Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wczoraj na moim netbooku zainstalowałem Debiana + Fluxboxa(tak tak dobrze widzicie) tylko mam problem ze sterownikami do Radeona. Po zainstalowaniu fglrx obraz przestał być wyświetlany... Postawiłem go jeszcze raz(wiem, że nie potrzebnie ale lubię mieć porządek w systemie). Teraz pytanie co i jak żeby zainstalować jakieś sterowniki i ludzką rozdzielczość :)
Netbook: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Toshiba_NB … -50-3610.html tylko wersja z 1GB ram.
Ratujcie człowieka który w końcu zdecydował się spróbować fluxa :P Dodam, że wcześniej na tym sprzęcie było Lubuntu(Ubuntu+lxde) i śmigało pięknie.
Na sterownikach ATI się nie znam, ale ułatwię sprawę następnej osobie. ;)
W jaki sposób te sterowniki zainstalowałeś? Ręcznie czy z repozytorium?
dpkg -l | grep -e fglrx -e firmware
Instalowałem kiedys kumplowi i było też kuku rozwiązanie pomogło kernel sources reszta z bata
Nie mam zielonego pojećia czemu repowe drajwery Nvidi dzałaja od strzału a te Ati nie
Ryszard napisał(-a):
Instalowałem kiedys kumplowi i było też kuku rozwiązanie pomogło kernel sources reszta z bata
Nie mam zielonego pojećia czemu repowe drajwery Nvidi dzałaja od strzału a te Ati nie
Właśnie fajny ten flux i ładnie działa na netbooku tylko brak driverów...
@Ryszard można jaśniej co i jak?
Edit:
Co jest ciekawe:
karol@defender:~$ glxinfo | grep direct direct rendering: Yes
W trybikach "glxgears" tylko 130 FPS.
Ostatnio edytowany przez Puchaty (2011-08-17 11:48:33)
Dla sterowników nie ma znaczenia czy masz fluxboxa,gnome czy kde.
Pokaż
cat /var/log/Xorg.0.log
Przydałoby się też:
glxinfo | grep string
root@defender:/home/karol# glxinfo | grep string server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 client glx vendor string: Mesa Project and SGI client glx version string: 1.4 OpenGL vendor string: Mesa Project OpenGL renderer string: Software Rasterizer OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.7.1 OpenGL shading language version string: 1.20
Tu widać wyraźnie, że 3d obrabia mesa, innych sterowników ani widać, ani słychać.
A mesa demonem wydajności nie jest.
Widać też ładowanie sterów:
(II) LoadModule: "ati" ............ (II) LoadModule: "radeon" ..................... (II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets: .......................
Sterownika fglrx nie widzę.
Możliwe, że rozrabia Kernel Mode Settings.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-19 15:27:12)
Najciemniej pod latarnią:
cat .xinitrc
Jeżeli go nie masz to problem z głowy.
nano .xinitrc
exec startfluxbox
CTRL + C
Zapisujesz jako .xinitrc
I tyle, ja z tymi od repozytoriów nigdy problemu nie miałem.
Jacekalex napisał(-a):
Sterownika fglrx nie widzę.
Nie widzisz bo go nie ma. Po jego instalacji ekran umiera, tz. jest cały czarny i zero reakcji na powłoce z odpalonymi iksami.
@womperm trzeba będzie spróbować czy pomoże
Jacekalex napisał(-a):
..........
Google znalazło cos takiego:
Mr Marmmalade napisał(-a):
Now I've managed to boot up into X fully using my Radeon card. I Google'd some more & have edited the /etc/modprobe.d/radeon-kms.conf file from:
options radeon modeset=1
to
options radeon modeset=0
I now just need to find out how to do this in future without having to swap the graphics cards around to enable me to edit to the above file...
EDIT: to achieve this same fix before getting into the system to edit the file, I can append the kernel boot parameter in GRUB with 'radeon.modeset=0'.
Sznurek:
http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/d … /#post4181177
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-20 12:00:07)
Strony: 1