Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej ,
Mam problemik z urzadzeniem wyzej wymienionym :
polaczenie odbywa sie po wvdial , modem sie laczy ,nawet pojawia sie internet na chwile ,ale pozniej juz wałek - modem swieci na zielono pomimo ctrl+c ... po takim zabiegu mam
--> WvDial: Internet dialer version 1.61 --> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory --> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory --> Cannot open /dev/ttyUSB0: No such file or directory
ale od poczatku lsusb :
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 001 Device 004: ID 12d1:1c0b Huawei Technologies Co., Ltd. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
modes witch : 11d1:1c0b
# Huawei E173s DefaultVendor= 0x12d1 DefaultProduct= 0x1c0b TargetVendor= 0x12d1 TargetProduct= 0x1c05 CheckSuccess=20 MessageEndpoint= 0x0f MessageContent= "55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
wvdial.conf
Modem = /dev/ttyUSB0 Dial Command = ATDT Init1 = ATZ Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP", "internet" Phone = *99# Username = "blank" Password = "blank" Stupid Mode = yes
40-usb_modeswitch.rules
#Huawei E173s ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="1c0b", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"
co dziwne modemik smiga bez problemowo na innym kompie ..
U mnie też czasami urządzenie znika, nie wiem czemu. Zauważyłem, że czasami pojawia się ponownie ze zmienionym numerem (np. USB1).
Po takim zniknięciu zobacz listę dostępnych urządzeń:
ls /dev/ttyUSB*
Na upartego można namazać skrypcik, który zmienia modem w wvdial.conf i dopiero uruchamia wvdial.
poprawka -- zmeczony po nocce nie zauwazylem w ogole, ze on się nie zwiesza - on dalej działa Oo ping jest , net jest , - a wvdial nie ma ?! to co mu podtrzymuje polaczenie ?
wvdial tylko uruchamia pppd
hmm po poff tez jest device not found , a w /dev/ nie ma w ogole ttyUSB0-3 ,a w lsusb jest
//edit
ps aux | grep wvdial daje taki wynik
host 2316 0.0 0.0 5320 868 pts/0 S+ 15:41 0:00 grep --auto=color wvdial
Ostatnio edytowany przez fakevilg (2011-08-11 15:45:56)
azhag napisał(-a):
U mnie też czasami urządzenie znika, nie wiem czemu. Zauważyłem, że czasami pojawia się ponownie ze zmienionym numerem (np. USB1).
Po takim zniknięciu zobacz listę dostępnych urządzeń:Kod:
ls /dev/ttyUSB*Na upartego można namazać skrypcik, który zmienia modem w wvdial.conf i dopiero uruchamia wvdial.
To samo u mnie bylo z /dev/rfcomm
dlatego w konfigu wvdial mam te same ustawienia dla 3 portów:
grep -i modem /etc/wvdial* |sort |uniq Modem = /dev/rfcomm0 Modem = /dev/rfcomm1 Modem = /dev/rfcomm2
i po wylączeniu polączenia na rfcomm0 często jest zablokowane, za to dziala rfcomm1, itp.
Prawdopodobnie z ttyUSB* jest identyczna sytuacja.
