Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-05 20:51:50

Kruk - Użytkownik

Kruk
Użytkownik

Brak ikonki sieci w GNOME

Witam

Dzisiaj aktualizowałem Debiana Sid przez Menedżera Aktualizacji i po ponownym uruchomieniu systemu w obszarze powiadamiania nie mam już ikonki Network Managera. Nie wiem gdzie szukać przyczyny...
Ktoś może miał podobnie i udało mu się rozwiązać ten problem?

#2  2011-07-05 21:01:20

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Brak ikonki sieci w GNOME

Może nie masz już ikonki, bo nie masz już network-managera? ;)

#3  2011-07-05 21:14:29

Kruk - Użytkownik

Kruk
Użytkownik

Nadal jest zainstalowany w systemie i wpisany w Programach startowych, i niby uruchomiony. Nie ma ikony...

#4  2011-07-05 22:19:23

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Standardowa procedura: załóż konto nowego użytkownika (w GNOME jest odpowiednie narzędzie dla klikaczy, jakby co) i sprawdź na nim, czy ta ikonka jest. Jeśli jest, to masz coś z konfiguracją (szukaj wiatru w polu ;) — najprościej by było ją usunąć i zrobić od nowa).
Jeśli nie ma, to znaczy że jest błąd w jakimś pakiecie. Z tego co mi wiadomo, aplety panelu z GNOME3 nie są kompatybilne z tymi z GNOME2 — a że GNOME3 powoli wchodzi do Sida, to pewnie to jest przyczyną. Być może poprawią w ciągu najbliższych dni.

#5  2011-07-05 23:07:13

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A nie lepiej w System=>Preferecje=>Programy Startowe poszukać apletu o tajemniczej nazwie Network-manager Applet i go zaznaczyć?

Jeśli to nie pomoże, to poszukać w Synapticu paczki network-manager-gnome, jest tam na 100%, i ją przeinstalować/zainstalować.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-05 23:08:13)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2011-07-06 20:53:23

Kruk - Użytkownik

Kruk
Użytkownik

Minio napisał(-a):

Standardowa procedura: załóż konto nowego użytkownika (w GNOME jest odpowiednie narzędzie dla klikaczy, jakby co) i sprawdź na nim, czy ta ikonka jest. Jeśli jest, to masz coś z konfiguracją (szukaj wiatru w polu ;) — najprościej by było ją usunąć i zrobić od nowa).
Jeśli nie ma, to znaczy że jest błąd w jakimś pakiecie. Z tego co mi wiadomo, aplety panelu z GNOME3 nie są kompatybilne z tymi z GNOME2 — a że GNOME3 powoli wchodzi do Sida, to pewnie to jest przyczyną. Być może poprawią w ciągu najbliższych dni.

Taką procedurę stosuję zazwyczaj, ale na nowym koncie było to samo. Rozwiązanie znalazłem w tym wątku w poście użytkownika jacadym. Wcześniej trafiłem do niego, ale nie znalazłem u siebie pliku, o którym wspominał. Zmieniłem ten parametr w innym pliku z tego katalogu, tak - a nuż się uda ;) Po restarcie ikonka powróciła.

pozdrawiam

Stopka forum