Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Na serwerze mam udostępniony pewien zasób po sambie z programem który wykorzystuję bazę danych dbf, i nieraz rzadkością zdarza się, że PID użytkownika zdubluje się i program komunikuje o niedostępności zasobów. W związku z tym jest możliwość wyrzucenia użytkownika zdublowanego z zasobu samby?
Chyba prędzej coś wymodzisz, jak pobawisz się konfiguracją zasobu w sambie. (czyt. poprawnie go skonfigurujesz ;-) )
http://www.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Col … /locking.html
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2011-06-17 11:36:26)
A ja bym sprawdził, ile połączeń tcp/udp otwiera jeden użyszkodnik z Win$, i zrobil limit polączeń na fw, przy pomocy connlimit lub hashlimit.
Być może Win$ SMB po którejś aktualizacji zaczął otwierać jednorazowo więcej polączeń z serwerem, i Samba traktuje takie połączenia jako nowe logowanie tego samego usera.
Bo W Windows czesto się coś zmienia, w miarę aktualizacji bezpieczeństwa, i dziwnym trafem bardzo często później obrywa samba.
Identycznie kiedyś było z win32codecs, zainstalowane, po tygodniu nic nie działa, aktualizacja, za tydzienń to samo.... itp.
Z Win32codecs skończyło się, kiedy zrobili Silverighta z wbudowanym DRM, a z Samba często są cyrki, pamiętam, co potrafił robić nowy Win7 z serwerem Samby na Lennym.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-22 01:10:21)
Jacekalex mógłbyś podać przykładowe regułki do fw np. dla jednego usera.
Nie używam ufw.
Co do iptables - którego użwam, zobaczysz opcje wpisując w terminal np:
iptables -m connlimit --help
A poza tym było.
Ogólnie o iptables:
man iptables
http://pl.wikibooks.org/wiki/Sieci:Linux/Netfilter/iptables
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-17 16:01:50)
Ehh ludzie. Wkleiłem sznurka, gdzie jest napisane dlaczego "program komunikuje o niedostępności zasobów". Firewall nic do tego nie ma.
There is a known issue when running applications (like Norton Antivirus) on a Windows 2000/ XP workstation computer that can affect any application attempting to access shared database files across a network. This is a result of a default setting configured in the Windows 2000/XP operating system. When a workstation attempts to access shared data files located on another Windows 2000/XP computer, the Windows 2000/XP operating system will attempt to increase performance by locking the files and caching information locally. When this occurs, the application is unable to properly function, which results in an “Access Denied” error message being displayed during network operations.
Z własnego podwórka powiem, że dotyczy to nie tylko Nortona ale i innych przeróżnych badziewi uruchamianych/używanych w sieciach.
Zrobiłem aktualizację windowsa i jak na razie problem nie występuje. Wynika z tego jak pisał Jacekalex, że to był problem aktualizacji.