Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Skończyły mi się pomysły, co może powodować taki stan rzeczy.
Nie ma reguły, (przynajmniej ja się jej nie doszukałem) dlaczego wyskakuje Kernel Panic - Hardware Error
Sprzęt jest nowy :
-Płyta główna Asrock K8NF3-Vista
-Patriot 2x1GB 400
-Zasilacz Feel1 500W
- Dwa dyski Twarde po 500 GB
Jedynie procesor jest wyciągnięty z płyty głównej która padała.
#lscpu Architecture: i686 CPU op-mode(s): 64-bit CPU(s): 1 Thread(s) per core: 1 Core(s) per socket: 1 CPU socket(s): 1 Vendor ID: AuthenticAMD CPU family: 15 Model: 44 Stepping: 2 CPU MHz: 1607.351 L1d cache: 64K L1i cache: 64K L2 cache: 128K
lspci 00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb Host Bridge (rev a1) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb LPC Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce 250Gb PCI System Management (rev a1) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) 00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:05.0 Bridge: nVidia Corporation CK8S Ethernet Controller (rev a2) 00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Parallel ATA Controller (v2.5) (rev a2) 00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce3 Serial ATA Controller (rev a2) 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb AGP Host to PCI Bridge (rev a2) 00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb PCI-to-PCI Bridge (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV100 QY [Radeon 7000/VE]
Uploaded with ImageShack.us
To jest błąd o którym mowa, program mcelog zainstalowałem dopiero teraz, i uruchomiłem jako daemon, zobaczymy co pokaże
no te komunikaty mówią, że masz problem z CPU, możesz sprawdzić inny ?
also przyjrzyj się płycie głównej czy niema gdzieś napuchniętych albo podbitych kondensatorów
Jak ja lubię, kiedy ktoś jednocześnie rozpoczyna ten sam wątek na kilku forach ;)
Wydaje mi się, że urządzenie zasilaczopodobne zwane pedofeelem narobił szkód na płycie głównej.
mati75 napisał(-a):
Wydaje mi się, że urządzenie zasilaczopodobne zwane pedofeelem narobił szkód na płycie głównej.
Wydaje mi sie że Ziemia jest dyskiem...
Sprzet zgodnie z opisem jest nowy, nie widac zeby cos zasilacz obciazalo nadmiernie (peak pewnie an poziomie 100W).
Może być i dysk, chociaż parę razy widziałem jak zasilacz nie dawał rady i komputer wyłączał się na bootowaniu, tutaj akurat może dawać kernel panic.
Sprzęt może i nowy, ale kernel jest dziadkowaty. Spróbuj innego. Ewentualnie wyłącz moduł odpowiedzialny za MCE (blacklista?)
Otóż to: http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_Check_Exception Powodu: overclocking lub overheat - sprawdź)
To zawsze na tym apachu staje?
W sumie jeszcze podejrzane może być ACPI. Można by spróbować wyłączyć je na poziomie parametru kernela.