Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Chciałbym pobrać całe repozytorium Ubuntu (wybaczcie :D) na dysk. Jako, że większość ludzi używających Ubuntu są niekumaci, postanowiłem tutaj napisać. Chcę pobrać repozytorium na dysk, a potem jedną komendą uaktualniać (albo kilkoma / skryptem)
1) Wiecie jak tego dokonać?
2) Wiecie (jeśli 1 jest możliwe) jak uaktualniać?
3) Można też pobierać inne repozytoria (Mint'a, Mint Debian, PlayDeb itd.)?
4) Można pobierać repozytoria bez źródeł ? (Nie kompiluje skompilowanych paczek ...)
Narazie to tyle :)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-14 14:53:15)
minuta z google :P
Ostatnio jak robiłem sobie lokalnego mirrora to same paczki deb zajmowały coś koło 40GB. Ze src-deb 90GB. Przy czym bawiłem się jak lenny był testowy ;P
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-07-14 14:54:13)
Tzn ,że chcesz pobrać wszystkie pakiety z repozytoriów na dysk ?
Tak, dokładnie, a potem instalować z dysku
Fervi
40GB to dużo, ale znajdę miejsce :D
PS. Gdzie apt-mirror pobiera paczki?
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-14 15:08:23)
1 i 3
Ustaw odpowiednie /etc/apt/sources.list, zaktualizuj baze pakietow w systemie (apt-get update), odpal Synaptica, zaznacz wszystko, zatwierdz i wybierz opcje 'tylko pobierz'.
2.
cd /var/cache/apt/archives
dpkg -i *.deb
Oczywiście to twoja sprawa ale weź pod uwagę że co kilka dni owe repozytorium nie będzie aktualne.
Będziesz musiał mieć to na bieżąco aktualizowane.
Tu już nie chodzi o miejsce na dysku ale o łącze.
Osobiście niezbyt widzę sens w tym posunięciu.
Wiem, że można zerżnąć, ale potem trzeba odfiltrować "source", pozatym chyba w repo Debiana jest dużo starych wersji (inne wersje kodowe itd.)
Fervi
Zastanawiam się tylko, po co ciągnąć 23000 pakietów, z których najwyżej 1000-2500 zainstalujesz, a w których codziennie są jakieś aktualizacje?
To pytanie chyba będzie bez odpowiedzi. ;P
Zawsze możesz ściągnąć full wersję na kilku dvd (lenny ma 5 bo mam zassane) i korzystać z repo na płytach. A za jakiś czas będzie uaktualnienie z poprawkami też na dvd i będziesz miał uaktualnione pakiety. Dlatego nie widzę sensu ściągania całego repo. Pozdrawiam
fervi ściąganie całego repo Debiana (w gałęzi stable) ma o tyle sens, że pakiety (prawie) się nie zmieniają, do repozytoriów Ubuntu paczki dodawane są codziennie i jak przedmówcy pisali bardzo szybko takie Twoje repo będzie strasznie nieaktualne :P
fervi ściąganie całego repo Debiana (w gałęzi stable) ma o tyle sens, że pakiety (prawie) się nie zmieniają, do repozytoriów Ubuntu paczki dodawane są codziennie i jak przedmówcy pisali bardzo szybko takie Twoje repo będzie strasznie nieaktualne :P
Wiem, dlatego wybrałem opcję "LTS", która jest stabilna (10.04)
Fervi
LTS? kiepski pomysł...
Jak porównać poziom bezpieczeństwa 10.04 LTS i 11.04 to widać wyraźną różnicę, wprowadzenie kilku mechanizmów, których w LTS nie ma i nie było.
np symlink restrictions.
Żadnych wyraźnych zalet względem Ubu 10.10 i 11.04 nie posiada.
Poza tym Linux jest systemem typowo nastawionym na internet online.
Na maszynę offline wziąłbym WinXP.
Trzymanie lokalnego mirrora APT jest moim zdaniem niemądre i nieekologiczne.
Wystarzy zrobić lokalne repo, i przenosić do niego pliki z /var/cache/apt/archives.
Jeśli natomiast mamy np 200 komputerów z Ubuntu czy Debianem, to wziąłbym raczej apt-proxy.
To by było na tyle
;-)
ludzie maja rozne zboczenia
nie rozumiem twojego
ale je uszanuje ...
Eee tam
Po prostu mam wizję, jak Linux powinien się rozwijać, by był popularnym systemem. Myślę, że już w ciągu kilku lat może zdobyć te 50%, kiedyś o tym pisałem (KDE na GTK). Co prawda już nie myślę do końca, że KDE na GTK jest fajne (pomysł - genialny; jednak nie do zrealizowania), ale dalej mam ideę stworzenia profesjonalnego systemu opartego na jądrze Linux, który może zawojować Rynek
Fervi
PS. A po to zgrywam paczki, że jadę na wakacje i chcę tam robić mój systemik (Kuzyn ma jakieś swoje wizje graficzne itd.) Po nic więcej nie potrzeba :D
PS2. Sorki, że truję, jest możliwość zrobienia tego samego dla architektury i386?
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-07-16 12:15:15)
fervi napisał(-a):
PS2. Sorki, że truję, jest możliwość zrobienia tego samego dla architektury i386?
Tak, przeczytaj to co podesłałem wcześniej. Konkretnie część "Partial mirroring".