Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Dalej tłukę swoje distro, jak wyjdzie - to wyjdzie. :)
Chcę, by to distro ułatwiło ludziom (niedowiarkom) pozyskanie rozrywki (np. gier). Jako, że jednym z pomysłów jest Flash - mam tutaj pytanie
Oficjalnie tylko w jednym distro widziałem Flash'a zainstalowanego (bez pytania, wbudowany) - był to Mint i tu mam pytanie
1) Czy też mogę wklepać Flash'a (Adobe Flash Player) do distro?
2) Jeśli nie, to Mint łamie prawo?
PS. Ten system ma naruszać patenty (nie ma być dla Amerykańców/Japończyków [przynajmniej ta edycja]), czyli dla krajów bez patentów na oprogramowanie (Europa?)
Fervi
Licencja Flasha znajduje się na www.adobe.com/products/eulas/
Flash, to niekoniecznie Adobe (ble) Flash. Jest jeszcze na przykład Lightspark oraz Gnash, jeśli ktoś chciałby przetestować jak to (flash (przypis autora:)) działa, bez instalowania owych pakietów (a'la live cd), to polecam distro trisquel.
Wiem, wiem, cenię sobie Gnash'a - jednak nie jest kompatybilny (w pełni) z nowym Flash'em, a nowy Flash to istne cudo (tzn. chodzi mi o gry), gry 3D, MMO - prawie jak komputer :D
Fervi
fervi napisał(-a):
Wiem, wiem, cenię sobie Gnash'a - jednak nie jest kompatybilny (w pełni) z nowym Flash'em, a nowy Flash to istne cudo (tzn. chodzi mi o gry), gry 3D, MMO - prawie jak komputer :D
Fervi
Ale Gnash, to też Flash:) a w ogóle, to co to znaczy być kompatybilnym z Flashem?
Może źle się wyraziłem ;)
Gnash ma zaimplementowaną chyba w całości wersję 6 lub 7, 8 i 9 szczątkowo a 10 w ogóle - przez 8,9,10 było dużo zmian i wiele gier teraz chodzi, a na Gnashu nie
Fervi
A skończyłeś to? Jeżeli tak to można prosić o jakiś namiar, z miłą chęcią przetestuję jeżeli jest taka możliwość
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-06 22:35:05)
Ferviego projekty są tak sławne, że szybciej się kończą niż zaczynają.
menel napisał(-a):
A skończyłeś to? Jeżeli tak to można prosić o jakiś namiar, z miłą chęcią przetestuję jeżeli jest taka możliwość
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21574
patrz post nr 2 i dalej
:P
Ale coś dawno już nie było nowego wątku o systemie ferviego. ;)
Cisza przed burzą :D
Do licencji lepiej w ogóle nie zaglądać, licencje są dla prawników i sądów.
Linux powinien mieć soft zgodny z floss, a jak trzeba jakieś śmieci w stylu flasha, to zawsze można zostawić w nim skrypta, który metodą klik-klik zainstaluje flashe, javy i podobne szajsy, wyświetlając wcześniej na ekranie stosowne ostrzeżenie.
W ten sposób doklejanie do systemu gówien w typie flasha odbywa się za wiedzą i zgodą użytkownika, jest jego, (przynajmniej w teorii) świadomym wyborem.
System FerviOS? niewielkie jest ryzyko powstania takiego cudu, i nie wydanie Debiana ze zmienioną tapetką jest tu problemem, ale uciągnięcie projektu,
stworzenie zespołu, który uciągnie dokumentację, bugzillę, stronę internetową i wiki projektu, przypilnuje aktualizacji i spójności całego systemu, i sponsorów, którzy ten bajzel utrzymają.
Czyli tego wszystkiego, co zakończyło żywot Auroxa, KateOS, mocno daje w kość deweloperom PLD. ;)
Po prostu Państwo nie lubi takich projektów, a nie widać na horyzoncie niezależnych od państwa ośrodków uniwersyteckich, jak np MIT czy Bell Labs,
gdzie można stworzyć środowisko zapewniające start własnej dystrybucji Linuxa, zanim ta dystrybucja podbije świat w jakimś sektorze, aby mogla żyć własnym życiem.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-12-07 05:10:25)
aha to już wszystko jasne hehe to było najlepsze:
Starałem się tak ułatwić system, że większość osób nie będzie wiedziała co robić :P
A no dawno nie było nic
Robię ostatnio stronę internetową, projekty na sieci komputerowe. W zasadzie co jakiś czas bawię się "tu i tym", mam obcykany sposób na dobre distro (tzn. Debian, ale Out Of The Box), niemniej trzeba usiąść na parę dni i zrobić.
Chociaż ktoś kiedyś na dugu pobrał i ocenił nawet dobrze
Nawet warto się pobawić, bo człowiek się dużo rzeczy nauczył o systemach operacyjnych
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-12-08 10:44:51)
Nawet warto się pobawić, bo człowiek się dużo rzeczy nauczył o systemach operacyjnych
Pewnie
Domyślałem się, że to hobbystyczna amatorka, ale i tak chciałem przetestować.
A nóż zrobisz coś sławetnego ala ubuntu i będę mógł się pochwalić -patrz właśnie se gadam na forum z kolesiem który stworzył twój system;)
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-09 15:01:18)
menel napisał(-a):
Pewnie
Domyślałem się, że to hobbystyczna amatorka, ale i tak chciałem przetestować.
A nóż zrobisz coś sławetnego ala ubuntu i będę mógł się pochwalić -patrz właśnie se gadam na forum z kolesiem który stworzył twój system;)
Zrobić coś lepszego od Ubuntu to pikuś, zobacz jak dystrybucje bazujące na Ubuntu (np. Mint) działają - walą się jak domy w Afganistanie
Ostatnio zainstalowałem komuś Minta, nie dość, że musiałem go "dopolszczać", to jeszcze po aktualizacji się sypnął, jeśli tak ma się reprezentować jedna z najpopularniejszych dystrybucji, to może czas zostać pedałem waginosceptykiem i przejść na Maca
Fervi
Tu muszę się zgodzić. W moim mniemaniu mint to gorszy badziew od ubuntu (chociaż po ostatnich wyskokach i pomysłach Canonical to chyba nie ma gorszej dystrybucji na świecie od ubuntu;).
Prawda jest taka, że żaden klon nigdy nie będzie lepszy od systemu na którym bazuje o ile oczywiście bazujący nadal żyje i jest też rozwijany.
waginosceptykiem
aaaaaaaahaaha rozje###eś mi stropy tym tekstem...
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-09 15:55:24)