Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chcialem zapodac sobie drugi nr gg i taki badziew sie robi.Rejestruje nowego uzytkownika wszystko jest ok, po zarejestroaniu na liscie kontaktow zamiast niemieć nikogo mam moja stara liste kontaktow z poprzedniego numeru gg (czy ja tam chcialem miec ta liste????):/
Nie mozna w sposób normalny przelączyć się spowrotem na ten pierwszy numer bo trzeba od nowa wpisywac numer i haslo.Jak dla mnie to zajebiscie wkurzające.Czy tez moze źle szukam?W windzie chyba wiecie jak jest..wybiera sie uzytkownika i nic ponownie nie trzeba wpisywać.
Aaa i jeszce jedno nie są zapamiętywane opisy w rozwijanej liscie,naszukalem sie w opcjach ale nei znalazlem co zrobic aby byly zapamietywane.
No w kadu niestety nie ma czegos takiego jak w gg tzn profilu indywidulanych dlakazdego uzytkownika gg , ja to rozwiazalem na poczatku przez kadupro, a pozniej zrobilem drugiie konto w debianku, bo z kadu korzystaja dwie osoby i w menu mam wpisane dwa razy kadu jedno te moje a drugie uruchamiane z prawami i profilem tego drugiego usera w systemie, wszystko ladnie chodzi nic sie nie gryzie :) a co do opisow to zapamietuje bez problemu tylko w ustawieniach mussiz dobrze sie pobawic :) a w sumie jest opcja od ilosci pamietach opisow.
Jest już moduł profiles autorstwa Dorra, ale na razie nie ma go w autodownloadzie. Na razie można np. tak:
$ mkdir ~/.gg-alter_ego $ CONFIG_dir=.gg-alter_ego kadu
Jasny pieron znalazlem:)
Liczba pamietanych opisów.Kurde kiedys tego nie widzialem:/
W sumie to pytanie do Prezu. Kiedy mozna sie spodziewac ze ten modul bedzie dostepny ? I jeszcze jedno male pytanko. W kadu istnieje mozliwosc wysylania smsow przez bramke plusa badz ery do orange mozna wysylac tylko przez ta ogolna bramke a istnieje mozliwosc wysylania przez ta bramke orange ktora jest na login i haslo , wtedy smski mozna wysylac nie tylko w sieci ale i do innych, moze jest taki modul :) a moze w ustawieniach trzeba tylko cos zmienic ?
Ja używam bramki Miasta Plusa bo mam tel. w Plusie. Co to MBoxa (bo o tą bramkę Ci chodzi) to nawet zacząłem pisać moduł:
http://kadu.net/~patryk/mbox_sms/
Wersja 0.1 działała jeszcze przed zmianą "Idea" na "Orange". :) Ale zainteresowanie było małe, więc przestałem pisać. Jak by byli chętni to bym oczywiście klepał dalej. :)
Co do profiles, to zależy od użytkowników właściwie. Jak będzie "popyt" to wejdzie do autodownloadu. Jeśli będzie popularny, a mimo to nie pojawi się w autodown. to i tak spaczkuję. Tak jak Spy'a.
Prezu no to na mboxa obecnie multiboxa masz juz dwoch chetnych łącznie ze mna :]
:]
Mam takie pytanie.Jezeli instalowalem kadu aptem to w jaki sposob moge doinstalować ten wlasnie moduł jezeli w repozytoriach go nie ma?Czy tez sie nie da i trzeba sobie kompilnąc calego kadulca z odpowiednimi modułami?
Musisz kompilować. Najszybciej jest tak:
1) ściągasz i rozpakowujesz źródła Kadu
2) w katalogu modules rozpakowujesz źródła modułu
3) w pliku .config ustawiasz wszystkie wpisy module_...=n
4) uruchamiasz:
$ ./configure --prefix=/usr
5) w katalogu modules (żeby nie kompilować całego Kadu) uruchamiasz:
$ make
6) kopiujesz mbox_sms.so i mbox_sms.desc do /usr/share/kadu/modules
7) tworzysz katalog /usr/share/kadu/modules/data/mbox_sms i kopiujesz do niego curl-ca-bundle.crt z katalogu data w źródłach modułu
Potem wystarczy załadować moduł w zarządcy modułów i skonfigurować w oknie konfiguracji w zakładce SMS (login, hasło i pozycja, najlepiej najwyższa, w priorytety bramek).
