Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Więc tak pasi mi zainstalować debiana na pendrivie 4GB powinno wystarczyć tak aby grub był na pendrivie i tylko gdy podłączam pendriva do pc to widać gruba, a tak to byłby normalny start z windowsowego programu startującego - czy jakoś tak, dogram sobie potem do debiana serwer i mam stabilny system do pracy nad stronami www, całkowicie izolowany od windowsa. Wiecie może jak zainstalować debiana tak aby nie spalić pendriva i aby grub był tylko na nim, ma to być mobilny system operacyjny - stabilny z gnome 3 ?
Się pytam bo raz już pendriva mi dziadostwo spaliło.
A jak się instaluje tak aby go spalić? ;) Jeśli masz możliwość wypięcia na czas instalacji innych dysków, to tak byłoby najpewniej.
A no normalnie, wkładasz pena a potem on milknie na wieki, zdeka czuć spaleniznę i się trochę dymi, nie mogę wypiąć dysku, niema nawet takiej opcji. Nie da się inaczej tego zrobić, w końcu pendrive to takie mini SSD
Pewnie że się da, napisałem tylko, że tak byłoby najpewniej (AFAIR był kiedyś bug w instalatorze, że pomimo wybrania instalacji gruba w mbr pendrive'a, instalował go w mbr dysku… czy coś w tym stylu ;)). Tak poza tym to instalujesz normalnie po prostu, tylko oznaczeń dysków nie pomyl.
I gruba na pednriva zapodać tak ?
Skoro na nim ma być system, a obecny bootloader ma zostać, to tak — w mbr pendrive'a.
Dobra, a jest może obraz debiana od razu z gnome 3, nie mam zbyt szybkiego łącza, tak więc jak już coś ściągam to raz a dobrze, i tak z tydzień będzie pobierało
Nie ma, GNOME 3 jest dopiero w repozytorium experimental Debiana. Takiego obrazu to i za kilka miesięcy może jeszcze nie być.
To sobie poczekam.
A inne środowisko nie może być? Ewentualnie za te pare(naście) miesięcy możesz zaktualizować GNOME
Musze mieć coś wygodnego do zarządzania oknami, ale i lekkiego, edytor css, php, strona ww, serwer , gimp, itd, przełączanie między tym musi być szybkie i wygodne,
Na pendraku zbyt szybkie nie będzie, poza tym radziłbym, tak ten system skonfigurować, żeby nie zapisywał logów na pedraku, bo te urządzenia mają ograniczoną ilość cykli zapis/odczyt, i system - który kilka razy na sekundę coś tam zapisuje w logach wykończy pendraka dość szybko.
Co do Gimpa, OOffice i Gnome, to zawsze mieściło się na LiveCD Ubuntu, które miało 700MB,
i nawet to działało.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-30 16:24:08)
Szkoda że mi ubu tnie gorzej od 7 takie to wydajne że na starym pc nie ruszy, i tu wkracza debian który na każdym złomie odpali, a jak się te logi wyłącza bo szczerze to wogóle w to nie zaglądam.
Strony: 1