Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam, jakiegoś narzędzia które pozwoli mi ustawić np. 1% na grupie np. Userzy.
Dzięki. Czy wiesz może która zmienna w /etc/adduser.conf odpowiada za dodawanie do grupy?
Ja już się pogubiłem...
RTFM:
gpasswd --help
Czyli mam czytać te pierdolone manuale? Read the Fucking Manual (RTFM).
Ale mi chodziło o config > /etc/adduser.conf. Jest tam zmienna, no właśnie nie wiem która odpowiada za dodanie do grupy.
# /etc/adduser.conf: `adduser' configuration. # See adduser(8) and adduser.conf(5) for full documentation. # The DSHELL variable specifies the default login shell on your # system. DSHELL=/bin/bash # The DHOME variable specifies the directory containing users' home # directories. DHOME=/home # If GROUPHOMES is "yes", then the home directories will be created as # /home/groupname/user. GROUPHOMES=no # If LETTERHOMES is "yes", then the created home directories will have # an extra directory - the first letter of the user name. For example: # /home/u/user. LETTERHOMES=no # The SKEL variable specifies the directory containing "skeletal" user # files; in other words, files such as a sample .profile that will be # copied to the new user's home directory when it is created. SKEL=/etc/skel # FIRST_SYSTEM_[GU]ID to LAST_SYSTEM_[GU]ID inclusive is the range for UIDs # for dynamically allocated administrative and system accounts/groups. # Please note that system software, such as the users allocated by the base-passwd # package, may assume that UIDs less than 100 are unallocated. FIRST_SYSTEM_UID=100 LAST_SYSTEM_UID=999 FIRST_SYSTEM_GID=100 LAST_SYSTEM_GID=999 # FIRST_[GU]ID to LAST_[GU]ID inclusive is the range of UIDs of dynamically # allocated user accounts/groups. FIRST_UID=1000 LAST_UID=29999 FIRST_GID=1004 LAST_GID=29999 # The USERGROUPS variable can be either "yes" or "no". If "yes" each # created user will be given their own group to use as a default. If # "no", each created user will be placed in the group whose gid is # USERS_GID (see below). USERGROUPS=yes # If USERGROUPS is "no", then USERS_GID should be the GID of the group # `users' (or the equivalent group) on your system. USERS_GID= # If DIR_MODE is set, directories will be created with the specified # mode. Otherwise the default mode 0755 will be used. DIR_MODE=0755 # If SETGID_HOME is "yes" home directories for users with their own # group the setgid bit will be set. This was the default for # versions << 3.13 of adduser. Because it has some bad side effects we # no longer do this per default. If you want it nevertheless you can # still set it here. SETGID_HOME=no # If QUOTAUSER is set, a default quota will be set from that user with # `edquota -p QUOTAUSER newuser' QUOTAUSER="" # If SKEL_IGNORE_REGEX is set, adduser will ignore files matching this # regular expression when creating a new home directory SKEL_IGNORE_REGEX="dpkg-(old|new|dist|save)" # Set this if you want the --add_extra_groups option to adduser to add # new users to other groups. # This is the list of groups that new non-system users will be added to # Default: #EXTRA_GROUPS="shell" # If ADD_EXTRA_GROUPS is set to something non-zero, the EXTRA_GROUPS # option above will be default behavior for adding new, non-system users #ADD_EXTRA_GROUPS=1 # check user and group names also against this regular expression. #NAME_REGEX="^[a-z][-a-z0-9]*\$"
Ostatnio edytowany przez womperm (2011-07-03 11:11:25)
womperm napisał(-a):
Read the Fantastic Manual ;)
womperm napisał(-a):
Ale mi chodziło o config > /etc/adduser.conf. Jest tam zmienna, no właśnie nie wiem która odpowiada za dodanie do grupy.
man adduser.conf
Ale o co ci tak właściwie chodzi?
I co to za potworek?
womperm napisał(-a):
Kod:
# If USERGROUPS is "no", then USERS_GID should be the GID of the group # `users' (or the equivalent group) on your system. USERS_GID=[b]MOJAGRUPA[/b]
Ty myślisz że ja stosuje bbcode w configach?
Dokumentacja trochę dziwna.
