Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam !
Bardzo zalezy mi na pomocy w jednej sprawie...jestem w tym temacie zielona...
Powiedzmy ze mam siec...samba i 5 komputerow pod winda chcialbym zeby udostepnione dane z tych komputerow byly nagrywane na plyte DVD np.raz w tygodniu o okreslonym czasie..mam crona i cdrecorda jesli to mi jest do tego potrzebne jednak nie wiem jak sie tym szczerze mowiac poslozyc zeby to dzialalo jak chce...
Bardzo ladnie prosze o pomoc ...:)
radzilbym
man cron i man cdrecord :)
Podczep pod crona
growisofs -Z /dev/scd0 -R -J -pad -v /home/kopie/${data}
Umnie prawie to działa :)
Prawie dlatego że jak odpalam z ręki wszystko pięknie siewypaka a jak podczepie pod crona niewiadomo z jakiego powodu tylko połowa danych sięwypali.
Zakładajac ze masz dane ktore chcesz nagrac w 1 katalogu np /usr/backup
i chcesz zeby wszystko ci sie robilo z automatu to radzil bym ci napisac jakis skrypt poniewaz jezeli masz szysta plyte DVD i chcesz sobie na niej zaczac multisesje musisz odpalic
growisofs -Z /dev/hdd -R -J /usr/backup/_tocopy/
natomiast kazde dogranie do tej plyty wykonuje sie poprzez
growisofs -M /dev/hdd -R -J /usr/backup/_tocopy/
( /dev/hdd -> zamien na odpoweidnie urzedzenie dla ciebe )
oczywisce moze zdarzyc sie tak ze dane sie juz nie nagraja wiec musisz sobie opracowac jakas metode do kontroli
ja robie to siebie w ten sposob ze polecenie growisofs odpalam tak
growisofs -M /dev/hdd -R -J /usr/backup/_tocopy/ 2>>$MAINDIR/$BURNLOGFILE 1>>$MAINDIR/$BURNLOGFILE
( co loguje mi wszystkie bledy w zapise )
a na koniec zeby porownac zawartos nowo nagranego katalogu i tego z dysku
ls -1 $MAINDIR/$DAYDIR | while read linia; do
cmp $MAINDIR/$DAYDIR/$linia /cdrom/$DAYDIR/$linia 2>>$MAINDIR/$CONLOGFILE 1>>$MAINDIR/$CONLOGFILE
done
pozdrawiam
Dziekuje za Odp.bardzo przydatne
Z tym skryptem to robi sie maly problem...:(
Jak mam "zmusic" Sambe do tego zeby pobierala dane z tych 5 kompow do okreslonego katalogu tez w okreslonym czasie? najpier samba musi "pobrac" dane zapisac je a nastepnie odpala sie plytke do nagrania z tymi danymi.Oczywiscie automat.
Pozdrawiam
mozesz zamontowac sobie na loaklnym dysku udostpeniony katalog...
Stare ale może się przydać:
http://www.jtz.org.pl/Html/SMB-HOWTO.pl.html