Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio coś mi chyba dyski podskoczyły bo mam ponad 45 stopni a przy defragmentowaniu i intensywnej pracy nawet dochodzi to 50 stopni a to raczej nie jest korzystne dyski mam 2x320 gb i raz 500gb sata. Czytam i czytam na tych forach i każdy pisze co innego:)
U mnie cały czas tak ma dysk.
Mój w laptopie ma 44 stopnie.
Jeśli uważasz, że im za ciepło obłóż je wiatrakami. Moim zdaniem to raczej normalna temperatura pracy zwłaszcza w lecie. No chyba, że stoi w serwerowni gdzie masz 19 stopni.
Na pewno w serwerze dobra wentylacja obudowy to podstawa.
Hitachi HTS543232L9A300: 38°C
Zazwyczaj waha się w granicach 38*C - 42*C
Nie podałeś żadnych informacji o twoim dysku, może ten typ tak ma:).
50st w komputerze to temperatura normalna i nie co się przejmować, że HDD czy tym bardziej procek mają taką temperaturę.
Czy komputer działa niestabilnie?
no co? lato jest
Parafrazując klasyka z filmu "Miś": "jest zima jest zimno", "jest lato jest ciepło".
To normalne, każdy dysk "talerzowy" grzeje się tak mniej więcej do 50tki - jest ciepły, gdy wziąść go do ręki po intensywnej pracy. Gdyby parzył palce miałby ok 57-63 stopnie.
u mnie standard ejst cos kolo 35-40 stopni, a jak dyski zaczynaja pracowac to dochodzi do 50 stopni, przy czym barka jest 5-6 stopni cieplejsza od dyku WD ( oba 250gb).
bezposrednio na dyski mam nawiew, tylko na dyski ( komora w obudowie oddzielajaca dyski od reszty sprzetu), więc śmiało można powiedzieć ze nie masz sie co przejmować ;].
Oczywiście lepiej by było gdyby pracowały w temperaturcha po 25 stopni caly czas, no ale musial bys miec 3 stopnie w pokoju zeby tak bylo.
Sie ciepło zrobiło to i temperatury wewnątrz obudowy się podnoszą.