Oczywiście na razie moduł nie działa. Jak napiszę następną wersję (już pewnie z nazwą multiboź - dzięki za ten szczegół) to dam znać.
Jeśli moduł się spodoba większej ilości ludzi, to oczywiście dopaczkuję. Wtedy nie trzeba będzie tak kombinować.
Dzieki za szczegolowa rozpiske:)
Tak na marginesie przeoczyłes:
nie
configure --prefix=/usr
a
./configure --prefix=/usr
Moje pytanie co robi to polecenie z tym prefiksem(sprawdza czy w tym folderze jest wszystko co powinno być do poprawnego dzialnia programu?)
5) w katalogu modules (żeby nie kompilować całego Kadu) uruchamiasz:
Kod:
$ make
pozapodaniu make wywala:
ja@debian:~/Downloads/kadu/modules$ make make: *** Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile. Stop.
Tak na marginesie przeoczyłes:
nieKod:
configure --prefix=/usra
Kod:
./configure --prefix=/usr
Jasna sprawa, poprawiłem.
Skrypt configure tworzy pliki Makefile. Jak chcesz się o tym więcej dowiedzieć, to poczytaj o autotoolsach. --prefix=/usr służy do wskazania gdzie mają znaleźć się pliki po zainstalowaniu (poleceniem make install). Np. binarka kadu znajdzie się w /usr/bin. Domyślną wartością jest /usr/local, więc wszystko by nzajdowało się tam. Tzn. program kadu byłby w /usr/local/bin/kadu, katalog modułów w /usr/local/share/kadu/modules itd.
Zapomniałem o jeszcze jednym szczególe. Przed wykonaniem skryptu configure wydaj polecenie:
# apt-get build-dep kadu
bo będą Ci potrzebne pakiety wymagane do kompilacji Kadu. W twoim przypadku configure zwrócił po prostu błąd z powodu brakujących pakietów. Dlatego nie zbudował Makefile'ów.
debian:/home/ja/Downloads/kadu# apt-get build-dep kadu Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libqt3-dev Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: autotools-dev build-essential g++ g++-3.3 gcc gcc-3.3 kdelibs4-dev libao-dev libao2 libart-2.0-dev libarts1-dev libartsc0-dev libasound2-dev libaspell-dev libaudiofile-dev libcupsys2-dev libcurl3-dev libesd0-dev libfam-dev libgcrypt11-dev libgnutls11-dev libgpg-error-dev libidn11-dev libjack0.80.0-dev libmad0-dev libogg-dev libopencdk8-dev libpcre3-dev libqt3-mt-dev libsndfile1-dev libssl-dev libstdc++5-3.3-dev libtasn1-2-dev libvorbis-dev libxml2-utils libxosd-dev libxosd2 xlibs-static-pic xmms-dev Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: kdelibs-bin kdelibs4 libpcre3 libssl0.9.7 xlibs-static-dev 5 zaktualizowanych, 39 nowo zainstalowanych, 1 do usunięcia i 111 nie zaktualizowanych. Konieczne pobranie 22,5MB/26,7MB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 49,1MB miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuować? [T/n]
Hmm gccchce zapodawać jak mam zapodane?@0 mega wszytskiego?Niezbyt to pocieszające:/
To tak na prawdę wymagania do skompilowania Kadu wraz z wszystkimi dodatkowymi modułami. No jest tego trochę. Do skompilowania "gołego" Kadu i modułu mbox_sms nie trzeba wszystkiego. Ale nie chce mi się sprawdzać które są potrzebne.
Spox dzieki,świat sie nie zawali.Sie ściągnie:)
Cholera jasna znowu kadu nie pamieta opisów ://////// mama ustawione na 27 i lipa. tam nawet nie trzeba nic zafajkowywać to poprostu ma pamietać a nie pamieta .Niewiem jakim cudem ostatnio mi 2 opisy zapamietalo:/
Strony: 1