Przydzielanie istniejącego użytkownika do istniejącej grupy
adduser wywołany z dwoma argumentami nie będącymi opcjami doda ist‐
niejącego użytkownika do istniejącej grupy.
Ej, powiedz co chcesz zrobić bo ciężko mi cię zrozumieć.
womperm napisał(-a):
Dokumentacja trochę dziwna.
Przydzielanie istniejącego użytkownika do istniejącej grupy
adduser wywołany z dwoma argumentami nie będącymi opcjami doda ist‐
niejącego użytkownika do istniejącej grupy.
Cytat pochodzi z `man adduser` i nie widzę w nim nic dziwnego.
womperm napisał(-a):
.......
Jeżeli uwarzasz, że jesteś dużo mądrzejszy od Ludzi, którzy napisali programy, których teraz używasz, i uwarzasz, ze Ci Ludzie zrobili ci na złość, skoro byli tacy złośliwi, ze do napisanych przez siebie programów napisali również dokumentację, zeby inni wiedzieli, jak te programy stosować, to w ogóle nikt nie każe Ci ani tych programów ani tej dokumentacji używać.
Zawsze mozesz napisać własny system operacyjny, lepszy i prostszy od Linuxa, nikt Ci nie broni.
A jakbys poszukał trochę na forum, to znalazłbyś np ten wątek., w którym też conieco znajdziesz, w przedmiocie dodawania do grup.
To by było na tyle
;-)
Kurcze takie to trudne:
# Set this if you want the --add_extra_groups option to adduser to add # new users to other groups. # This is the list of groups that new non-system users will be added to # Default: #EXTRA_GROUPS="shell" # If ADD_EXTRA_GROUPS is set to something non-zero, the EXTRA_GROUPS # option above will be default behavior for adding new, non-system users #ADD_EXTRA_GROUPS=1
A jeśli chodzi o domyślną grupę:
# The USERGROUPS variable can be either "yes" or "no". If "yes" each # created user will be given their own group to use as a default. If # "no", each created user will be placed in the group whose gid is # USERS_GID (see below). USERGROUPS=yes # If USERGROUPS is "no", then USERS_GID should be the GID of the group # `users' (or the equivalent group) on your system. USERS_GID=
Zasada podstawowa: czytać ze zrozumieniem i szukać.
http://dug.net.pl/tekst/41/konfiguracja_narzedzia_adduser/
Ostatnio edytowany przez thalcave (2011-07-03 16:40:56)
Skoro już taka ciekawa dyskusja o adduser sie zaczęła, to czy warto w ogółe się interesować tym cudownym narzędziem?
Bo zdawało mi się, że skoro mam przed nosem Gentoo, to mam tez przed nosem jakąś wersję Linuxa, a tu problem:
root # adduser -bash: adduser: nie znaleziono polecenia root #
root #eix adduser * app-admin/superadduser Available versions: 1.0.9 Homepage: http://www.interlude.org.uk/unix/slackware/ Description: Interactive adduser script from Slackware
I teraz takie pytanie: jeżeli gentoo, to jest Linux, a narzędzia adduser nie ma w nim nawet skąd zainstalować, w dodatku cały system chodzi prawidłowo, to czy Gentoo jest wyjątkiem wśród dystrybucji Linuxa, czy może program adduser nie jest ani powszechny, ani niezbędny, i wysŧepuje tylko w części, czy niektórych dystrybucjach?
Bo ja lubię poznawać narzędzia, które są używane we wszystkich Linuxach, natomiast nie zajmuję się folklorami poszczególnych dystrybucji.
Wiec ten adduser, to specyfika Debiana i klonów, czy raczej dość powszechnie używane narzędzie?
Dystrybucji Linuxa, w której nie działa useradd, userdel i usermod jeszcze nie widziałem, takiej, w której nie działa groupadd, groupdel i groupmod też nie.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-03 19:08:10)
Adduser jest chyba w Archu (ilin możesz potwierdzić?).
Ale z tego co kojarzę to są to programy/skrypty pisane przez deweloperów danej dystrybucji.
Także Jacekalex masz racje nie jest to aplikacja spotykana w GNU/Linux.
