Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jakie jajo z rodziny 2.6.* proponujecie ?
Obecnie mam 2.4.26 ale w celach szkoleniowych pobawil bym sie 2.6.* zastanawialem sie nad 2.6.7
Jeśli chodzi o serie 2.6 to najlepiej jak najnowsze. Nawet najnowsze ma mase błędów. Trzeba czakać aż sie ustabilizuje. Może 2.6.20 będzie ok :)
Ale tak na codzień używam 2.6.8 i nie narzekam za bardzo. Aby tylko nie użyać NFS-a i nie nagrywac płytek audio (wycieki pamięci):) Seria 2.6 to dobre jajka, tylko troche traktowana jeszcze jako testowa. W każdej nowej wersji coś nowego dorzucają (i powstają nowe problemy). W tej chwili radze poczekać na 2.6.9, niebawem wyjdzie.
Aby tylko nie użyać NFS-a i nie nagrywac płytek audio (wycieki pamięci):)
Czekaj, czekaj ..... tzn jak będę nagrywał na K3B płytki audio do wieży dla có¶ki to co mi się stanie ??
Bo na razie też pracuję na 2.4.26 ale mam wolną partycję i się zastanawiam jak Tech -u czy się nie pobawić nowym jąderkiem. A i jeszcze jedno pytanie - jak z neo na nowych jądrach ? Bo jak miałem SDI to na jądrach z serii 2.4.x chodziło pięknie, a jądra 2.6.x nie odpalały netu na SDI.
Witam
Z tego co czytalem to 2.6.8 ma jakis problem z nagrywarkami tzn. w k3b tylko root moze nagrywac, tak wiec albo nagrywac jako root albo zmienic program do nagrywania - cos co nie bazuje na KDE.
A oco idzie z tym NFS-em ? Na NFS-ie mam kopie itp. tak wiec jak strace mozliwosc dostepu do NFS-a to kicha.
a jak aptem zainstalować jajo 2.6.x bo mam 2.4.x
piszesz apt-get install kernel-image-2.6.12.i386..... sprawdz dokladnie apt-cache search kernel-image, jesli masz athlona to ciebie interesuje nazwa pliku z koncowka k7 :) Ale bardziej polcema kompilacje samemu :)
Ok dzieki
kernel-image-2.6.12.i386..
no 2.6.12 to raczej chyba w repozytoriach nie ma ja tam tylko na 2.6.8 sie natknalem
To był tylko przyklad :)
2.6.12 z tego co wiem to domyślne jajko testinga, sam na nim jade a mam z repo
BiExi ostatnio zachwalala 2.6.14, ale ja jestem na 2.6.8 od dlzuego czasu i jest okey...
tez sobie 2.6.8 walnołem .. nieźle śmiga jak na początek :)
Pozatym debian mi sie podobać zaczyna :D :D
Też 2.6.14 - na razie bez zastrzeżeń
Ja skopmilowałem 2.6.14 izainstalowałem i okazało się że nie moge skompilować sterów do neo 'eagle-usb-2.3.2' configure pokazjue ze wszystko jest ok a make po chwili działania wywala błąd.
Wczesniej miałem 2.6.13 i nie było żadnych problemów wie może ktoś o co chodzi ?
też mam neo - chcesz configa ?
Ja skopmilowałem 2.6.14 izainstalowałem i okazało się że nie moge skompilować sterów do neo 'eagle-usb-2.3.2' configure pokazjue ze wszystko jest ok a make po chwili działania wywala błąd.
Wczesniej miałem 2.6.13 i nie było żadnych problemów wie może ktoś o co chodzi ?
Patch na drivery 2.3.1 pod kernela 2.6.14
http://bugs.gentoo.org/attachment.cgi?id=72051
Może na 2.3.2 też wejdzie. :)
Ja jadę na 2.6.14 kompilowanym własnoręcznie ze źródeł w unstable. Na 2.6.12 mi dźwięk nie działał. Ciekawe jest to, że jak w ramach jakichś testów chciałem sobie z powrotem skompilować 2.6.12, to jak dochodził do inita, panikował w bardzo śmieszny sposób, wyrzucając wiele stron błędów. Nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem... No ale na nowszym działają nawet stery ati, choć trzeba je było spatchować ;)
Pozdrawiam,
no a mi przy probie kompilaci wywala blad:
evil:/usr/src/linux# make xconfig * * Unable to find the QT installation. Please make sure that the * QT development package is correctly installed and the QTDIR * environment variable is set to the correct location. * make[1]: *** [scripts/kconfig/.tmp_qtcheck] Błąd 1 make: *** [xconfig] Błąd 2
ucze sie, kompiluje z instrukcja, a w instrukcji bylo tk8.2. z tego co wyczytalem to instrukcja jest stara a .2 wziolem za versje
w moich debach nie ma tk8.2, wiec sobie zainstalowalem .4
to jest jedyna roznica z tym co zostalo podane w info
czy brakuje mi czegos jeszcze?