Mój konfig (/etc/wvdial.conf):
[Dialer play] Modem = /dev/rfcomm0 Baud = 57600 Init1 = ATH Init2 = ATE1 Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet" Dial Command = ATD Phone = *99# Stupid mode = yes Username = "blank" Password = "blank" Auto DNS = no [Dialer play1] Modem = /dev/rfcomm1 Baud = 57600 Init1 = ATH Init2 = ATE1 Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet" Dial Command = ATD Phone = *99# Stupid mode = yes Username = "blank" Password = "blank" Auto DNS = no [Dialer play2] Modem = /dev/rfcomm2 Baud = 57600 Init1 = ATH Init2 = ATE1 Init3 = AT+CGDCONT=1,"IP","internet" Dial Command = ATD Phone = *99# Stupid mode = yes Username = "blank" Password = "blank" Auto DNS = no [Dialer moc0] Modem = /dev/rfcomm0 Init1 = AT+CSQ [Dialer moc1] Modem = /dev/rfcomm1 Init1 = AT+CSQ [Dialer moc2] Modem = /dev/rfcomm2 Init1 = AT+CSQ
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-11 16:20:10)
z tym że nie mam nic w /dev/ttyUSB - tzn wydaje mi sie ze go nie przelacza w tryb modemu ... po komendzie usb_modeswitch -c 12d1:1c0b to wywala "error could not find file 12d1:1c0b " pomimo ze plik jest . Pomaga reset - po resecie jak nie zmienie portu usb to działa na zasadzie wvdial -> poff (ctrl+c nie wywoluje rozlaczenia netu) , net laczy sie bezproblemowo do momentu zmiany portu ,jak juz zmienie to nie mam nic w /dev/ttyUSB
Możesz fizycznie wyjąć i włożyć modem z USB? Albo spróbuj przeładować moduł jądra od usb. Ktoś gdzieś podawał też sposób na wyłączenie i włączenie ponowne urządzenia na USB, tylko znaleźć nie mogę -- może to pomoże?
Wlasnie o to chodzi ze po wyjeciu urzadzenia , przestaje je wykrywac w /dev/ttyUSB* , w lsusb jest zawsze , Dopiero po reboocie zaskakuje do /dev/ttyUSB*
/edit
po wykonaniu
usb_modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.d/12d1:1c0b
zmienia tryb ,
tylko dlaczego nie wykrywa pliku jak mu nie pogam pelnej sciezki , i czemu automagicznie nie zmienia trybu modemu
Ostatnio edytowany przez fakevilg (2011-08-11 17:05:28)
fakevilg napisał(-a):
tylko dlaczego nie wykrywa pliku jak mu nie pogam pelnej sciezki , i czemu automagicznie nie zmienia trybu modemu
Coś nie tak z udevem? Na początek podaj wersję udeva
dpkg -l udev
Więcej będę mógł napisać, jak się dobiorę do lapka.
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold | Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend |/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad) ||/ Nazwa Wersja Opis +++-==============-==============-============================================ ii udev 167-0ubuntu3 rule-based device node and kernel event mana
w sensie mojego lapka ? :)
fakevilg napisał(-a):
w sensie mojego lapka ? :)
:D
Własnego lapka :)
rozumiem ;-) juz sie napalilem ze łaska boska na mnie spadła ;D
fakevilg napisał(-a):
Kod:
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold | Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend |/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad) ||/ Nazwa Wersja Opis +++-==============-==============-============================================ ii udev 167-0ubuntu3 rule-based device node and kernel event manaw sensie mojego lapka ? :)
To jest Debian czy Ubuntu?
Bo tutaj taki modem zadziałał (podobno):
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=138&t=138774
A wałkowany był setki razy we wszystkich sieciach....
ubuntu akurat na tym lapciaku . Modem działa , na 2 innych lapciakach , na tym też - tylko tak jak pisałem - po wyciagnieciu modemu z portu USB ( po nawiazaniu polaczenia i po rozlaczeniu) jak go wsadze drugi raz , to pomaga mu dopiero usb_modeswitch -c /etc/modeswitch.d/plik do modemu . Automagicznie mi nie trybi , na innym ubuntu ten zabieg działa poprawnie , i na debianku w domu tez smiga .
Ostatnio edytowany przez fakevilg (2011-08-11 19:02:07)
azhag napisał(-a):
Ktoś gdzieś podawał też sposób na wyłączenie i włączenie ponowne urządzenia na USB, tylko znaleźć nie mogę — może to pomoże?
azhag napisał(-a):
Możesz fizycznie wyjąć i włożyć modem z USB? Albo spróbuj przeładować moduł jądra od usb. Ktoś gdzieś podawał też sposób na wyłączenie i włączenie ponowne urządzenia na USB, tylko znaleźć nie mogę — może to pomoże?
a miało być do FAQ wpisane ...
chłopaki, dodajcie to do tego waszego arta o modemach, bo w sumie z tymi urządzeniami są największe cyrki wymagające resetowania usb. inaczej wszystko na NIC