Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Nie znam się dobrze na linuxie.
Chciałbym zrobić porządek w folderach IMAP.
Wiem, że do tego można wykorzystać program procmail.
Trochę czytałem, ale nie wiem np gdzie powinien znajdować się plik .procmailrc i jak uruchomić samego procmaila.
Czytałem coś o pliku .forward, ale tez nie wiem gdzie go wrzucić.
Sytuacja na serwerze jest następująca:
Mam kilka skrzynek pocztowych w różnych domenach:
biuro@domena1.pl
biuro@domena2.pl
biuro@domena2.pl
...
Wiem jak przekierować wiadomości z wszystkich tych skrzynek do skrzynki
zbiorcza@domena1.pl
i tu w tej skrzynce zbiorcza@domena1.pl mam foldery IMAP:
INBOX
INBOX.domena1
INBOX.domena2
INBOX.domena3
...
chciałbym aby w skrzynce zbiorcza@domena1.pl wiadomości były umieszczane w odpowiednich folderach:
z biuro@domena1.pl do INBOX.domena1
z biuro@domena2.pl do INBOX.domena2
z biuro@domena3.pl do INBOX.domena3
...
Użytkownik domena1 ma kilka skrzynek pocztowych (w różnych katalogach)
Czy ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć jakie regułki napisać w pliku .procmailrc i gdzie ten plik umieścić i jak wywoływać samego procmaila?
Pozdrawiam
Paweł
Jeśli to twój serwer, to znacznie lepiej wyjdziesz na Dovecot Deliverze i filtrach sievie, do tego webmail RoundCube z wtyczką sieverules do konfiguracji. (to na serwerze, wymaga chyba Dovecota jako serwera imap)
Jeśli to tylko konta na serwerze, to pamiętaj, że każdy normalny program pocztowy ma wbudowane filtry i często możliwość definiowania własnych nagłówków, trzeba to tylko, (klikalnie zazwyczaj), skonfigurować,. (przeważnie też te fitry działają z folderami imap).
Co do samego procmaila, to bezwzlędna jest choćby podstawowa znajmośc wyrażeń regularnych zgodnych z PCRE, wtedy to już nie jest żadna magia.
Konfiguracja Procmaila?
http://userpages.umbc.edu/~ian/procmail.html
To znalazlem w kilka sekund w G.
Uruchomienie? w zależy gdzie? można go wywołać z poziomu serwera poczty (tak samo jak Delivera, albo z poziomu np Fetchmaila na desktopie.
Outllook z nim nie współpracuje xD, inne graficzne programy zazwyczaj też.
Poza tym zainstaluj sobie polskie many i sprawdź:
man procmail man procmailrc
- tam masz odpowiedź na 90% wątpliwości.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-08-03 16:53:15)