Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-01 18:35:44

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Problem z internetem - Czyja to wina?

Witajcie!

Od jakiegoś tygodnia (mniej więcej) mam problem z internetem. Dialog (ani Ja) nie jesteśmy w stanie do końca dojść dlaczego. Mam teorię, że może to Modem Dialogowy, ale po kolei.

Zaczęło to się ok. tygodnia temu. Gdy internet z 10Mb/s spadł do ok. 2. Ale olałem, to była późna noc itd. Potem zauważyłem, że problemy są głównie rano (tak do popołudnia), a wieczorkiem działa normalnie.

Chciałbym wykluczyć swoją ewentualną winę w tym procederze

Awarię zgłaszałem chyba 4 razy, 1 przyjechał do mnie Pan (miły gościu, pogadaliśmy itd.), wymienił (nie wiem czy dobrze mówię) skrzynkę (takie pudełko raczej) do którego wkładamy kable Modem / Telefon (miałem ISDN, a on zamienił chyba na ADSL). Jednak dziś koło 11 - znowu się wyłączył

Co mogę bliżej powiedzieć, internet teoretycznie "jest", a konkretnie mam straty w pingach na poziomie ~70%, jednak zdarza się też, że się rozłącza internet i są problemy z powrotnym połączeniem.

Wszelkie pytania itd. proszę kierować, spróbuję je zrealizować jak najszybciej (internet mam z hotspota i zdarza mu się też przerywać [słaby sygnał])

Fervi

#2  2011-09-01 19:03:06

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: Problem z internetem - Czyja to wina?

DNS-y ? przepisz na open-DNS

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#3  2011-09-01 19:14:05

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Nie znam się ;D

DNS'y chyba są przypisane przy pppoe (pppoeconf), DNS'y mam wpisane w Resolv.conf (podać?)

Fervi

#4  2011-09-01 19:44:43

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Pan, który przyjechał powinien mieć własny modem i za jego pośrednictwem sprawdzić parametry linii, optymalnie byłoby zrobić pomiary rano i wieczorem, potem można się zastanawiać co dalej.

#5  2011-09-01 20:18:09

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Tzn. Rano internet był (normalny), jednak po 11 się zchrzanił (on był ok. 9-10). Powiedział, że możliwe, że problemem jest odległość od czegoś [magistrali?] ~1KM. No, ale jak działał to nic się nie zmieniło. sam myślę, że to modem, ale ...

Fervi

#6  2011-09-01 20:43:57

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Jejku co to za serwis ma ten Dialog

#7  2011-09-01 20:48:17

thalcave - prawie jak admin

thalcave
prawie jak admin

Taki jak inne wielkie firmy telekomunikacyjne...

linux register user: 484281
"It's great to be here. It's great to be anywhere"
Keith Richards

#8  2011-09-01 21:28:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Nom :/ Problem w tym, że problem z internetem występuje cyklicznie (tzn. raz jest, raz nie ma). Może gdyby gościu trafił w "brak internetu", znaleźlibyśmy usterkę.

Najgorsze jest to, że oni wyślą informatyka po 2-3 telefonach, a nie "szybko, niech przyjeżdża, bo są problemy)

Ciekawe jaki rachunek będzie, bo za telecentrum się płaci :D

Narazie ping się poprawił, jest ok. 10% strat :D

Fervi

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-09-01 21:29:08)

#9  2011-09-01 21:28:53

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

fervi napisał(-a):

Tzn. Rano internet był (normalny), jednak po 11 się zchrzanił (on był ok. 9-10). Powiedział, że możliwe, że problemem jest odległość od czegoś [magistrali?]
Fervi

W centrali jest koncentrator DSL. Jedynym sposobem diagnozy jest pomiar parametrów linii z użyciem sprawdzonego modemu, jeśli linia jest OK, to wymienia się modem u abonenta, dopiero potem sprawdza się koncentrator DSL w centrali pod kątem czy "Twoja" karta modemowa nie jest padnięta, wtedy problemy mają wszyscy podłączeniu do tej karty. Czasami szwankuje sam koncentrator, ale wtedy problemy mają wszyscy abonenci do niego podłączeni. Reasumując następnym razem serwisant powinien się przyłożyć do pracy.

