Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam nasŧepujący, niezbyt tragiczny, ale intrygujący błąd.
Intrygujący dlatego, że nie wiem, czy to ja coś w konifigu spieprzylem, czy w źródłach kernela jest błąd, bądź te źródła nie przepadają za kompilatorem hardened z Gentoo.
Objawia się to następująco:
Każda próba otwarcia np xterma, czy gnome-terminala kończy się blędem:
Wystąpił błąd podczas tworzeniu procesu potomnego dla tego terminala getpt failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu
poszukalem trochęna necie, i sprawdzilem ustawienia między kernelem 3.0-rc4, a dzialającym 2.6.37, na którym terz urzeduję.
kernel 3.0-rc4:
mount | grep pts devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) ls -l /dev/ptmx crw-rw-rw- 1 root tty 5, 2 06-26 08:18 /dev/ptmx
i rezultat:
Kernel 2.6.37: - na nim działa prawidłowo...
mount | grep pts devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000 ls -l /dev/ptmx crw-rw-rw- 1 root tty 5, 2 06-26 08:10 /dev/ptmx
Również konsola na jaju 3.0-rc4 nie wstaje normalnie, jak na innych, tylko komunikaty kernela, a potem ni z gruszki, ni z pietruszki wiersz logowania, a cały proces uruchomienia systemu jest niewidoczny na konsoli.
Czy to się da poprawić w konfiguracji, czy raczej poczekać na nowszą wersję źródeł, np 3.0-rc5?
Konfig 3.0-rc4 - tworzony od zera:
http://pastebin.com/86VXHUmH
EYTA:
Co ciekawsze, kłopot mają tylko użyszkodnicy, na roocie terminal otwiera się normalnie.
Edyta:
Na jaju 3.0.0-rc5 system działa prawidłowo.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-28 11:14:00)
Link do konfiga nie działa.
Jaka wersja udeva?
O już działa, ale póki co nic szczególnego tam nie widzę… Zainstaluj na Debianie 3.0-rc4 z repo to będziesz wiedział czy to kwestia wersji źródeł w połączeniu z Twoim kompem czy coś tylko lokalnie. U mnie w każdym razie vanilla 3.0-rc4 działa bez żadnego problemu.
3.0-rc4 zainstalowałem, działa.
Konfig do Gentoo zrobiłem z konfigu Debiana przez localyesconfig.
Coś zauważyłem:
Jajo obecne:
zgrep -i pty /proc/config.gz CONFIG_UNIX98_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTY_COUNT=0
Wszystko chodzi.
Na 3.0-rc4 na takim ustawieniu nie działa ani xterm, ani inny terminal, nawet na koncie root.
Jajo Debiana:
grep -i pty config-3.0.0-rc4-686-pae CONFIG_UNIX98_PTYS=y # CONFIG_LEGACY_PTYS is not set
na takim ustawieniu w w 3.0-rc4 Gentoo nie działa żaden terminal.
zgrep -i pty config-3.0.0-rc4 CONFIG_UNIX98_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTY_COUNT=256
Sukces, root ma terminal, userzy nie.
Do tego najciekwsza nowina:
grep -i pty linux-3.0-rc2/.config CONFIG_UNIX98_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTYS=y CONFIG_LEGACY_PTY_COUNT=0
- wszystko pięknie działa - w zakresie terminala.
Nie działa za to prawidłowo Vesa, ani Uvesa, konsola przypomina horror z ZX Spectrum.
Jajo rc4 na konfigu z rc2 nie wstaje w ogóle.
Konfig z rc2 powstał przez oldconfig z kernela 2.6.37-tic - najlepszego w mojej karierze, tego z TOI, grsecurity i autogroup.
Także chyba poczekam na stabilne jajo 3.0, bo dość się nakombinowałem z ACPI w 2.6.38/39, żeby teraz kombinować jak koń pod górę z następnym cyrkiem.
