Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W jaki sposób najszybciej zmienić adresację adresu ip w kodzie strony, która jest postawiona na mambo. Strona była prowadzona w ten sposób, że do artykułów jak były dodawane odnośniki z serwera to były podlinkowane nie po domenie tylko po ip.
Baza do pliku xml.
sed -i 's/stary-ip/nowy-ip/g' plik.xml
Wczytanie do bazy.
Tylko oba adresy muszą być w takim samym formacie zapisane.
Na wszelki wypadek zrób sobie kopię bazy. :P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-21 15:58:42)
lukaz1987 napisał(-a):
W jaki sposób najszybciej zmienić adresację adresu ip w kodzie strony, która jest postawiona na mambo. Strona była prowadzona w ten sposób, że do artykułów jak były dodawane odnośniki z serwera to były podlinkowane nie po domenie tylko po ip.
Znaczy masz stronę na serwerze exaple.net i wszelkie linki kierujące na example.net były zamieniane na ówczesny adres IP tego serwera? Czyli link do http://example.net/jakis/plik.html był zamieniany na http://192.168.0.1/jakis/plik.html?
Trzeba było robić linki do /jakis/plik.html to teraz byś nie miał problemu. Skoro i tak musisz to zmieniać, to zmień na coś co będzie dobrze działać. Czyli wywal http://192.168.0.1 w diabły.
A ja radziłbym na przyszłość nie robić linków po IP w kodzie czy bazie danych, tylko po nazwie domenowej, to nie będzie problemu po zmianie adresu IP.
O ile mówimy o linkach do tego samego serwisu (nie jestem tego pewien, bo autor wątku precyzją wypowiedzi nie grzeszy), to lepiej podawać ścieżki absolutne bez nazwy domeny. Jeżeli podasz nazwę domeny, to będzie ten sam gnój co teraz w przypadku, gdy serwis zostanie przeniesiony na inną.
Ściezki bezwzględne, to dobry pomysł, jednak domena cyrkiem raczej nie grozi, ponieważ domenę zmienia się bardzo żadko lub wcale, za to czasami trzeba zmienić hosting lub sam serwer, i wtedy masz zmianę IP.
W ogóle najlepdzym rozwiązaniem jest nie domena, czy ścieżka bezwzględna czy względna, ale zmienna w pliku konfiguracyjnym aplikacji php, która to zmienna opisuje domenę, czy adres IP, czy choćby ścieżkę, i można ją zmienić w każdej chwili, bez grzebania w bazie danych czy wszystkich skryptach.
Po to właśnie są zmienne, żeby je w takich celach wykorzystywać.
Bo np przy zmianie hostingu czy serwera, ścieżka bezwzględna też sie może zmienić.
A tu najwyraźniej kod tworzyl harcerz, dlatego zamiast posługiwać się zmiennymi, w kodzie i bazie umieszcza paramtery, ktore powinny być określone w konfigu.
W dodatku tak zna swój skrypt i bazę, że nie potrafi poszukać w bazie rekordów, i zmienić wartości bezpośrednio w bazie, choć w języku SQL to jest jak najbardziej wykonalne.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-22 08:42:26)
Jacekalex w sumie 1/3 była adresowana po domenie a 2/3 po ip. Minio adresacja była jeszcze robiona w ten sposób że po adresie ip była tylda np. http://ip.ip.ip.ip/~debian/zdjecia/zdj.jpg. Stronę mam zamiar na hosting home przenieść. W BOK-u dowiedziałem się że nie będzie problemów z tyldą w nazwie folderu. Tylko nasuwa mi się pytanie czy jak przegram wszystkie pliki według struktury plików ze starego serwera to na nowym wszystkie artykuły będą poprawnie się otwierały razem z załącznikami.
Zmień łopatologię na myślenie:
Masz tam plik konfiguracyjny tego Mambo?
ustawisz w nim dwie zmienne globalne typu:
MYIP="ip.ip.ip.ip"
MYDOMAIN="domena.com"
A adresacię w skryptach i w bazie zmieniasz z ip czy domeny na zmienną,
i nic Cię więcej nie obchodzi, choćbyś hosting zmienial co tydzień.
Od tego są właśnie pliki konfiguracyjne.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-22 11:32:19)
Dzięki panowie na testowym serwerze zrobiłem przenosiny i udały się. A serwer produkcyjny dopiero w wolnym czasie.