Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
w jakiej grupie powinien byc zwykly user aby miec dostep do automontowanych urzadzen (karty, pendrajwy)????.
W żadnej szczególnej… Przynajmniej w przypadku montowania via udisks.
to czego mi nie bangla (w pcmanfm)
Ostatnio edytowany przez pink (2011-08-11 09:56:19)
Nieaktywna sesja ck? Nie napisałeś nawet w jaki sposób montujesz. ;)
puki co to recznie przez sudo,
pojawia mi sie na lisce urzadzen w pcmanfm klikam o on zamiast zamontowac i sie otworzyc to sie pluje ze tylko administrator moze.
Ostatnio edytowany przez pink (2011-08-11 10:03:57)
ck-list-sessions
I napisz jak się logujesz.
ck-list-sessions Session2: unix-user = '0' realname = 'root' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/pts/0' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-08-11T07:54:08.879160Z' login-session-id = '' idle-since-hint = '2011-08-11T08:00:37.728848Z'
loguje sie z konsoli
login >haslo>xinit
A gdzie sesja użytkownika w X-ach?
Session1: unix-user = '1000' realname = 'ArnVaker' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-08-11T07:51:51.767839Z' login-session-id = '4294967295'
Żeby sesja była aktywna możesz albo użyć menedżera logowania, który taką tworzy (gdm, gdm3, kdm) albo dociągnąć pakiet libpam-ck-connector, do .xinit wrzucić coś w stylu (oczywiście w zależności jakiego środowiska używasz):
exec ck-launch-session openbox-session
i odpalać X-y via startx. U mnie to drugie działa, podobno jednak nie u wszystkich…
uzywam fluxa
takie buty, dzieki.
ck-list-sessions Session4: unix-user = '1000' realname = 'przemo' seat = 'Seat2' session-type = '' active = FALSE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty5' display-device = '/dev/tty1' remote-host-name = '' is-local = FALSE on-since = '2011-08-11T08:50:35.224764Z' login-session-id = ''
ale i tak problem jak byl tak jest, bez zmian.
Kod:
active = FALSE
Sesja jest nieaktywna.
exec ck-launch-session startfluxbox gsynaptics-init setxkbmap -option terminate:ctrl_alt_bksp
tak mam teraz w .xinitrc
to jak mam aktywowac ta sesje??
Spróbuj zmienić nazwę ~/.xinitrc na ~/.xinit. Poza tym restartowałeś system po doinstalowaniu libpam-ck-connector?
Witam,
Może i nie na temat ale ostatnio też miałem z tym problem i pomogła edycja /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.udisks-policy w którym to pliku zmieniłem wpisy o montowaniu dla userów (było "no").
Pozdrawiam.
mpiotr: Ty pewnie w ogóle wyłączyłeś ten cały mechanizm pozwalając montować wszystkim. :)
Tam przy każdej pozycji jest:
<allow_active>yes</allow_active>
Tu właśnie chodzi o użytkownika z aktywną sesją consolekit.
ArnVaker napisał(-a):
mpiotr: Ty pewnie w ogóle wyłączyłeś ten cały mechanizm pozwalając montować wszystkim. :)
Tam przy każdej pozycji jest:Kod:
<allow_active>yes</allow_active>Tu właśnie chodzi o użytkownika z aktywną sesją consolekit.
U mnie to tak wyglądało:
<allow_any>no</allow_any>
OK, już nie jestem tak zadowolony z siebie ;)
Pozdrawiam.
w debianie w grupie plugdev
mpiotr: No u mnie ta pozycja też tak wygląda:
<action id="org.freedesktop.udisks.filesystem-mount"> <description>Mount a device</description> <description xml:lang="da">Montér en enhed</description> <description xml:lang="de">Gerät einhängen</description> <message>Authentication is required to mount the device</message> <message xml:lang="da">Autorisering er påkrævet for at montere et fil system</message> <message xml:lang="de">Zugriffsrechte werden benötigt um das Gerät einzuhängen</message> <defaults> <allow_any>no</allow_any> <allow_inactive>no</allow_inactive> <allow_active>yes</allow_active> </defaults> </action>
Zezwolenie na montowanie ma tylko użytkownik z aktywną sesją. W sumie to takie zabezpieczenie żeby nieupoważnieni nie mogli montować urządzeń itp. Jeśli go nie potrzebujesz, to racja — równie dobrze można to wyłączyć zamiast bawić się z sesjami consolekit. :)
Yampress: Przy montowaniu via udisks nie musi być w grupie „plugdev”.
no ale co z ta sesja, czego jest nieaktywna zainstalowalem slima i dalej to samo
slim nie jest jednym z menedżerów logowania, które same ustawiają aktywną sesją. AFAIR slim standardowo korzysta z plików w katalogu domowym użytkownika. Masz libpam-ck-connetor, restartowałeś system? Z tym pakietem już w trybie tekstowym sesja powinna być aktywna…
zrobilem jak sugerowales, mam co trzeba ale sesja dalej nie aktywna.
To nie wiem czemu, u mnie doinstalowanie tego pakietu i restart wystarcza żeby sesja była aktywna… Hmm, może kiedyś coś jeszcze gdzieś zmieniłem i już nawet o tym nie pamiętam. ;) Musiałbym na świeżej instalacji Debiana sprawdzić, ale to nie teraz na pewno.
Spróbuj wrzucić gdm, i na nim sprawdzić, a jak pójdzie, to na gdm zrzucić zmienne do pliku:
env >zmiennegdm.txt
potem wyłączyć gdm, i zalogować się z konsoli przez startx lub xinit, znowu zrzuć zmienne do pliku:
env >zmiennexinit.txt
a potem porównaj zmienne z obu logowań diffem, żeby zobaczyć, co nie jest ustawione, jak powinno, i ustaw w ~/.xinitrc..
Bo najwyraźniej zarówno xinit jak i Slim nie ustawiają jakichś zmiennych, potrzebnych dla usb i consolekit.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-11 12:43:27)
I ja się wtrącę:
Instalowałeś może Debiana z USB? Jeśli tak to sprawdź w fstab czy nie masz podpięte USB pod CD-ROM, standardowo Debian tak zostawia po instalacji.
ok wywalilem tego slima bo mi system wieszal:
libpam-ck-connector robi robote ale musi byc ze stable bo z sida nie dziala
i to tyle narazie.