Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-11 17:48:49

serwislap - Nowy użytkownik

serwislap
Nowy użytkownik

Pomoc przy konfiguracj DNS

Witam  to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak opiszę.
Posiadam stałe łącze IP przekierunkowalem sobie domenę na IP .

UStawiłęm serwer apache z php i mysql i wszystko działa pięknie
Jednak mam problem z odbieraniem e-mail albowiem nie widzi ip mojego czy też ustawień dns tylko pobiera je z ustawień usługodawcy gdzie mam wykupioną domenę.

W Linuksie raczkuję  i zdołałem tylko wyczytać że należy rekordy DNS dla IP podać czy coś takiego.
Może ktoś pomógł by mi to skonfigurować. Na serwerze będzie chodzić jedna domena ze stroną www i 4 adresy e-mail.

Proszę o pomoc w tej kwestii lub jakiś przewodnik jak to skonfigurować. Próbowałem sam lecz skończyło się to fiaskiem

#2  2011-09-11 19:15:18

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Pomoc przy konfiguracj DNS

Server DNS - musisz skonfigurować strefę, jeśli wykupiłeś domenę - to masz u dostawcy domeny serwer dns?
Jeśli tak, to pomoc techniczna powinna rozjaśnić czaszkę.
Jeśli nie, to tu masz przyklad konfiguracji Binda: http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_named.html
http://wiki.debian.org/Bind9

Dodatkowo, dość wygodnie konfiguruje się binda w programie Webmin. Webmin nie jest narzędziem doskonałym, niektóre programy sieciowe trudno się w nim konfiguruje , nie wszystkie funkcje ma w modułach do programów, ma też trochę zwyczajnych błędów.
Ale ze strefami do Binda radzi sobie nieźle.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-11 19:18:20)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2011-09-11 19:21:15

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Re: Pomoc przy konfiguracj DNS

Nie musisz konfigurować własnego dnsa(zwłaszcza, że dopiero zaczynasz). Skoro masz jakąs stronę i pocztę to domniemamże masz domenę wykupioną. Najprawdopodobniej tam gdzie kupowałeś domenę możez dodać do ich serwerów dns swoj adres ip z rekordem A na jaką nazwę ma wskazywać i rekord MX z tym samym adresem.
Jeżeli chcesz sam skonfigurować dnsa u siebie to podaje nazwy usług.
bind9
maradns
pdn-server
Musisz poczytać a jak będziesz już konfigurował i cię przytka to pytaj
O Jacekalex mnie ubiegł

Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-09-11 19:22:10)

Stopka forum