Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hello. Raz na jakiś czas cały system się zawiesza przy oglądaniu np filmów z youtube lub innych serwisów gdzie potrzebny jest flash. Próbowałem z różnymi wersjami flasha, począwszy od kilku wersji 10 do 11.0.1.60-4. Wygląda to tak, ekran raz mignie i sru. Nic już nie można zrobić, jedynie przytrzymanie przycisku zasilania pomaga. Próbowałem też z różnymi wersjami sterowników NVidii i ciągle nic. Nie mam bladego pojęcia jak to rozwiązać a staje się do bardzo dokuczliwe.
Nie abym jakoś szczególnie narzekał ale pod Debianem, Gentoo i Ubuntu nigdy takich akcji nie miałem kiedy Arch zawiesił mi się przez ostatni miesiąc częściej niż poprzednie 3 systemy w przeciągu 4 lat...
Jakieś pomysły?
Logi zamieszczę jak tylko jeszcze raz się powiesi.
W między czasie możecie mi napisać które byłyby pomocne w rozwiązaniu problemu.
Jeżeli jakieś będą.. bo po takiej zawieszce to nawet brak historii z przeciągu paru godzin w Kadu i innych programów(gdzie teoretycznie być powinny).
Nie ja nie mam bladego pojęcia co jest. Specjalnie klikałem non stop, otwierałem po kilka kart aby zawiesić cały system. Udało mi się dwa razy. W logach(przejrzałem praktycznie wszystko co miałem w /var/log/ i nic, na prawdę nic. Nic co by wskazywało na cokolwiek.
Skończył się czas, kiedy mieszałem ile wlezie i jak się coś spierniczy to zbytnio mi to nie przeszkadzało. Teraz mam ciekawsze zajęcia.
Rozwiązałem to po lamersku i zmieniłem system na który pomimo kilku wad działał (prawie)zawsze jak chciałem.. wróciłem do Debiana w jego 18 urodziny:).
„Nie ważne od czego zaczynasz, i tak skończysz na Debianie”.
Widać nie jest też ważne gdzie po drodze skoczysz w bok.
;)
Ostatnio edytowany przez Minio (2011-08-16 22:08:08)
/me ostatnio używa Archa, bo na nim ekran nie robi się co chwilę zielony… w przeciwieństwie do Debiana i Gentoo :P
Minio napisał(-a):
„Nie ważne od czego zaczynasz, i tak skończysz na Debianie”.
Widać nie jest też ważne gdzie po drodze skoczysz w bok.
;)
Coś w tym musi być..
ArnVaker napisał(-a):
/me ostatnio używa Archa, bo na nim ekran nie robi się co chwilę zielony… w przeciwieństwie do Debiana i Gentoo :P
Mówisz serio?
Lubię Archa tak samo jak Debiana, Gentoo czy Ubuntu(tak.. lubię Ubuntu ;)).
Pewnie jakiś tam sentyment dalej pozostanie, gdyby nie zwiechy nie wiadomo przez co więc gdyby ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie to będę nim zainteresowany.
k4misiek napisał(-a):
Mówisz serio?
Tak:
Już miałem kartę graficzną kupować, ale odkąd siedzę na Archu nie zdarzyło się to ani razu. Pierwszy raz w ogóle miałem to w wigilię, potem długo był spokój, a ostatnio już pojawiało się co chwilę. Wystarczy że odpalę Debiana albo Gentoo i po kilku minutach, a czasem godzinach, wraca.
Śmiesznie to wygląda:). Systemu nie wiesza w najmniej spodziewanym momencie?
Przypomniałeś mi moje dawne problemy z NV spowodowane starą wersją BIOSu.
k4misiek napisał(-a):
Śmiesznie to wygląda:).
Tia, super. ;) To nawet ślady w logach zostawia i akceleracja pada, np. filmu już się nie włączy.
k4misiek napisał(-a):
Systemu nie wiesza w najmniej spodziewanym momencie?
Odnośnie Archa? Jak dotąd nie, nie miałem z nim żadnych problemów.
ArnVaker napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Systemu nie wiesza w najmniej spodziewanym momencie?
Odnośnie Archa? Jak dotąd nie, nie miałem z nim żadnych problemów.
Na myśli miałem zielony ekran, czy przy okazji od razu się nie zawiesza. Jednak z tego co napisałeś, wywnioskowałem, że nie.
Ryszard napisał(-a):
Arch nie powiem ze NIE lepszy od łubuntu
Ważne, że mamy ulubiony system który wiemy, że działa i po skręceniu w bok spokojnie można do niego wrócić.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-08-17 10:35:50)
Ach, odnośnie mojego zielonego ekranu. :) Jeśli X-y chodzą na zamkniętym sterowniku Nvidii, to potrafią się po jakimś czasie zawiesić, ale tylko X-y. Jeśli podniosę po tym (nawet bez restartu) X-y na vesie, to się nie wiesza w ogóle, czasem nawet odpuszcza. Jak odpuszcza to najpierw zielone robi się czerwone, a dopiero potem całkiem schodzi i jest już normalnie.
Strony: 1