Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, namieszałem w pakietach, a konkretnie w ich wersjach. Teraz wróciłem ze wszystkim do stable i dalej nic. Włączam gimpa i nic się nie wyświetla. Dopiero w konsoli wyskakują jakieś błędy, ale nie wiele mi mówią. Jakiś pomysł z czym jest problem, albo może macie pomysł jak sprawdzić z czym jest problem?
anonim1133@debian:~$ gimp
(gimp:11631): GLib-WARNING **: /build/buildd-glib2.0_2.28.6-1-i386-A3fp41/glib2.0-2.28.6/./glib/goption.c:2132: ignoring no-arg, optional-arg or filename flags (8) on option of type 0
(gimp:11631): GLib-GObject-WARNING **: specified class size for type `GimpOperationPointFilter' is smaller than the parent type's `GeglOperationPointFilter' class size
(gimp:11631): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
(gimp:11631): GLib-GObject-CRITICAL **: g_type_register_static: assertion `parent_type > 0' failed
(gimp:11631): GLib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion `initialization_value != 0' failed
(gimp:11631): GLib-GObject-WARNING **: cannot retrieve class for invalid (unclassed) type `<invalid>'
Proszę pomóżcie, bo jest mi teraz okropnie potrzebny.
Usuń lub zmień nazwę ukrytemu katalogowi konfiguracyjnemu gimpa który jest w twoim katalogu domowym.
Wywal katalog ukryty w Twoim home -> /home/Ty/.gimp-2.6
Dzięki za odpowiedzi! Pomysł genialny w swojej prostocie, ale niestety to nie jest to. Jeszcze jakieś pomysły? Z racji desperacji próbowałem odpalać na rootcie, ale dokładnie to samo się dzieje.
Sprawdź na innym użytkowniku.
Jak nie masz w systemie to utwórz sobie drugiego usera.
Ani mój użytkownik, ani root, ani inny użytkownik nic nie zmienia.
Przeinstaluj dziada.
aptitude purge gimp
aptitude purge ~c
aptitude install gimp
Mnie to zastanawia:
anonim1133 napisał(-a):
Teraz wróciłem ze wszystkim do stable i dalej nic.
Na pewno? Pokaż:
aptitude install ~i/stable -s
Masz rację, nie tyle co wróciłem, co usunąłem wpisy inne niż stable i powoli 'wracam' ;-)
To polecenie które mi podałeś, znajduje rozwiązanie sprawy, ale wymaga usunięcia xorg, a to nie wchodzi w rachubę, przynajmniej jak na chwilę obecną.
Przeinstalowanie nie pomogło.
Zapomniałeś wkleić wyniku polecenia… Generalnie jak już cofać, to i tak lepiej przez:
Package: * Pin: release a=stable Pin-Priority: 1001
do /etc/apt/preferences, a potem apt-get dist-upgrade.
Co do wyniku, to tego co nie znalazło było więcej: http://pastebin.com/bqEpe27h
Dodałem to co Arn zaproponowałeś, po przeinstalowaniu gimpa zmian nie zaobserwowano. Do tego w apt.conf miałem takie coś:
APT::Default-Release "squeeze";
Ostatnio edytowany przez anonim1133 (2011-08-25 17:01:21)
Ale te pakiety co ich nie znajduje w stable są w stable. ;) Masz główne repo stable w sources.list?
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
anonim1133 napisał(-a):
Dodałem to co Arn zaproponowałeś, po przeinstalowaniu gimpa zmian nie zaobserwowano.
To było z myślą o cofaniu pakietów do wersji ze stable. Zresztą:
anonim1133 napisał(-a):
Kod:
(gimp:11631): GLib-WARNING **: /build/buildd-glib2.0_2.28.6-1-i386-A3fp41/glib2.0-2.28.6/./glib/goption.c:2132: ignoring no-arg, optional-arg or filename flags (8) on option of type 0
glib2.0 w tej wersji jest w testingu, także problem jest spowodowany tą Twoją mieszanką… albo cofasz do stable albo aktualizujesz do testing, decyduj. :)
W testingu mi nie działał gimp, dlatego zacząłem 'cofać'. Teraz potrzebuję komputera, więc nie mogę wrócić do stable(bo mi usunie xorg, a nie zaryzykuję teraz tego, że nie będzie chciał mi go zainstalować)
Moje obecne sources.list: http://pastebin.com/Nhcw4KLF
Wstaw zamiast tych wpisów *vectranet* ten co podałem wyżej, a potem pokaż:
apt-get update && aptitude install ~i/stable -s
Tamta propozycja aptitude nijak ma się do faktycznego cofania, bo tam nie znajdował ponad 1000 pakietów.
Heh, w tym Twoim systemie to jest tyle ze stable co i w moim… Ja mam Sida. ;) Cofanie tego nie ma sensu, tu chodzi o niemal wszystkie pakiety, już lepiej dodaj repo testing zamiast stable i spróbuj do niego zrównać. Na początek aptitude install ~i/testing -s z dodanym repo testinga zobacz.
Sęk w tym, że ostatnio przy tym testing wszystko zaczyna mi się sypać.
Z tego co masz w tej chwili czystego powrotu do stable nie ma. Oficjalnie w ogóle cofanie pakietów nie jest zalecane, a tu mowa o całym systemie (~1000 pakietów do cofnięcia, ~200 niewystępujących w stable). Teoretycznie niby może się udać, ale całkiem możliwe, że się po prostu przy tym wysypie.
A tak swoją drogą, dziś od piętnastej do teraz zdążyłbyś zrobić kopię zapasową, przeorać system i przywrócić go do stanu używalności ;) .
Minio, to nie jest tak, że siedzę cały czas przy komputerze, trochę się kręcę po stadionie, trochę pracuję na komputerze.
ArnVaker, w takim razie pozostanę przy testingu, żeby jeszcze bardziej nie poniszczyć se systemu, dzięki.
To zrównaj całość do testinga, bo teraz pewnie masz mieszankę. Może jak zrównasz to zacznie działać wszystko. ;)
apt-cache policy libc6
anonim1133: come on, tam była emotka.
root@debian:/home/anonim1133# apt-cache policy libc6 libc6: Zainstalowana: 2.11.2-10 Kandydująca: 2.11.2-10 Tabela wersji: *** 2.11.2-10 0 990 http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable/main i386 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
?
Upewniałem się czy masz mieszankę. :) Masz. To ja bym równał do testing wszystko…