Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
Jaki brać stage3 na intel i5, ia64 czy amd64?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow.
amd64. ia64 jest pod procesory Itanium 1/2
ok. Jaka wersja GCC na ten procesor?
Dziwne pytanie… Najnowsza jaka jest aktualnie w portage dla wybranej gałęzi systemu.
Miałem na myśli aby działało stabilnie i nie sypał się za często.
To i tak dziwne pytanie. :P Jak stawiasz na stabilność, to gcc ze stabilnego drzewa i tyle — 4.4.5 aktualnie.
Udziwnione flagi też możesz sobie darować jeśli ma być stabilnie, wystarczy:
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}"
Ja radzę stage hardened amd64 dla RAMu wyraźnie większego niż 4 GB, przy 4 Giga wystarczy x86. (U mnie x86 PAE dziala elegancko).
X86 jest ciekawe dlatego, że nie trzeba podwójnych bibliotek i trybu multilib, żeby coś na Ipli zobaczyć, czy np stabilnego flasha odpalić, bo wersja dla amd64 dziwinym trafem nie może się z laboratorium wydostać.
A tryb multilib oznacza też trochę ryzka pod względem bezpieczeństwa, to potencjalnie najtrudniejszy do zabezpieczenia element systemu - 32 bitowe biblioteki w 64 bitowym systemie.
Poza tym i5 - to nie jest Itanium2, i tryb 64 bitowy jest i tak realizowany na faktycznie 32 bitowym procku, wzbogaconym o tryb pracy 64 bity.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-23 11:01:44)
Na zwykły komputer domowy Gentoo bez hardened starcza.
Ja korzystam z amd64 na procku Core i3 i sobie chwale.
Moje flagi:
CFLAGS="-march=core2 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
i działa stabilnie.
Ostatnio edytowany przez thalcave (2011-08-20 22:55:42)
Intel Core2 i686:
CHOST="i686-pc-linux-gnu" CFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fstack-protector-all" CXXFLAGS="${CFLAGS}" LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed" ACCEPT_KEYWORDS="x86"
i chodzi.
Stawiany od nowa na bazie: stage3-i686-hardened-20110524
To by bylo na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-24 18:04:36)
thalcave napisał(-a):
Na zwykły komputer domowy Gentoo bez hardhttp://blueforum.eu/ened starcza.
Ja korzystam z amd64 na procku Core i3 i sobie chwale.
Moje flagi:Kod:
CFLAGS="-march=core2 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"i działa stabilnie.
AFAIR w przypadku 64-bit -O2 włącza -fomit-frame-pointer, dlatego nikt go tam dodatkowo nie wrzuca.