Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-23 17:11:11

SkinnyPete - Nowy użytkownik

SkinnyPete
Nowy użytkownik

zawieszanie debian

witam wlasnie zainstalowalme debiana juz podczas instalacji byly troche problemy. Instalowalem netinstall z pendriva w trybie graficznym i byl etap wybierz i zainstaluj oprogramowanie to 3 razy nie powiodlo sie dopiero za 4 powiodlo sie zainstalowalo mi gnome i standardowe pakiety. Potem zainstalowalem gruba... i zakonczylem instalacje.. Uruchomilem ponownie kompa i zalogowalem sie do systemu wszystko ladnie ustawilem sobie dzwiek i probuje zainstalowac sobie MOC(do odpalania muzyki w terminalu) nie wiem czy debian to ma korzystalem z tego na ubuntu wiec odpalam terminal i wpisuje sudo apt-get install moc pyta o moje haslo wpisalem a tu nagle buuu pisalo cos tam ze uzytkownik(tzn. ja) cos tam nie moge itp. i zostalo przeslane poinformowanie o tym ze ja probowalem zainstalowac moc, Zdziwiony tym zajsciem wpisalem su ale tym razem zamiast zapytania o haslo do root'a zawisil sie system i od tamtej pory jak wchodze to nic nie moge zrobic bo system dostaje zwiecha i aby slysze z okolic lampki procesora zciety dzwiek mam laptopa toshiba parametry dual cpu 1,73 1gb ramu zintegrowana karta intel chpiset 200gb dysk. Wlogowalem na TWM zeby napisac ten watek. Co moge zrobic z tym problemem???

#2  2011-07-23 18:09:14

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: zawieszanie debian

SkinnyPete napisał(-a):

sudo apt-get install

Masz skonfigurowane sudo? Poza tym w logi popatrz (np. dmesg), bo tak to trudno coś sensownego napisać… To w ogóle X-y się wieszają czy cały system? Możesz się przełączyć na konsolę tekstową w czasie tego zawieszenia?

Stopka forum