Zobaczę, czy w rc5 będzie to samo, wersje rc u mnie przypominają totolotka, każda działa inaczej od poprzedniej.
A stąd wnioskuję, że w kernelu trwa chyba ostre porządkowanie i optymalizacja kodu, co ma też dla mnie dość pocieszne skutki.
Od kernela 2.6.38.4 mam z kernelami jak nie urok, to sraczkę ;)
Po kolei: ACPI, Noapic w vaniliowych, konflikt Paxa i Nvidi w łatanych, ogólnie dość wesoło.
rc2 bez łat działało, biorę rc4 - make oldconfig, dodaję do gruba, reboot, czarny ekran, zero reakcji..., wywalilem opcję quiet, odpalam, kailkaset linijek testku i jest samoczynny halt+blackscreen.
Jedno, co mi się naprawdę przyda, to wiadomość, jak zgrać na dysk log debug z uruchomienia kernela, bo bez tego, to mogę szukać igły w stogu siana.
EDYTA:
qlist -IvU udev sys-fs/udev-164-r2 (extras selinux test)
U mnie ten link http://pastebin.com/86VXHUmH
otwiera się bez problemu na FF5 i Chrome.
Edyta2:
sprobuję najmłodszego udeva...
I guzik:
qlist -IvU udev sys-fs/udev-171-r1 (acl extras introspection rule_generator selinux test)
Start kernela, mieli dyskiem, nie montuje konsoli,Openrc wstaje w tle, nagle wstaje GDM, mam obrazi dxwięk, potem dopiero mam konsolę.
Na moje oko to błąd w jaju, i to dość głęboko.
W Ubuntu kiedyś był taki cyrk z jajem dystrybucyjnym, poprawili to po tygodniu.
Poza tym małym drobiazgiem jajo chodzi elegancko, szybko i płynnie.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-26 13:25:48)
Jacekalex napisał(-a):
U mnie ten link http://pastebin.com/86VXHUmH
otwiera się bez problemu na FF5 i Chrome.
Po prostu pastebin.com był offline jak w niego wcześniej klikałem.
Jak się trochę ochłodzi :), to skompiluję tego diabla bezpoścednio na konfigu Debianowatym, tylko muszę sobie przypomnieć, jak się generuje initrd w Gentoo ;)
Edyta:
W tym logu,
http://pastebin.com/7Z2nbeMm
pomiędzy linią 700 a 956 jest wyjaśnienie problemu.
Ale to chyba trochę za wysokie progi dla mnie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-26 13:43:53)
Jeszcze została Ci opcja odpalenia Gentoo bezpośrednio na kernelu Debiana. ;) Co do CONFIG_LEGACY_PTYS, to ja tego w ogóle nie mam od dawna… Działa normalnie zarówno na Archu, Debianie i Gentoo. Z jakiegoś starego konfiga:
$ grep -i ptys /boot/gentoo/config-2.6.32-zen7-amidala CONFIG_UNIX98_PTYS=y # CONFIG_LEGACY_PTYS is not set
BTW, nie mam pojęcia jak się robi normalne initrd w Gentoo. ;) Może ręcznie? :D
Krótko piszac, ja do Debianowego konfigu zrobionego przez localyseconfig nic nie dodałem nowego, a problem wygląda na jakięś nowe zabezpieczenie.
Log strace -f xterm: - kawałek z 991 linni.
2953 open("/dev/ptyp0", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied) 2953 open("/dev/ptyp1", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied) 2953 open("/dev/ptyp2", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied) 2953 open("/dev/ptyp3", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied) 2953 open("/dev/ptyp4", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied) 2953 open("/dev/ptyp5", O_RDWR) = -1 EACCES (Permission denied)
Tylko musiałem wejść na roota, tam odpalić terminal, w nim przelogować się na usera, i odpalić debugowanie xterma :)
Objawy takie, jakby nie byl zamotowany /dev/pts, tylko że jest zamontowany, a jajo nic o tym nie wie, pomimo, że w /proc/mounts jest normalny wpis, taki, jak zawsze.
