Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jestem tu nowy więc witam wszystkich. Posiadam serwerek na debianie (gotowiec) i męczę się z pewnym problemem, a że nie jestem jeszcze znawcą, proszę o pomoc.
Ciąg dalszy mojej walki z problemem. Po kolejnych testach wygląda to tak.
Serwer linuxowy wpięty zaraz za modemem - wszystko działa ok, komputery za NAT-em wszystko śmiga jak należy.
Wpinam router brzegowy, za nim ten sam serwer linuxowy, na którym odpowiada mi wszystko. Ale za NAT-em nic ze świata nie odpowiada ani po adresie ani po nazwie. Wpinam za brzegowym, laptopa z adresacją jak na serwerze linuxowym, dopisuję dns-y takie jak na linuxowym i śmiga wszystko poprawnie. Serwer linuxowy to gotowiec (dopiero teraz stawiam swój) i wygląda na to, że ten serwer jest problemem (bo kwestia dns-ów wygląda że jest ok. Bo na brzegowym dns-y mnie nie obchodzą). Tak jakby na tym serwerku linuxowym, była jakaś opcja, która odpowiada, że to nie działa, za routerem?? Taki mi pomysł przyszedł. Może jesteście w stanie coś podpowiedzieć??
Dodam, że polecenie: cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward daje wynik 1
trudno zrozumieć to co napisałeś, zwłaszcza od momentu podłączenia serwera do serwera.
DNS to zmartwieniem może być, gdy komunikację już masz porawną.
Zacznij od staromodnego ping w kolejnych krokach
ping - router brzegowy
ping - brama routera brzegowego
ping - adres ip np wirutalnej polski.
zwróć uwagę na ttl czy przypadkiem nie wraca z wartością 1 :).
Czym jest ten serwer brzegowy, czy przypadkiem nie potrafi wykryć i zablokować nat?
Gdy router natujący jest podłączony do brzegowego na nim internet działa poprawnie?
Problem występuje w momencie połączenie modem<>router brzegowy(rb450)<>serwer linuxowy i objawia się to tym, że klienci za natem nie mają dostępu do neta. Z poziomu serwera linuxowego cały świat odpowiada. Tylko z poziomu kompa za natem nie odpowiada nic ze świata ani po nazwie ani po adresie. Z poziomu kompa bramka brzegowego odpowiada. Właśnie ttl mi przyszedł do głowy, ale nie pamiętam z jaką wartością wraca. Sprawdzę to dokładnie. Ale jeśli tak jest to gdzie mam tego szukać w ustawieniach serwera?? Bo dopiero się uczę i nie jestem jeszcze taki biegły.
Dla uściślenia:
Serwer linuxowy za modemem - klienci za natem>wszystko im działa
Serwer linuxowy za brzegowym - klienci za natem > nie działą nic. Na polecenie ping nie odpowiada nic poza bramą lokalną. Serwer (gotowiec) ma możliwość blokady ttl, ale po jej zdjęciu sytuacja identyczna.
Z dodatkowych informacji:/proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl 64
Zaciekawiły mnie wpisy (dotyczą firewalla, ale nie wiem co oznaczają):
iptables -N FILTRACJA_TTL 2>dev>null
iptables -A FILTRACJA_TTL -m ttl --ttl--eq 63 -j ACCEPT
iptables -A FILTRACJA_TTL -m ttl --ttl--eq 127 -j ACCEPT
iptables -A FILTRACJA_TTL -m ttl --ttl--eq 254 -j ACCEPT
iptables -N FILTRACJA_TTL_WWW 2>dev>null
iptables -A FILTRACJA_TTL_WWW -m ttl --ttl--eq 64 -j ACCEPT
iptables -A FILTRACJA_TTL_WWW -m ttl --ttl--eq 128 -j ACCEPT
iptables -A FILTRACJA_TTL_WWW -m ttl --ttl--eq 255 -j ACCEPT
Ostatnio edytowany przez marlon23 (2011-08-01 09:14:36)