Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem zainstalować netinst Debiana Sarge...płytka nie chce się bootować mimo zmiany ustawień w BIOSie, ale czytałem że może to być wina płyty głównej/BIOSu i użyłem programu umieszczonego na płytce "Smart Boot Manager" programik uruchomił się z dyskietki i spytał z którego nośnika chcę bootować system (czyli tak jak trzeba :)) no i tu pojawia się problem. Kiedy wybiorę CD-ROM i zaakceptuję wyskakuje błąd "Disc error". Nie wiem czego to jest wina, ale płytka na pewno jest ok. Jest świeżo wypalona z iso netinst. Wypaliłem nawet drugą dla próby, to samo. Wie ktoś co mam zrobić żeby wreszcie wyzwolić się z niewoli Micro$oftu? :>
czasem obraz iso może być nie tego :)
ściągnij pierwszą płytkę sarge
ok ;) dzięki za pomoc
hmm jak? jestem zielony :) jakieś rady?:>
Jezeli chcesz sprawdzić to spod windy musisz zapodać program ktory sie zwie md5sum a sprawdzasz w ten sposob ze wrzusasz plik.iso do folderu i w tymze folderze robisz np w notatniku plik o zawartowści:
f71d7233fbac6a4406c54e3249b88c02 *debian-31r0a-i386-binary-1.iso
z tym ze zamiast f71d7233fbac6a4406c54e3249b88c02 zapodajesz ciąg znaków ktory znajdziesz w pliku md5sum.txt ktory to plik znajduje sie w pliku.iso ktory mozesz podgladnas za pomocą winrara:) a za debian-31r0a-i386-binary-1.iso nazwe Twojego pliku.
Nie zapomnij spacji prze gwiazdka.
Jak uruchomisz program md5sum to zjazysz o co biega.
a w debianie robisz po prostu - w katalogu w którym masz plik iso wydajesz polecenie:
md5sum plik.iso
w wyniku dostaniesz takie coś:
bodzio@dom:~/debian$ md5sum debian-31r0a-i386-binary-10.iso
f71d7233fbac6a4406c54e3249b88c02 debian-31r0a-i386-binary-10.iso
bodzio@dom:~/debian$
w pliku iso jest też suma kontrolna - wystarczy że na niego klikniesz w mc, odczytasz i porównasz
Posuńmy sie dalej po wypaleniu plytki mozesz spod likuksa sprawdzic poprawnosc wypalenia plytki oleceniem:
md5sum /dev/hdc
gdzie hdc to Twoj napęd cdrom oczywiscie moze mic inna literke na koncu.
A jezeli sumy kontrolne będą poprawne to pewnie masz problem ktory ja mialem i pomogło to:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p=11416#11416 ostatni post
z tymze bedziesz musial juz miec jakiegoś linuksa zainstalowanego a chyba nie masz :/