Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jo ludziska
Ubzdurało mi się aby przerobić kilka filmików nagrywanych przez telefony komórkowe do bardziej przystępnego formatu obsługiwanego przez większość urządzeń podpinanych do telejajka (odtwarzacze dvd z możliwością obsługi avi itp).
Naskrobałem sobie tak:
mencoder "$1" -ovc xvid -xvidencopts me_quality=10:bitrate=2200:pass=1 -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -o /dev/null ; mencoder "$1" -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1700:pass=2 -oac mp3lame -lameopts vbr=3 -o "$2"
ale generalnie zwraca mi kiepskiej jakości wynik końcowy. Bitrate już wcale nie jest takie małe, inny kodek? Nie zależy mi na zmniejszeniu wielkości pliku a raczej na w miarę możliwości wierną kopię. Podpowiedzcie co ciekawego.
Pozdro
$ ffmpeg -i "$1" -sameq "$2" # $2 musi mieć rozszerzenie .avi, ffmpeg sam sobie dobierze kodek $ man ffmpeg · The parameter 'q' which is displayed while encoding is the current quantizer. The value 1 indicates that a very good quality could be achieved. The value 31 indicates the worst quality. If q=31 appears too often, it means that the encoder cannot compress enough to meet your bitrate. You must either increase the bitrate, decrease the frame rate or decrease the frame size. · To have a constant quality (but a variable bitrate), use the option '-qscale n' when 'n' is between 1 (excellent quality) and 31 (worst quality). · When converting video files, you can use the '-sameq' option which uses the same quality factor in the encoder as in the decoder. It allows almost lossless encoding.
Jak dla mnie mencoder ze swoją skomplikowaną składnią jest programem dla masochistów. W ffmpeg ustawiasz dwa parametry na krzyż i masz rekodowanie naprawdę dobrej jakości. W razie potrzeby możesz też sobie poustawiać szczegółowe parametry, jak w mencoderze.
Ostatnio edytowany przez Minio (2011-08-22 16:42:25)
Ja ostatnio konwertowałem jeden mały pliczek przy pomocy Winff - prosta, banalna obsługa. Jest w repozytrium.
Ja ostatnio konwertowałem jeden mały pliczek przy pomocy Winff - prosta, banalna obsługa. Jest w repozytrium
To nakładka na ffmpeg.
Tam wiecznie te presety nie działają.
Trzeba je poprawiać do wersji ffmpeg.
Dzięki chłopaki, Minio jak na razie (przerobiłem 1 filmik 5 min) patent się sprawdza, zauważyłem lekkie rozminięcie dźwięku do obrazu więc testuję dalej.
Pozdrowionka