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
Pojęcia nie mam, jak to ugryźć.
Na razie fajrant, w czwartek lub piątek będzie rc5.
Bo coś mi się wydaje, że w kernelu jest jakiś banalny bląd, który Developerzy kernela z Debiana znają, i poprawili, a ja go nie znam.
Możliwe też , że blad jest innego rodzaju:
np tuner Tv, kiedy wbuduję moduly na stale, jest dostępny tylko dla roota, /dev/video0 ma uprawnienia 700 - i nic nie pomaga, załadowany modul zewnętrzny powoduje, że /dev/video ma chmod 750 i właść root:video - czyli prawidłowo.
I tu prawdopodobnie jest taka sytuacja z /dev/pty* - załadowany modul z initrd inaczej działa, wbudowany troszkę inaczej.
Pizdrawiam, i dziękuję, jeszcze się tym trochę pobawię, mam też nadzieję, że stabilny 3.0 nie będzie mial takich klocków.
Na razie temat na kołek , czekam na rc5, sprobuję też tego konfigu na rc3 lub rc2.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-26 14:04:47)
Jacekalex napisał(-a):
Bo coś mi się wydaje, że w kernelu jest jakiś banalny bląd, który Developerzy kernela z Debiana znają, i poprawili, a ja go nie znam.
Tylko zauważ, że jedynie u Ciebie występuje taki problem. ;) U innych działa normalnie… Na debianowych źródłach możesz skompilować jak chcesz — pakiet linux-source-3.0.0 albo w samych patchach dłubać — pakiet linux-patch-debian-3.0.0.
Bardzo możliwe.
Choć też obstawiam kilka innych możlowsci:
np, kto uzywa tekiego kompilatora?
gcc version 4.4.5 (Gentoo Hardened 4.4.5 p1.2, pie-0.4.5)
Poza tym, główne problemy z kernelami mam z ACPI, na plycie Gigabyte, wiem, że u innych Ludzi to czy tamto dziala, a u mnie nie.
Codo testowego kernela 3.0.0 - to już wyczaiłem głowną zmianę: pomiędzy rc2 a rc3 wprowadzono zmiany, po których mój konfig z rc2 powoduje tylko blackscreen.
Edyta:
Nareszcie koniec problemów (mam nadzieję)
problem z Acpi zacząl się w kernelu 2.6.38.4, trwal do kerneli 2.6.39.1 i 2.6.39-gentoo-r2.
Myslalem, ze coś trzeba w konfigu sprawdzić, czy coś w ytym guście.
Dlatego kilka razy robilem konfig od nowa, bez sukcesu.
Tymczasem wczoraj skompilowalem jajo 2.6.39.2 (vanilla-sources) - i ACPi ruszyło, a caly kernel konfigurowalem 30 sekund - bez klopotu dziala na konfigu z 2.6.37-tuxoncie - wcześniejszego kernela, nic nie zmieniałem.
Z kernela 2.6.39.2 - poprzez make oldconfig zrobilem konfig do 3.0.0-rc5 - ruszył, właśnie działa.
Ruszył, jakby nic się nie stało, a kłopoty z kernelami 3.0.0-rc3 i 3.0.0-rc4 były złym snem.
Podobnie wczoraj, 2.6.39.2 ruszył, jakby cyrki z ACPi w kilku wcześniejszych wersjach mi się tylko przysniły.
Pewnie te przejściowe trudności były wynikiem gruntownej optymalizacji kodu, jake byla zapowiadana w okolicach kernela 2.6.38, i ma docelowo zmniejszyć liczbe sterowników w kernelu (poprzez ich unifikację), i zmniejszyć objętość źródel kernela poniżej 200 MB - z ponad 300 MB obecnie.
(czytałem o tym kiedyś na polskim heise).
W każdym razie system działa, teraz obaczym Xena.
:D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-28 11:27:20)