Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-17 00:39:02

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

RSS w Menu

Witajcie!

Jako, że czas na dominację Linuksa na rynków systemów desktopowych - mam pytanko. Czytał ktoś, wie ktoś jak zintegrować klienta RSS z:
- Gnomenu
- Kickoff/Kicker (Menu KDE)
- Gnome Menu (w wersji 3.0)
- Unity
- XFCE4-Panel

Coś z tego (to mi da sytuację kierunku dystrybucji)

Nie musi być konkretnie zintegrowany z klientem którymś, po prostu, by pobierał dane z RSS (ja gdzieś wklepię, a on przy starcie, kiedykolwiek to pobierze)

Fervi

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-17 00:39:34)

#2  2011-07-17 08:32:39

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: RSS w Menu

Możesz trochę jaśniej ,bo nie bardzo rozumiem co chcesz uzyskać.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2011-07-17 10:18:59

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

No dobra ;)

Chodzi o to, że gdy włącza się środowisko graficzne (powiedzmy KDE) - włączam Menu w celu uruchomienia jakiegoś programu, potem klikam (np.) Gry -> Przeglądarkowe -> I mam listę najnowszych dodanych gier z RSS

Czyli System pobiera dane z RSS i tworzy z nich "linki", bym ja mógł kliknąć i używać

Fervi

#4  2011-07-17 10:56:11

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

#5  2011-07-17 11:23:09

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Tylko po co mieć wpisy z RSS w menu systemowym? Pomysł równie udany co „dynamiczne zakładki” w Firefoksie. Dla dwóch, może trzech kanałów ma prawo się sprawdzić, ale dla większej liczby — nie ma mowy.

#6  2011-07-17 15:15:09

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Tylko po co mieć wpisy z RSS w menu systemowym?

Już tłumaczę

Jesteś powiedzmy - osobą, która nigdy nie używała Linuksa. Testujesz system itd. nagle zauważasz, że praktycznie nie ma gier, w repozytorium jakieś pasjanse, czasem FPS, w PlayDeb też podobnie, DJL też za bardzo nie grzeszy. I tu wchodzi RSS w Menu - Klikasz tam i masz np. listę 30 gier, a na dole coś a'la "Pokaż inne". Powiedzmy sobie szczerze - Flashówki są lepsze od gier Linuksowych (w większości - patrz Nitrome). a Flashówki mogą być uzupełnieniem gier Linuksowych.

@ArnVaker
Jak to użyć? Muszę sobie przerabiać? :D Może jest jakaś funkcja w KDE?

Fervi

#7  2011-07-17 16:09:15

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ten skrypt jest dla Openboxa, w nim wystarczy dodać go do menu. :) No prawie… On jest trochę stary i ten oryginalny coś nie chce działać, ale >> tutaj << ktoś go poprawił (nie wnikałem co konkretnie) i ta wersja idzie u mnie bez problemu. Jak to przenieść do innych środowisk niestety nie wiem.

#8  2011-07-17 20:30:14

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

RSS jest plikiem xml, możesz napisać skrypt pobierający ten plik, potem go parsujesz przy pomocy tego co umiesz/chcesz się nauczyć, czy użyjesz do tego python-a i np. modułu PyXML, czy Perl-a i XML::Simple, czy nawet bash-a i sed-a, czy jeszcze czegoś innego - Twoja wola/chęci.

Pytanie jak to dodać do menu, chmm KDE, Gnome generują menu zgodnie ze specyfikacją http://standards.freedesktop.org/menu-spec/latest/ podobnie zresztą openbox, xfce "wystarczy" przekonwertować. A i jeszcze dodatkowe linki: http://developer.gnome.org/menu-spec/ i http://pl.wikipedia.org/wiki/Desktop_%28rozszerzenie_pliku%29

Innym sposobem, ale ściśle debianowym, jest przekonwertowanie do formatu używanego przez menu http://packages.debian.org/search?keywords=menu

Stopka forum