Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-02 00:08:53

rj46 - Użytkownik

rj46
Użytkownik

Instacja gnome3 na wheezy

Witam,

czy jest możliwość instalacji gnome3 na debian wheezy amd64 ?
dodałem jakieś nowe repo experimental, jednak nie udaje mi się zainstalowąc gnome-shell gdyż nie ma jakiś zależności,
buszując po internecie jakoś mało wątków o gnome3 na debianie.

#2  2011-07-02 01:03:59

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Instacja gnome3 na wheezy

apt-get install -yf -t experimental gnome-shell nautilus
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").

Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
gnome-shell : Wymaga: gir1.2-telepathyglib-0.12 ale nie da się go zainstalować
               Wymaga: gir1.2-telepathylogger-0.2 ale nie da się go zainstalować
               Wymaga: libtelepathy-glib0 (>= 0.13.12) ale 0.11.11-2 ma zostać zainstalowany
               Wymaga: libtelepathy-logger2 (>= 0.2.0) ale nie da się go zainstalować
               Wymaga: gnome-icon-theme-symbolic (>= 2.91) ale 2.30.0-1 ma zostać zainstalowany
E: Pakiety są uszkodzone

trzeba trochę poczekać, Debian to nie Ubuntu.

Poza tym ściągnij sobie LiveCD z Gnome3 i zobacz to "cudo" na żywo, zanim sobie Debiana rozwalisz.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-02 01:08:12)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2011-07-02 01:37:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Kilka pakietów z Sida jest jeszcze potrzebnych, ale poza tym wchodzi bez większych problemów:

Kod:

# aptitude install gnome-shell -s
…
Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE:
  gnome-icon-theme 
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  bluez{a} dconf-gsettings-backend{a} evolution-data-server-common{a} gir1.2-atk-1.0{a} gir1.2-clutter-1.0{a} gir1.2-freedesktop{a} gir1.2-gconf-2.0{a} 
  gir1.2-gdkpixbuf-2.0{a} gir1.2-gkbd-3.0{a} gir1.2-gnomebluetooth-1.0{a} gir1.2-gtk-3.0{a} gir1.2-json-glib-1.0{a} gir1.2-mutter-3.0{a} 
  gir1.2-networkmanager-1.0{a} gir1.2-pango-1.0{a} gir1.2-polkit-1.0{a} gir1.2-telepathyglib-0.12{a} gir1.2-telepathylogger-0.2{a} 
  gir1.2-upowerglib-1.0{a} gjs{a} gnome-bluetooth{a} gnome-desktop3-data{a} gnome-icon-theme-symbolic{a} gnome-settings-daemon{a} gnome-shell 
  imagemagick-common{a} libbluetooth3{a} libcamel-1.2-23{a} libcamel1.2-19{a} libcanberra-gtk3-0{a} libcanberra0{a} libcap-ng0{a} libclutter-1.0-0{a} 
  libebook1.2-10{a} libecal1.2-8{a} libedataserver1.2-14{a} libedataserverui-3.0-0{a} libgdata-common{a} libgdata7{a} libgjs0b{a} libgnome-bluetooth8{a} 
  libgnome-control-center1{a} libgnome-desktop-3-0{a} libgnome-menu2{a} libgnome2-common{a} libgnomekbd-common{a} libgnomekbd7{a} libgtk-3-0{a} 
  libgtk-3-bin{a} libgtk-3-common{a} libical0{a} libjson-glib-1.0-0{a} liblqr-1-0{a} libmagickcore4{a} libmagickwand4{a} libmozjs4d{a} libmutter0{a} 
  libnm-glib4{a} libnm-util2{a} libnotify4{a} libopenobex1{a} libpolkit-agent-1-0{a} libtelepathy-glib0{a} libtelepathy-logger2{a} libupower-glib1{a} 
  libvorbisfile3{a} libxklavier16{a} mutter-common{a} nautilus-data{a} obex-data-server{a} obexd-client{a} pkg-config{a} python-dbus{a} sgml-base{a} 
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
  libgnutls26 libpulse-mainloop-glib0 libpulse0 
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
  gnome-control-center gvfs-backends hwdata libcanberra-gtk3-module libclutter-1.0-common nautilus notification-daemon notify-osd plasma-widgets-workspace 
  pulseaudio xfce4-notifyd 
3 pakietów aktualizowanych, 74 instalowanych, 1 cofanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 51,9 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 136 MB.
Kontynuować? [T/n/?]

PS Nie żebym zachęcał do jego instalacji. ;)

#4  2011-07-02 09:43:05

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Tylko jeszcze trzeba mieć taki zestaw repozytoriów, jak u Ciebie, a duszyczka dodała jakieś repo experimental, ale zapomniała się pochwalić tym repozytorium, czy w ogóle sources.list. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-02 14:53:05)

#5  2011-07-02 12:43:07

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Napisałem przecież, że poza repozytoriami o których wspomniał potrzeba jeszcze kilka pakietów z Sida. Nie wiem po co się czepiasz…

#6  2011-07-02 15:04:14

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jasię wcale nie czepiam, zauważam jednak, że jako znawca Debiana, i użytkownik wersji Sid, masz komplet sprawdzonych repozytoriuw do Sida,
w  którym jest m.in komplet paczek potrzebnych do Gnome3.

Ja tu mam na partycji Wheezy, i kilka tygodni temu, jak konfigurowalem prefereces, to Gnome3 wpychało się na siłe, a obecnie brakuje jakichś bibliotek.
Specjalnie się tym nie przejmuję, bo do Gnome3 mnie nie ciągnie.

Natomiast Autor wątku dodał:

rj46 napisał(-a):

jakieś nowe repo experimental,

tylko nie napisał jakie repo experimental.

A jak nie wiadomo, jakie repo, ani jak wygląda sources.list, to ciężko coś doradzić w przedmiocie instalacji zależności do gnome-shell.

I nie wiem, kogóż ja się czepiam stwierdzając fakt oczywisty.
Na repozytoriach, które ja używam, za chwilę pojawią sie wszystkie zależności, może za tydzień, a może za trzy.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-07-02 15:07:31)

#7  2011-07-02 15:38:43

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Mam Wheezy amd64 — tej wersji dotyczy wątek. gnome-shell jest wyłącznie w repozytorium experimental o którym autor już pisał. Do tego potrzeba jeszcze kilka pakietów z Sida — standardowego repozytorium Sida — i to wszystko. Tu nie ma co cudować że nie da się zainstalować, że ciężko coś doradzić itp., bo zainstalować się da, a jedyna rada jaka jest potrzebna, to że część wymaganych pakietów jest tylko w Sidzie. Nie wiem jakie Ty masz repozytoria, bo pod tym linkiem co wrzuciłeś jest tylko pustka… Może masz wszystko co potrzeba, tylko po prostu apt-get sobie nie radzi, w aptitude pierwsza propozycja też nie była zbyt ciekawa.

#8  2011-07-02 15:46:37

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Masz jakieś uczulenie na pastebina? - wkleilem z Gentoo, teraz jestem na Debianie, robię aktualizację , odpalam Iceweasela, klik widzę swoje repozytoria.
Dodalem jeszcze jedno przed chwilą, to moje repo w tej chwili: http://jacekalex.sh.dug.net.pl/repo

Pozdrawiam
;-)

#9  2011-07-02 15:51:02

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Nie mam uczulenia, po prostu wcześniej jak sprawdzałem to pod linkiem nic nie było. Widać ten serwis zamula.

#10  2011-07-02 16:19:02

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To raczej Netia coś ma w sieci nie tak, u mnie nigdy nie zauważyłem, żeby zamulał.

Stopka forum