Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-30 19:46:31

Joos - Nowy użytkownik

Joos
Nowy użytkownik

Serwer DHCP Debian

Witam, jestem początkującym użytkownikiem systemu Debian. Chcę jednak utworzyć na nim serwer DHCP. System już działa na dwóch dyskach ustawionych w relacji RAID 1. Zainstalowałem jedynie tryb tekstowy. Potrzebuję jakiś informacji jak dobrze ustawić isc-dhcp-server, kolejkowanie, a także chociażby podstawowy firewall. Do tego chciałbym, żeby serwer DHCP w łatwy sposób mógł być obsługiwany (czyt. dodawanie nowych maców do sieci). Czyli jakieś źródło wiedzy o tworzeniu skryptów jak makefile. Chciałbym się dowiedzieć z jakiej książki najlepiej mógłbym skorzystać. Tutoriale też będę bardzo wdzięczny, jednakże zależy mi na kompletnej wiedzy na ten temat, a nie jedynie jej szczątkach.

pozdrawiam :)

#2  2011-07-30 20:01:38

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Re: Serwer DHCP Debian

Zajrzyj do działu faq duga, na pewno znajdziesz howto które ci się przyda.

#3  2011-07-30 21:16:38

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2011-07-30 21:39:34

Joos - Nowy użytkownik

Joos
Nowy użytkownik

Przede wszystkim dziękuję Wam za tak szybką odpowiedź.

bobycob napisał(-a):

Zajrzyj do działu faq duga, na pewno znajdziesz howto które ci się przyda.

ilin napisał(-a):

To na początek

Ok wykonałem w/w instrukcje. DHCP działa. Chciałbym jeszcze dowiedzieć się czegoś o kolejkowaniu i robieniu prostych skryptów. Przykładowo chciałbym, żeby wyglądało to tak, że mam w pliku tekstowym wypisane wszystkie adresy IP, które zamierzam przydzielić, obok mam kolumnę z adresami MAC. I uruchamiając skrypt system by resetował DHCP i przydzielał wpisanym w tym pliku osobom łącze. Pewnie nie jest to zbyt skomplikowane. Jednak jak narazie dopiero się uczę :)

Ostatnio edytowany przez Joos (2011-07-30 21:43:24)

#5  2011-07-30 22:50:59

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Joos - najpierw opanuj trochę teorii a później poszukaj skryptu jest tu gdzieś :]

#6  2011-07-30 23:03:57

Joos - Nowy użytkownik

Joos
Nowy użytkownik

BiExi napisał(-a):

Joos - najpierw opanuj trochę teorii a później poszukaj skryptu jest tu gdzieś :]

No właśnie ja szukam tej teorii :) Znalazłem parę drobnych tutoriali. Wiadomo jednak, że tutorial prowadzi za rączkę ale nie wiele daje głębszych informacji. Zależy też jak napisany, ale ja trafiałem albo na takie, które są informacjami podstawowymi, które już opanowałem albo na takie które słabo objaśniają temat. FAQ zawiera konkretne pytania. Natomiast ja chciałem się właśnie dowiedzieć skąd najlepiej czerpać wiedzę. Jakaś dobra książka, którą można by polecić?

#7  2011-07-30 23:10:19

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Podam CI 2 podstawowe linki był jeszcze jedn taki dokładniejszy ale coś go znaleźć nie mogę
http://www.netfilter.org/documentation/HOWTO/pl/pac … -HOWTO-7.html
http://bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html

#8  2011-07-30 23:44:16

Joos - Nowy użytkownik

Joos
Nowy użytkownik

BiExi napisał(-a):

Podam CI 2 podstawowe linki był jeszcze jedn taki dokładniejszy ale coś go znaleźć nie mogę
http://www.netfilter.org/documentation/HOWTO/pl/pac … -HOWTO-7.html
http://bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html

Bardzo Ci dziękuję :) Zabieram się do lektury. :)

Stopka forum