Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Wczoraj zainstalowałem sida (desktop z gnome)z businesscard iso testing amd64 (codzienne kompilacje) i teoretycznie wszystko powinno być ok. , ale niestety nie mogę zalogować się do trybu graficznego ponieważ partycja systemowa "/" jest w trybie tylko do odczytu.Oto mój układ partycji:
sda1 ntfs
sda2 ntfs
sda3 ntfs
sda5 boot na ext2 - 1GB
sda6 swap - 2GB
sda7 / na btrfs - 93GB
Poniżej zamieszczam zdjęcia monitora z komunikatami systemowymi (próba sprawdzania partycji "/" przez btrfsck nie wykazuje żadnych błędów).Jeśli można to prosiłbym o oświecenie mnie co tu robię nie tak. Kilkakrotnie wcześniej używałem już debiana testing i sida na komputerze stacjonarnym lecz z czymś takim mam do czynienia po raz pierwszy
Ostatnio edytowany przez artjanisz (2011-07-21 21:39:54)
w tych komunikatach wyraznie pisze ze nie ma fsck.btrfs ...paczka btrfs-tools jest zainstalowana?
To nad „done” to nie wiem, ale odnośnie btrfsck, to jest to narzędzie które na razie nic nie robi i dlatego nie jest podlinkowane jako fsck.btrfs. Wyłącz po prostu sprawdzanie partycji „/” w fstab. A najlepiej postaw system na jakimś gotowym systemie plików, mnie btrfs jak dotąd zawsze się sypał. :|
Paczka btrfs-tools jes w najnowszej wersji.Co do pliku fstab to zmieniłem 6 kolumnę (pass) z default na 0 a problem pozostaje niezmieniony. Na system w trybie do zapisu i wykonywania jakichkolwiek zmian mogę sie dostać jedynie poprrzez tryb "rescue mode" z płytki (dokładnie to pendrive spreparowany programem lili-usb-creator).Po wpisaniu w trybie rescuce komendy startx uruchamia się nawet gnome , lecz nie działa na nim klawiatura ani myszka - dziwne trochę ...Aktualizacje również mogę zrobić tylko w trybie rescue gdyż podczas normalnego rozruchu po "apt-get update" dostaję komunikaty:
NOT USING LOCKING FOR READ ONLY LOOCK FILE /var/lib/dpkg/lock
UNABLE TO WRITE TO /var/cache/apt
ps. użyłem dużych liter do oddzielenia treści - w systemie wszystko jest oczywiście małymi.
artjanisz napisał(-a):
zmieniłem 6 kolumnę (pass) z default na 0 a problem pozostaje niezmieniony.
Owszem szósta kolumna, ale powinieneś przy partycji „/” zmienić z 1 na 0, a nie z „default” na 0. Na pewno mówimy o tym samym?
artjanisz napisał(-a):
Po wpisaniu w trybie rescuce komendy startx uruchamia się nawet gnome , lecz nie działa na nim klawiatura ani myszka - dziwne trochę
Jak odpalasz w ten sposób to pewnie udev itp. nie startuje, bez tego nie będą działać.
artjanisz napisał(-a):
ps. użyłem dużych liter do oddzielenia treści - w systemie wszystko jest oczywiście małymi.
Od tego jest tag code, czyli:
komunikat z konsoli
Rozpiska: http://forum.dug.net.pl/help.php. :)
Jasne, tylko że to narzędzie i tak nie potrafi nic naprawić, dlatego celowo nie jest podlinkowane. :)
Witam ponownie -teraz już z debiana
Dzięki za poradę -rzeczywiście trzeba było zmienić w ostatniej kolumnie /etc/fstab przy partycji systemowej na 0 0 a <pass> zostawić na default.
Serdeczne dzięki za pomoc - do posta można dopisać SOLVED
Ostatnia kolumna — czyli szósta — to właśnie jest „pass”. Z przykładu /usr/share/doc/mount/examples/fstab:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> /dev/hda3 / ext2 defaults 0 1
Tu nie chodzi o to co się akurat pod daną nazwą znajduje, bo to tylko nieużywane przez system informacje dla użytkownika o znaczeniu kolejnych pozycji. System interesują wyłącznie niezakomentowane linie i dla niego kolumny oddzielone są po prostu via spacja/tab.