Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-10 21:09:20

Danio - Zbanowany

Danio
Zbanowany

reanimacja i diagnoza karty graficznej mx420

Karta geforce mx420 od pewnego czasu przestała obsługiwać rendering 3d ,glx itp. Na linuxie obsługuje jedynie iksy na sterowniku Vesa - a więc z wyłączonymi rozszerzeniami. Na Windowsie freeze następuje dopiero po odpaleniu gry 3d ewentualnie innej aplikacjii.

Wszystko to zaczęło się dziać po wprowadzeniu drobnych zmian przy użyciu programów z pozycjii Windowsa do tweakowania karty. Zaznaczam że czas zegara pamięci i rdzenia nie był przetaktowywany.

Czy któreś ze zmian mogły uszkodzić kartę na stałe w taki sposób że działa ona połowicznie ?

Czy zmiany z pozycjii windowsa mogły trwale namieszać w biosie , firmware ,ustawieniach fabrycznych karty ?

Co można przywrócić ustawienia fabryczne i czy to możliwe że zmieniły się z pozycjii Windowsa ?

Czy pomoże tu flash biosa karty ?

Nie pamiętam nazw wszystkich programów którymi się bawiłem przy zainstalowanych detonatorach ale były to m.in :  nvflash (odpalany tylko z Windowsa),nvtweak ,genrealnie wszystko co udało mi się ściągnąć do tej karty z strony guru3d.com ,Majorgeeks etc.

ps. na szczęście mam drugą kartę ,ale chciałbym znać opinię ludzi znających tą problematykę

I cóż że dymią krematoria ? toż w nich przetapia się historia...

#2  2011-09-10 23:28:41

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: reanimacja i diagnoza karty graficznej mx420

BIOS karty jest tak samo ważny jak ten na płycie głównej... Trudno zgadnąć co mogłeś zrobić przy tych "drobnych zmianach" Jeśli masz jego kopię sprzed zmian to po prostu wgraj go, jeśli nie, a druga karta jest identyczna, to włóż ją zrób kopię BIOSU, potem przełóż karty i wgraj BIOS.

#3  2011-09-11 00:08:20

Danio - Zbanowany

Danio
Zbanowany

nie robiłem zmian biosu karty spod DOSa .Nie mam jego kopii. CZy mogłem więc w taki sposób coś w nim zmienić odpalając program w Windowsie ?

Czy flashowanie biosa to jedyna metoda przywrócenia ustawień fabrycznych ?

Druga karta nie jest ta sama

I cóż że dymią krematoria ? toż w nich przetapia się historia...

#4  2011-09-11 09:33:21

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Danio napisał(-a):

nie robiłem zmian biosu karty spod DOSa .Nie mam jego kopii.

W takim razie do czego używałeś nvflash? W nvtweak jest przycisk "restore defaults" - próbowałeś?

Stopka forum