Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Czy znacie jakies tanie vpsy (max do 200PLN/rok).
Mam kilka pytań do osób zaznajomionych z tematem.
1. Czy przy wykupię VPS-a dostaję stały IP?
2. Czy mogę stawiać wszelakie usługi?
3. Czy przy wykupie VPS-a mam tylko konsolę i głowę, czy są jakieś wspomagacze typu(panele przez www)
Pewnie tych pytań zacznie być więcej ale w związku z zerowym obeznaniem z vps-ami nasuwają mi się tylko takie.
Pozdrawiam
Czy masz stałe IP, czy masz panel do zarządzania, to już konkretna oferta i faktura określa.
Chociaż stałe IP powinien mieć każdy...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-13 16:08:56)
1. chyba inaczej nie ma sensu ;)
2. tak - dostajesz komputer, tyle że nie skrzynkę a maszynę wirtualną
3. tak / nie (zależnie od interpretacji pytania)
- tak - np. panel do zarządzania VPSem, reinstalka systemu, zmiana hasła roota, etc...
- nie - w ramach swojego VPSa masz to co sobie zainstalujesz sam tylko
z pytań nienumerowanych:
- nie znam, ale jak znajdziesz to daj znać :)
przy cenie 200pln rocznie to na cuda bym nie liczył :) Podnieś górną granicę ze 2 razy to coś się znajdzie, ale nie licz że postawisz na tym apacza, mysqla, ftpa, serwer pocztowy i jeszcze jakiś dodatkowy panel do zarządzania ;)
Dzięki
A możecie coś powiedzieć o kontach na rootnode.pl
Z tego co widzę dają 50GB i nie ma czegoś takiego jak limity transferu. Czy to są konta z dostępem do roota?
nie ma roota, możesz na IRC poprosić o instalację wszystkiego co chcesz i do czego przekonasz adminów, sam miałem tam konto przez ok. 4 lata, ale wolę Linuxpl.com gdzie mam konto fajnie działające, serwerem www jest apache (a na rootnode ngix od pewnego czasu i jakaś ichnia konfiguracja tego więc modrewtire był nie do ogarnięcia przy pewnych warunkach przepisywania), dostęp przez ssh do konta, jak mi czegoś na prawdę brakuje to piszę m@ila do admina i też mam zainstalowane co mi potrzeba, na rootnode.net częstokroć musisz sie wbić w cierpliwość żeby coś załatwić a i tak kol. Jabłuszko zawsze ma milion wątów że jesteś debil bo nie napisałeś jakie dziś majtki nosisz więc napisz jutro - to taka gratisowa atrakcja rootnode jakbyś coś potrzebował załatwić coś szybko
Tak tylko ta cena jest atrakcyjna 180 zł/rok.
No to inaczej.
Znacie jakieś niskoprądowe urządzonka na których możnaby zainstalować debiana wzglednie slackware (w sumie to bez znaczenia)
Wykupienie domeny i postawienie serwerka u siebie. Tylko ten dynamiczny ip jeszcze ogarnąć.
Jak ogarnąć zmieniający się ip z własną domeną (nie tą darmową typu *.dyndns.org)
Za 2 stówy bez problemu wytargasz jakiegoś grata na alledrogo, który formalnie ma zasilacz 180 W, ale taką moc bierze w czasie max obciążenia,, a na zastosowaniach serwerowych, wprzy założeniu, że soft nie ma jakićhś błędów wyzwalających pętle nieskończon i podobne kwiatki, to taki grat w zupełności wystarczy.
Jeśli natomiast trzeba coś z definicji ultra oszczędnego, ale można trochę więcej zabulić, to ja bym stawiał na dwurdzeniowego atoma na płycie itx, z 1- 2- 4GB RAM.
To by było na tyle
Co się odnosi do prywatnej maszynki to oczywiście mogę więcej zainwestować niż w hosting.(Tutaj płacę raz i go uzywam)
Natomiast co do wymagań to:
1. Mały,cichy(bardzo ważna cecha)
2. Energooszczędny.
Najlepszym wyborem jest coś takiego:
Buffalo AirStation WZR-HP-AG300H
Ale to jest na openwrt (tam mam tylko w repo xmaila którego nie ogarnąłem ale to przez ten dynamiczny IP)
Ten Buffalo jest u nas dostępny i ma najlepszy hardware.
Ostatnio edytowany przez hello_world (2011-07-13 18:10:02)
Ostatnio używam prywatnie vps 1: http://vihost.pl/serwery-vps.php Chodzi w miarę bez żadnych problemów.
@mati75
O proszę i znalazło się. Może nie poraża parametrami ale na pocztę jak znalazł.
Ja bym wybrał ten najtańszy
http://vihost.pl/serwery-vps-no-limit.php
A czym sie różni VPS OpenVZ od VPS no limit?
Czy po 1 roku nie windują x5 z ceną?
masz przykład tego co u mnie stoi w mieszkaniu, oraz rozważania innych ludzi na temat domowych wyczynów serwerowych :)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=175258#p175258
@Graffi
Nie przejdzie taki wynalazek. Mieszkam w bloku, żona by mnie pocieła na spaniu.
Musi to być "ala macowe" czyli zamknięte pudełko, bardzo małe i ciche.
hello_world napisał(-a):
@Graffi
Nie przejdzie taki wynalazek. Mieszkam w bloku, żona by mnie pocieła na spaniu.
Musi to być "ala macowe" czyli zamknięte pudełko, bardzo małe i ciche.
SheevaPlug, GuruPlug, NSLU2. Ogólnie wszelkie NAS-y mające błogosławieństwo projektu FreedomBox (nawiasem mówiąc zapoczątkowanego przez Debianowców — czyż Debian nie jest przewspaniały?).
Żona będzie wniebowzięta, tylko od czasu do czasu będziesz musiał tłumaczyć dlaczego właściwie w tę dziwną ładowarkę do baterii jest wpięty kabel sieciowy i pendrive. ;)
Swietnie to wygląda o takie coś by mi pasiło. Ale czy w Polsce można takie cacka kupić?
W sklepie dla idiotów zapaśnie zapewne nie dostaniesz, ale przez internet można bez problemu zamówić.
hello_world napisał(-a):
@mati75
O proszę i znalazło się. Może nie poraża parametrami ale na pocztę jak znalazł.
Ja bym wybrał ten najtańszy
http://vihost.pl/serwery-vps-no-limit.php
A czym sie różni VPS OpenVZ od VPS no limit?
Czy po 1 roku nie windują x5 z ceną?
Brak limitu transferu danych, nie, nawet zniżki chętnie dają.