Używając Debiana warto znać adduser, osobiście korzystałem z niego i useradd na zmianę. Teraz oczywiście na Gentoo tylko useradd
thalcave napisał(-a):
Mogę :)
[root@arch ilin]# pacman -Qo /usr/sbin/adduser /usr/sbin/adduser jest własnością shadow 4.1.4.3-2
ilin napisał(-a):
thalcave napisał(-a):
Mogę :)
Kod:
[root@arch ilin]# pacman -Qo /usr/sbin/adduser /usr/sbin/adduser jest własnością shadow 4.1.4.3-2
useradd którego zawsze używałem też jest dostarczany razem z shadow
Ciekawe dlaczego są 2 narzędzia do tego samego celu.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-07-03 21:37:48)
k4misiek napisał(-a):
....
A po co człowiekowi dwie ręce, dwie nogi a np facetowi 2 jaja.
2 narzędzia? - jak z jakiegoś powodu jedno diabli wezmą, to zawsze jest drugie.
Jacekalex napisał(-a):
womperm napisał(-a):
.......Jeżeli uwarzasz, że jesteś dużo mądrzejszy od Ludzi, którzy napisali programy, których teraz używasz, i uwarzasz, ze Ci Ludzie zrobili ci na złość, skoro byli tacy złośliwi, ze do napisanych przez siebie programów napisali również dokumentację, zeby inni wiedzieli, jak te programy stosować, to w ogóle nikt nie każe Ci ani tych programów ani tej dokumentacji używać.
Zawsze mozesz napisać własny system operacyjny, lepszy i prostszy od Linuxa, nikt Ci nie broni.
A jakbys poszukał trochę na forum, to znalazłbyś np ten wątek., w którym też conieco znajdziesz, w przedmiocie dodawania do grup.
To by było na tyle
;-)
Ja tylko to przetłumaczyłem. http://dug.net.pl/tekst/41/konfiguracja_narzedzia_adduser/ coś takiego powinno być w dokumentacji, a nie lanie wody.
@womperm - ale link, który został tu kilka razy przytoczony był napisany właśnie w oparciu o dokumentację :) Jedyny "mój wkład własny" to przetłumaczenie i streszczenie komentarzy z pliku /etc/adduser.conf, trochę zaczerpnięte z mana i trochę z własnych eksperymentów. Ameryki nie odkryłem. Równie dobrze można było przeczytać oryginalny tekst ze wspomnianego konfa :)
Gdyby był po rusku to ok, ale angielski u mnie kuleje...
Jeszcze odnośnie pochodzenia programu adduser:
(...)
Copyright (C) 1995 Ted Hajek, z dużym wkładem oryginalnego programu
adduser z Debiana.
Copyright (C) 1994 Ian Murdock. adduser jest wolnym oprogramowaniem,
warunki licencji - patrz GNU General Public Licence w wersji 2 lub
wyższej. Nie ma żadnych gwarancji.
(...)
k4misiek napisał(-a):
Jedno jest narzędziem niskiego poziomu, drugie skryptem nieco upraszczającym wykonanie danego zadania.
azhag napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Ciekawe dlaczego są 2 narzędzia do tego samego celu.Jedno jest narzędziem niskiego poziomu, drugie skryptem nieco upraszczającym wykonanie danego zadania.
azhag wyjąłeś mi to z pod palcy klawiatury. ;)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-07-04 09:41:08)
azhag napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Ciekawe dlaczego są 2 narzędzia do tego samego celu.Jedno jest narzędziem niskiego poziomu, drugie skryptem nieco upraszczającym wykonanie danego zadania.
Upraszczać działanie useradd? a co tam jest do upraszczania?
Czyżby swiat Linuxa zUbuntowiał do reszty?
Jacekalex napisał(-a):
Stworzenie katalogu domowego, żeby daleko nie szukać.
Po co APT, skoro jest dpkg? ;)
azhag napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Stworzenie katalogu domowego, żeby daleko nie szukać.
Czyżby użycie przełącznika -m w useradd?
-m, --create-home Create the user's home directory if it does not exist. The files and directories contained in the skeleton directory (which can be defined with the -k option) will be copied to the home directory. By default, no home directories are created.
Rzeczywiście nowatorski ten skrypt
:xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-04 13:07:07)