Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam po dłuższej nieobecności. Niedawno w maju okazała się bardzo ciekawa dystrybucja bazująca na Debianie testing Antix Mepis. Od kiedy pamiętam zawsze Mepis miał problem z automatycznym montowaniem pendrive. Teraz jednak spodobała mi się ta dystrybucja w tym wydaniu i muszę zmierzyć się z tym problemem. Mój fstab wygląda następująco:
# Pluggable devices are handled by uDev, they are not in fstab /dev/sda1 / ext3 defaults,noatime 1 1 /dev/sda2 swap swap sw,pri=1 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts mode=0622 0 0 # Dynamic entries below /dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0 /dev/sr0 /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0
I po prostu nie montuje pendrive, a chciałbym aby montował po prostu wszystko. Może ktoś pomóc?
Pliki to thunar z xfce. Białej gorączki dostaje faktycznie to nawet nie wiedziałem, że to się zmieniło. W każdym razie jak mam dostać się do udiska? Jakim poleceniem się dostać i co napisać. W kazdym razie ciekawe, że twórcy Mepisa tak robią pod górkę. Na forach apropo fstab takie znalazłem rozwiązanie:
/dev/sda1 /mnt/flash vfat defaults,user,noauto 0 0
Zaraz to sprawdzę na innym kompie, bo teraz piszę ze stable.
Kiedyś to hal robił
Jak jet w Mepisie nie mam pojęcia.
http://thunar.xfce.org/documentation/pl/using-removable-media.html
ilin napisał(-a):
Kiedyś to hal robił
Jak jet w Mepisie nie mam pojęcia.
http://thunar.xfce.org/documentation/pl/using-removable-media.html
W Linuxie robi to Udisks, jeśli ten Mepis to jest Linux, to instalacja Udiska powinna rozwiązać problem.
A jesli nie pomoże, to tutaj masz Specjalistę od Linuxów wszelakich :DDD
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-29 16:44:46)
Ten Udisks jest domyślnie zainstalowany. Mepis Antix to czysty Debian z dodatkami wcześniej dodanymi przez twórców Mepisa. Zaistalowałem LXDE i z innym systemem plików jest tak samo. Pendrive nie da się zamontować“. Udisks ma takie opcje:
Application Options: --enumerate Enumerate objects paths for devices --enumerate-device-files Enumerate device files for devices --dump Dump all information about all devices --monitor Monitor activity from the disk daemon --monitor-detail Monitor with detail --show-info Show information about a device file --inhibit-polling Inhibit polling --inhibit-all-polling Inhibit all polling --poll-for-media Poll for media --set-spindown Set spindown timeout for drive --set-spindown-all Set spindown timeout for all drives --spindown-timeout Spindown timeout in seconds --inhibit Inhibit the daemon --mount Mount the given device --mount-fstype Specify file system type --mount-options Mount options separated by comma --unmount Unmount the given device --unmount-options Unmount options separated by comma --detach Detach the given device --detach-options Detach options separated by comma --eject Eject the given device --eject-options Eject options separated by comma --ata-smart-refresh Refresh ATA SMART data --ata-smart-wakeup Wake up the disk if it is not awake --ata-smart-simulate Inject libatasmart BLOB for testing
ilin napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
W Linuxie robi to Udisks, jeśli ten Mepis to jest Linux, to instalacja Udiska powinna rozwiązać problem.
No jeszcze gvfs chyba będzie potrzebny. :)
http://packages.debian.org/squeeze/udisks
Widzisz tam gdzieś w zależnościach gvfs?
Co do "Udisks nie montuje", to stawiałbym na zwaloną konfigurację Policykit, albo błąd w którejś paczce od udeva, przez pollicykit do udiska.
Ewentualnie na wiki Archa jest przepis, jak ustawić automontowanie w udev:
Sznurek: https://wiki.archlinux.org/index.php/Udev
A ja radziłbym, zmaiast systemu typu "nie umiem skonfigurować KDE w Squeeze" po prostu zainstalować Squeeze, a na nim KDE.
A jak coś w Debianie nie pójdzie, to jest bugzilla, jest społeczność, i są możliwości.
Na razie odpal:
sudo udevadm monitor
i potem podłącz pendraka, zobacz, co wypluje udev na temat tego pendraka.
Np u mnie (mam Linuxa):
podlączam pendraka do usb:
mount | grep sdb /dev/sdb3 on /media/Pendrak3 type ext3 (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks) /dev/sdb2 on /media/PENDRAK2 type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=1001,gid=1001,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush) /dev/sdb1 on /media/PENDRAK1 type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=udisks,uid=1001,gid=1001,shortname=mixed,dmask=0077,utf8=1,showexec,flush)
A w tym czasie udev raportuje tak: http://pastebin.com/Zp8Ub0J4
To by bylo na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-29 17:07:08)
Nie ale jest bardzo przydatny.
atare zobacz to
http://bbs.archlinux.pl/viewtopic.php?id=1039
Kiedyś to stosowałem przy fluxboxie.
Teraz nie mam jak sprawdzić -nie będę przekonfigurowywał pól systemu aby przetestować..
Jakby gvfs był w zależnościach udisks, to nie byłoby sensu o nim wspominać. ;) Do automontowania via thunar potrzeba thunar-volman, udisks, gvfs, policykit-1, aktywną sesję consolekit oraz odpalonego w tle daemona thunara. Bez daemona w tle będzie działać tylko „automontowanie” na kliknięcie.
Jeszcze jedno - być może edycja /etc/group?
Pamiętam problem w Debianie (u pewnej osoby na tym forum), gdzie Squeeze nie montował pendraków, a problemem była grupa, dająca uprawnienia do montowania urządzeń przenośnych.
Pokaż wynik
groups
z Mepisa.
Ja na Debianie ma takie grupy, i wsio działa:
groups user adm dialout fax cdrom floppy tape sudo audio dip video plugdev netdev bluetooth lpadmin fuse scanner powerdev vboxusers iocard libvirt wheel
To by było na tyle
;-)
Teraz po instalacji LXDE, ponownym uruchomieniu pendrive mi się montuje ale główny katalog domowy ma problem w obu środowskach. Wyskakuje mi po kliknięciu na katalog domowy komunikat: Error stating file '/home/and/.gvfs': Drugi koniec nie jest połączony.
Wszystko mam poinstalowane, bo ten Antix ma właśnie sporo różnych aplikacji o których wcześniej nie miałem pojęcia.
Ostatnio edytowany przez atare (2011-06-29 17:32:07)
Ten błąd z ~/.gvfs był w Ubuntu, o ile pamiętam 8.04 albo 8.10, w każdym razie diabelnie dawno temu.
Fajny system sobie zainstalowaleś, nie ma co.
Zamiast męczyć sie z tym Mepisem, lepiej sobie postaw Squeeze, albo Minta, i będzie spokój.
Albo możasz sie pobawić z Ubuntu, ma tony softu, trochę błędów, ale da się ogarnąć, jak się przestrzega kilku zasad.
Np Ubuntu 10.10 jest dość udany.
To by bylo na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-29 19:32:42)
No właśnie ja używam stabilnego Debiana. Antix jest rewelacyujny bo pokazuje jaką sprzętową zgodność ma Debian. Wszystkie firmware zainstalowane. Chodzi jak burza już z LiveCD, niestety po aktualizacji jest już gorzej. Na innym kompie mimo ustawienia napędy i nośniki wymienne nawet na uruchamianie na tych napędach wyskoczył mi tym razem taki komunikat: DBus error org.gtk.Private.RemoteVolumeMonitor.Failed: An operation is already pending.
Strony: 1