Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Postanowiłem napisać nowy wątek bo nie znalazłem podobnego na forum, a ten problem nie daje mi spokoju.
Mam na myśli fakt że jak zainstalowałem debiana w pełnej desktopowej wersji to w ustawieniach głośności była możliwość wyboru motywu dźwiękowego:
("szczeknięcie" ; "kropla" ; "szkło" ; "sonar")
Spróbowałem więc instalacji w wersji minimal i mimo działającego dźwięku (motywy) były widoczne ale nie było możliwości zmiany
Doszedłem do wniosku że pewnie są jakieś zależności, których "apt" nie pociągnął z alsą. Kierowany intuicją postanowiłem ponownie "alsa" zainstalować, ale już ręcznie doinstalowałem pakiety, które apt mi sugerował do instalacji, a potem zależności <> załeżności :) ... ...no i tak przy trzecim podejściu doszedłem do wniosku że tym sposobem to ja zaraz z minimala "desktop" zrobie.
Zrestartowałem system i co ?!
Dalej nie mogę wybrać motywu, a do tego pojawiły mi się dwie ikony głośności na panelu...
Jak ktoś z was już się z tym borykał to proszę o radę.
Pozdrawiam
Nie jestem pewien bo nie używam gnome ale wydaje mi się że te motywy są aktywne jeśli mamy w systemie działające pulseaudio.
ilin napisał(-a):
Nie jestem pewien bo nie używam gnome ale wydaje mi się że te motywy są aktywne jeśli mamy w systemie działające pulseaudio.
Czyżby Debian zubuntowial do reszty?
U mnie te schematy chodzą bez żadnej łaski, a PA nie mam w ogóle.
Z resztą jeśli w ogóle w Gnome dzialają jakieś dźwięki systemowe, to to jest kwestia konfigu gnome, żeby brał te pliki, co trzeba, a nie PA.
Jacekalex napisał(-a):
...
No przypuszczalnego rozwiązania nie raczyłeś podać.
Ja zacząl bym od sprawdzenia
aptitude show gnome-audio Pakiet: gnome-audio Stan: niezainstalowany Wersja: 2.22.2-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: gnome Opiekun: Noèl Köthe <noel@debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 2363 k Sugeruje: gnome-core Opis: Pliki audio dla GNOME GNOME to "GNU Network Object Model Environment". Jest to projekt, który ma na celu stworzenie kompletnego, przyjaznego dla użytkownika środowiska graficznego, bazującego w całości na wolnym oprogramowaniu. Ten pakiet zawiera kolekcję dźwięków do użytku z GNOME.
root@debian:/home/ilin# aptitude show gnome-media Pakiet: gnome-media Stan: niezainstalowany Wersja: 2.30.0-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: gnome Opiekun: Debian GNOME Maintainers <pkg-gnome-maintainers@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 610 k Wymaga: libatk1.0-0 (>= 1.29.3), libc6 (>= 2.3.6-6~), libcairo2 (>= 1.2.4), libcanberra-gtk0 (>= 0.4), libcanberra0 (>= 0.2), libfontconfig1 (>= 2.8.0), libfreetype6 (>= 2.2.1), libgconf2-4 (>= 2.27.0), libglib2.0-0 (>= 2.24.0), libgnome-media0, libgstreamer-plugins-base0.10-0 (>= 0.10.23), libgstreamer0.10-0 (>= 0.10.23), libgtk2.0-0 (>= 2.18.0), libpango1.0-0 (>= 1.14.0), libpulse-mainloop-glib0, libpulse0 (>= 0.9.21), libunique-1.0-0 (>= 1.0.0), libxml2 (>= 2.7.4), zlib1g (>= 1:1.1.4), gstreamer0.10-alsa | gstreamer0.10-audiosink, gnome-media-common (>= 2.30), gnome-media-common (< 2.31), gstreamer0.10-plugins-base (>= 0.10.3), gstreamer0.10-plugins-good, x11-utils Poleca: alsa-utils Sugeruje: pulseaudio Opis: Narzędzia mulimedialne GNOME Ten pakiet zawiera kilka narzędzi multimedialnych dla środowiska graficznego GNOME: * oparty na Gstreamerze mikser dźwięku dla środowiska GNOME; * rejestrator dźwięku GNOME; * aplet właściwości Gstreamer. Strona domowa: http://live.gnome.org/GnomeMedia
ilin napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
...
No przypuszczalnego rozwiązania nie raczyłeś podać.
Ja zacząl bym od sprawdzenia
......
Ja jako przypuszczalne rozwiązanie wskazałem bład w konfiguracji gnome, a nie PA.
Widać wyraźnie, że PA nie jest w zależnościach ani gnome-media, ani gnome-audio.
I nie podawałem przypuszczalnego rozwiązania (osobiście spróbowalbym na nowo utworzonym koncie uzyszkodnika), jedynie obaliłem bezsensowne moim zdaniem przypuszczenie, jakoby PA miał zapewniać dźwięki w Gnome, bo tak daleko to nawet w Ubuntu jeszcze nie doszli. ;P
Jedyne, co może poważnie przeszkodzić w użyciu gnome-media - to gstreamer-plugin-pulse, tylko po jego zainstalowaniu bez włączonego PA dźwięku nie ma żaden program w Gnome - na Totemie począwszy, na Skype skończywszy.
Działają wtedy tylko programy, mające niezależne (od PA), wyjście na alsę.
A np braku dźwięku w totemie raczej trudno nie zauważyć usłyszeć ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-27 19:33:02)