PS. Wiem rożnie bywa, w ekstremalnym przypadku zaliczyłem 5 różnych serwisantów, z których każdy, z kolei,  mierzył parametry linii, nie dając dojść do słowa, że lina jest już zmierzona i ma takie a takie parametry. Po 10 h okazało się, że problem wynikał z błędnej konfiguracji sprzętu w centrali, zrobionej w tym dniu przez innych serwisantów ją obsługujących...

#10  2011-09-01 22:18:08

Andrzej66 - Użytkownik

Andrzej66
Użytkownik

Może w tym czasie (godziny ranne bo w nocy nie chce im się takich rzeczy robić) coś grzebią Ci z dialogu? (jakaś rozbudowa w tym czasie). Ja w Vectrze miałem podobnie jak grzebali od 8 do 16. Potem problem zanikał. Gdybym nie pracował w firmie która korzysta z usług Exatel nigdy bym się nie dowiedział,że to oni coś grzebią. Vectra też korzysta z łączy Exatela -dlatego wiedziałem. Po 2-ch tygodniach problem zniknął bo przestali rozbudowywać. Ten serwisant może nawet nic nie wiedzieć o takich rozbudowach węzłów. Dialog udostępnia internet po łączach TPSA i może tu leży problem? Domyślam się, że internet i telefon masz z dialogu po ich kablach. Pozdrawiam

#11  2011-09-02 07:56:48

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

W robocie w laboratorium miałem tak, że po każdym deszczu internetu nie było,lub gubił pingi. Dwa lata szukali przyczyny. Mam całkiem nową  linię dzięki temu :)
Okazało się że router stał sobie na oknie i jak padał deszcz, to cieniutka strużka gdzieś taam go moczyła. Jak się spalił to wyszło :P

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#12  2011-09-02 08:05:23

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A ja pamiętam Netię 16Mbit, 3 kolejne modemy, bo może któryś w końcu....
Pomogła dopiero wymiana kabla od gniazdka do głowicy tekelomunikacyjnej.

A całość zabawy trwała tylko około 4 miesiące.
A i tak 16Mbit jest tylko po 2 w nocy, i rano, w "godzinach szczytu" jest okolo 1 - 4 Mbit.
Ale oczywiście Netia daje net, Tepsa kabel, czyli wychodzi rozprawa w stylu:
"ksiadz wini pana, pan księdza, a dziadowi zewsząd nędza".
Tylko ciekawe, że napisał tą  rozprawę Mikołaj Rey (1505-1569), a jest ciągle aktualna.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-09-03 00:40:07)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#13  2011-09-02 08:09:35

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Czyli masakra :D

Może wskazówką będzie to, że Speedtest.net wskazuje (prawie) 10Mb/s, a ogólnie pobieram do 300KB/s (z GWDG), ale pingi się narazie ustabilizowały. Oni mnie chyba w tym dialogu nie polubią :P

Fervi

PS. Straty w pingach od 0% wzrosły do 35%

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-09-02 08:48:26)

#14  2011-09-02 22:49:03

Andrzej66 - Użytkownik

Andrzej66
Użytkownik

A próbowałeś coś zassać z ftp np jakiś obraz iso? U mnie pełen zassys widzę jak ściągam np. z ftp.vectranet.pl i jest adekwatny do mojego łącza 24Mb/s mam 3MB/s. Speedtesty pokazują mi zawsze prawidłowe wskazania łącza które posiadam, ale już zassys z http to bywa różnie. Pozdro

P.S. Próbowałeś wyłączyć modem na jakieś 15 min. Czasami takie wyłączenie/włączenie pomaga - to wiem od kolegii z TPSA. U Ciebie ewidentnie jest coś zrypane po jednej(Twój modem) albo drugiej stronie(wyposażenie w dialogu),  bo masz straty w pakietach. Ewentualnie problem z tłumiennością kabla - mogli gdzieś mieszać i coś skaszanić (nie licz że się przyznają). Jeszcze może spróbuj na maxa odsunąć modem od innych urządzeń elektronicznych.

Stopka forum