Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
dostałem pewien obraz, który chcę uruchomić na Debianie. Pod Windowsem nie ma problemu, wystarczy, że uruchomię plik start.bat i wszystko śmiga. Na moim Debianie, jeśli wydam polecenie umieszczone w pliku start.bat, uruchamia się okno, ale dalej nic, cały czas czarne tło i nic się nie dzieje.
Polecenie w pliku start.bat to:
qemu -L . -m 192 -redir tcp:2222::22 -redir tcp:61012::61012 PIP_V01.qcow
Spis plików:
bios.bin License pxe-ne2k_pci.bin qemu-img.exe SDL.dll
fmod.dll linux_boot.bin pxe-pcnet.bin qemu-system-x86_64.exe start.bat
keymaps linux.img pxe-rtl8139.bin qemu-win.bat vgabios.bin
libusb0.dll PIP_V01.qcow qemu.exe qemu-x86_64.bat vgabios-cirrus.bin
Dodam jeszcze, że kumpel pod Gentoo skompilował sobie qemu i po wydaniu polecenia z pliku start.bat wszystko mu działa.
Na pewno musisz dać
--boot c
Ale nie mam Qemu i ciężko powiedzieć
Może czas na Qemu Launcher czy coś w ten deseń?
Fervi
No wystartował przez Qemu Launcher z tym, że teraz do niego muszę się dostać przez Putty, na Windowsie odbywało się to przez adres 127.0.0.1 tutaj nie loguje mi się ..
Połączyłem się, po prostu trzeba dłużej odczekać, bo qemu nie wyświetla obrazu, ale pracuje ... i po pewnym czasie można przez putty wejść. Problem jest tylko taki, że tragicznie wyświetla obraz. Próbowałem różne kodowania i chyba najlepiej jest na CP-1250, z tym, że wszystko ciągiem w jednej linii... Tak jakby nie widział znaków nowej linii.
Problem jest tylko taki, że tragicznie wyświetla obraz.
Qemu jest dość wolnym emulatorem (od ślimaka), kiedyś odpalałem 3 minuty system na nim, po prostu nie warto
Mój ojciec robi to na VBox, spróbuj
Fervi
Tak, wiem o wadach qemu - "muszę" przy nim zostać tymczasowo. Jak znajdę chwilę to pobawię się ekranem, chyba, że ktoś ma sprawdzone parametry, proszę o podanie ;)
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2011-07-12 16:29:14)
Próbowałem różne kodowania i chyba najlepiej jest na CP-1250, z tym, że wszystko ciągiem w jednej linii... Tak jakby nie widział znaków nowej linii.
O czym Ty teraz piszesz? O kodowaniu terminala tty na wirtualce czy Putty?
Strony: 1