Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Jest możliwość żeby debian jednocześnie pracował jako router wifi z podziałem łącza (htb) i normalne graficzne środowisko jednocześnie ?
I czy ewentualne środowisko będzie miało dostęp do internetu
3x tak :)
Dzięki za szybką odpowiedź Istnieje jakiś inny sposób na podział pasma niż kompilacja jądra ? Tak żeby adresy od :
10.1.1.100/20 miały 2mb a adresy od 10.1.1.125/40 mialy 6mb Tylko przykład
Nie jestem znawcą tego tematu ale wydaje mi sie że jądro z repozytorium ma wszystko czego trzeba.
Tylko trzeba właściwe regułki napisać.
Dobra Teraz tylko tona poradników i będziemy próbować Dzieki Pozdrawiam
można skorzystać z http://stary.dug.net.pl/texty/htb.php
Witam raz jeszcze Zbierając informacje do odpalenia na debianie "routera" z podziałem łącza, nie znalazłem opisu który jasno by mi przedstawił jak to zrobić przy użyciu:
1. ETH0 jako WAN
2. WLAN0 karta z której ma lecieć internet
Znalazłem wiele poradników opisujących jak to zrobić na dwie karty ETH0 i ETH1 i chciałbym się dowiedzieć czy moge w gotowcach podmienić interfejsy
W tym wypadku ETH1 na WLAN0 ?
Nie bardzo mam czas testować jak kiedyś i wole się do tak ogromnej zmiany (jak dla mnie) przygotować porządnie.
Pozdrawiam
brekofra napisał(-a):
Dzięki za szybką odpowiedź Istnieje jakiś inny sposób na podział pasma niż kompilacja jądra ? Tak żeby adresy od :
10.1.1.100/20 miały 2mb a adresy od 10.1.1.125/40 mialy 6mb Tylko przykład
Trochę się przyczepię ale co to za maska 40 bo nic innego mi nie przychodzi do głowy
Nie bardzo mam czas testować jak kiedyś i wole się do tak ogromnej zmiany (jak dla mnie) przygotować porządnie.
Jednak będziesz się musiał bardzo przygotować chociażby z konfiguracji sieci
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-08-25 21:10:12)
No to potrzeba mi pomocy
Mam tak w /etc/network/interfaces
auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp auto wlan0 iface wlan0 inet static gateway 10.0.0.1 address 10.0.0.1 netmask 255.0.0.0 wireless-channel 8 wireless-mode ad-hoc wireless-essid debian
Nie moge sie połączyć z tą siecią z laptopa
W lapotopie mam tak
gateway 10.0.0.1 address 10.0.0.5 netmask 255.0.0.0
To /etc/init.d/firewall
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -t mangle -X iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P FORWARD ACCEPT iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.0.0.0/8 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -s 10.0.0.0/8 -j ACCEPT
I jeszcze /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.1.1
Za ciorta nie dostaje adresu IP na laptopie a mam static ustawiony
Ostatnio edytowany przez brekofra (2011-09-01 21:06:04)
Po pierwsze czy masz kartę sieciową wifi która wspiera takie rzeczy ?
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported
Może najpierw odpusc sobie iptables i sprawdź czy działa
Po drugie tworzysz sieć znatowaną i forwardujesz do tej samej sieci?
Tak ta karta działa w trybie AP
To jak sprawdzić co jest skopane ?
EDIT:JEDNAK PROBLEM Z KARTĄ
CZY TA KARTA BĘDZIE PRACOWAĆ W TRYBIE AP http://www.morele.net/karta-sieciowa-intel-wifi-lin … csXzQodhgwBzg
Z TEGO CO WIDZĘ JEST W ROZPISCE KOMPATYBILNYCH KART https://help.ubuntu.com/community/HardwareSupportCo … Intel#miniPCI
Ostatnio edytowany przez brekofra (2011-09-02 18:38:02)
Wyłączyć iptables i doświadczać
Jeju a skąd masz tą sieć w resolverze
Rozrysuj wszystko od początku kto jaką ma podsiec bo ja sie już gubię
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-09-01 21:48:12)
Uff udało się :)
-udostępnianie internetu
-filtracja MAC
-dhcp
deluge torrent z web GUI
Szukałem ale nie znalazłem Jak zrobić żeby była możliwość podglądu kto jest podpięty jaka jest siła sygnału (dany użytkownik) Zliczanie UP i DOWN dla użytkowników (hmm może jakieś wykresy)
Strony: 1