Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanie podstawowe - jak sprawdzic, dlaczego dany skrypt - ustawiony w cronie sie nie wykonuje.
Czy da rade to jakosc przetestowac?
logi, logi logi i jeszcze raz logi.
/var/log/daemon.log, /var/log/cron.log.
No i jak masz jakiś MTA zainstalowany to w katalogu ~/.Maildir (lub /var/spool/mail/LOGIN/maildir) powinien byc mail od crona czy wykonał zadanie czy nie i ewentualne komunikaty od niego co mu nie leży.
winnetou napisał(-a):
logi, logi logi i jeszcze raz logi.
/var/log/daemon.log, /var/log/cron.log.
Spoko, tyle, ze cron nic nie loguje :-) Nie mam loga z crona.
Zagladalem w conf syslog-ng i niby jest ujety, i plik logowania akcji crona jak podales - tyle, ze pliku nie ma :-/
Cron nie wysyła maili ?
A możesz pokazać wpis tego skryptu?
Bo ja np w crontab (u roota) mam takie wpisy:
*/5 * * * * /usr/bin/vnstat -u */10 * * * * /usr/local/bin/bashtext
i nie zauważyłem, żeby coś nie działało.
Poza tym zawsze możesz do /etc/cron.hourly wrzucić skrypt, który np zapisuje do logu date i godzinę uruchomienia, i potem sprawdzać, czy się uruchamia regularnie co godzinę, w tym dzienniku.
Skrypt np taki:
#!/bin/bash echo "skrypt uruchomiony `date`" >>/var/log/crontest.log
I za 4 godziny sprawdzić w pliku /var/log/crontest.log - co jest grane.
Ewentualnie użyszkodnik może nie mieć uprawnień do użycia crona (miałem coś takiego), w takim przypadku albo dodanie usera do grupy crontab, albo dopisanie usera do pliku /etc/cron.allow.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-04 14:08:58)