Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Szukam programu podobnego do NTOP (albo wtyczki dla ntop) umożliwiającej generowanie i wizualizację ruchu generowanego przez poszczególne komputery w sieci.
Chodzi o możliwość sprawdzenia jakie domeny były odpytywane, w jakich godzinach, oraz połączenia do serwerów www, gg tego typu rzeczy.
W przypadku NTOP staty nie są zbyt przejrzyste i wyświetla tylko ograniczony zakres danych które mogą mnie interesować np 20 ostatnio odwiedzanych adresów.
Nie szukam programu do rysowania wykresików - tego są tony w sieci, chodzi mi o szczegółowe zestawienia z możliwością segregowania/filtrowania.
Mogę oczywiście logować ruch za pomocą iptables, jednak czymś trzeba logi wyświetlić :). O ile dla mnie konsola jest wystarczającym narzędziem to kadra zarządzająca już ma na ten temat inne zdanie :>.
Czy koleżanki/koledzy znają może jakieś narzędzie które spełniało by takie potrzeby.
pozdrawiam
Możesz rozwinąć myśl? Nie bardzo rozumiem w jakim celu miałby użyć proxy.
w jednym z modułów webmina (pewnie inne narzędzia do parsowania też sie znajdą) można ustawić - o ile serwer squid jest w tej samej sieci lokalnej - monitorowanie kto(ip), co (ip/www), kiedy, jak długo/często itp itp
+masz do tego serwer proxy więc sieć mniej zapytań wykonuje ;)
Byłoby to jakieś rozwiązanie.
Problem polega jednak na tym, że maszyna nie ma na tyle wolnych zasobów.
Co prawda nie mam doświadczenia ze squidem - jednak wiem, że jest zasobożerny, problemem nie jest dysk ale pamięć RAM, czy raczej jej brak :D.
Zawsze miałem do dyspozycji na tyle wydajne łącza, że proxy traktowałem jak dodatkowy spowalniacz i młynek przetwarzający prąd na ciepło ;).
pozdrawiam
Strony: 1