później przywrócić bazę do stanu poprzedniego??
Na kompie jest jeszcze postawiony Sendmail, którą współpracuje z bazą danych. Pytanie podobne jak w przypadku mysqla. Które configi zachować i jak zbackupować maile?

Zobacz katalogi /etc/ i /var/ (zwłaszcza /var/lib/).

pieniek88 napisał(-a):

Jak już to ogarnę chcę wdrożyć jakiś system backupów. Czy kopia zapasowa z wykorzystaniem rsync to dobry pomysł? Czy znacie lepsze rozwiązania?

Ja na swoim desktopie robię kopie zapasowe przy pomocy rsync i nie narzekam.
Ale skopiowanie pliku z bazą danych w czasie, gdy MySQL z niego korzysta, chyba poskutkuje zepsutym plikiem. Musisz najpierw robić kopię do pliku (przy pomocy mysqldump albo czegoś innego) a potem ten plik kopiować rsyncem. Ewentualnie zainteresować się replikacją bazy danych.

#3  2011-09-19 16:46:23

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Zależy jeszcze od typu tabel. Z InnoDB samo kopiowanie plików może okazać się porażką polecam XtraBackup (http://www.percona.com/downloads/XtraBackup/xtrabackup-1.6.2/deb/) do tego typu. Jeśli chodzi o MYISAM to zrzut mysqldum-em (będzie najpewniejszy) choć możesz przy wyłączonym MySQL spróbować jak kolega pisał wyżej z tym że zrób wcześniej zrzut baz do pliku.

#4  2011-09-19 17:56:32

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Zawsze ale to zawsze jeżeli masz mozliwość zatrzymania demona bazy to zrób to i później dedykowanymi narzędziami typu mysqldump.
Postaraj sobie zrobić środowisko testowe i próbuj najpierw na nim. Nigdy nie wiadomo czy wszystko pójdzie dobrze.

Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-09-19 17:58:44)

#5  2011-09-19 21:10:36

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja radziłbym wszystkie bazy Sql trzymać na partycjach z systeme plików innym niż ext4, lub postawić *BSD czy klon Solarisa z ZFS.

U mnie na ext4   zarówno Mysql czy Postgres jak i Sqlite działają znacznie wolniej, anizeli na reiserfs.
Natomniast najlepszym systemem plikow pod bazy Sql jest podono Solarisowy ZFS.
Piszę podobno, bo go nie testowałem, ale nigdy nie słyszałem i nie czytałem, zeby było coś lepszego od Solarisa pod bazy Sql.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-20 05:38:38)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2011-09-20 09:14:13

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Jedna porada - jak działa nie rusz :)

@Jacekalex
A Solaris jest darmowy po przejęciu Oracla? :]

Pozdrawiam,
bns

#7  2011-09-20 10:00:04

r0ster - Użytkownik

r0ster
Użytkownik

Co do backupu MySQL.  Jak zaimportujesz bazę na nowy serwer to nie będziesz w stanie ponownie uruchomić MySQLa. Powodem będzie inne hasło użytkownika "debian-sys-maint", które się znajduje w pliku /etc/mysql/debian.cnf.
Więc moja rada. Zaraz po imporcie danych zmień hasło użytkownika debian-sys-maint, na to które się znajduje w pliku /etc/mysq/debian.cnf:

Kod:

mysql -u root -p
    UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('hasło z pliku /etc/mysql/debian.cnf') WHERE user="debian-sys-maint";

Następnie przeładuj uprawnienia:

Kod:

mysqladmin -u root -p flush-privileges

Ostatnio edytowany przez r0ster (2011-09-20 10:00:44)

#8  2011-09-20 17:12:55

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

bns napisał(-a):

Jedna porada - jak działa nie rusz :)

@Jacekalex
A Solaris jest darmowy po przejęciu Oracla? :]

Solaris? nie pisałem Solarisie, ale  o klonie Solarisa, np OpenIndiana....
Sznurki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenIndiana
http://openindiana.org/

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-20 17:15:18)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#9  2011-09-20 17:42:22

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Jacekalex napisał(-a):

Solaris? nie pisałem Solarisie, ale  o klonie Solarisa, np OpenIndiana....

Ekhm…

Jacekalex napisał(-a):

Piszę podobno, bo go nie testowałem, ale nigdy nie słyszałem i nie czytałem, zeby było coś lepszego od Solarisa pod bazy Sql.

Stopka forum