Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-06-17 18:24:25

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

[solved]systemowa konfiguracja myszki

Siema. Wkurzają mnie dwie rzeczy, akceleracja myszki i emulacja środkowego przycisku myszy(Logitech MX518 ale to nie ma znaczenia...).
W wersji X.org 1.8 można obydwie rzeczy prosto wyłączyć dodając np. do /etc/X11/xorg.conf.d/evdev.conf

Kod:

Section "InputClass"
        Identifier "evdev pointer catchall"
        MatchIsPointer "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
        Option "EmulateWheel" "off"
        Option "Emulate3Buttons" "off"
        Option "AccelerationProfile" "-1"
        Option "AccelerationScheme" "none"
EndSection

Powiedzcie mi proszę, jak powyższe ustawienia ustawić pod Squeeze?
Znam takie magiczne polecenie jak xset m 0 0(odnosnie akceleracji) ale to raz działa raz nie działa...
Aż chciałem sobie przepakietować całego X.orga1.8 z unstable ale widzę, że szału tam i nowszej wersji nie ma.

EDIT:  Przeoczyłem, jest 1.10 ale jeszcze nie wiem ile z tym roboty aby przepakietować do Squeeze...
EDIT2: Albo olać przepakietowanie i zaktualizować system do Wheezy, chociaż gdyby ktoś wiedział jak to ustawić pod Squeeze byłbym dźwięczny;)

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-06-18 16:11:39)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#2  2011-06-17 18:40:50

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: [solved]systemowa konfiguracja myszki

/me nie wie, ale pamiętam, że xorg 1.9.2 instalował się na Squeeze czysto, bez żadnego dłubania. Co prawda było to podczas mrożenia kiedy ta wersja znajdowała się w experimental a w testing/sid siedział 1.7.7… ale tak właśnie było. :) Możesz ewentualnie ze snapshot.debian.org zainstalować tę wersję. Jak jest teraz z wersją 1.10 nie wiem i nie mam jak sprawdzić niestety.

#3  2011-06-17 18:49:50

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

/me nie wie, ale pamiętam, że xorg 1.9.2 instalował się na Squeeze czysto, bez żadnego dłubania. Co prawda było to podczas mrożenia kiedy ta wersja znajdowała się w experimental a w testing/sid siedział 1.7.7… ale tak właśnie było. :) Możesz ewentualnie ze snapshot.debian.org zainstalować tę wersję. Jak jest teraz z wersją 1.10 nie wiem i nie mam jak sprawdzić niestety.

Może warto zrobić aktualizację ale z drugiej tak skonfigurowanego i dostosowanego do potrzeb systemu jak Squeeze to ja nie miałem;).
Gdybym tylko wiedział jak tą myszkę pod tą wersją X ustawić byłoby idealnie. No nic, muszę pomyśleć co zrobić i pewnie po weekendzie zacznę kombinować.

#4  2011-06-17 18:56:37

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jeszcze głupie pytanie mam — próbowałeś tym sposobem dla Xorga 1.8 o którym pisałeś czy nie próbowałeś bo jest dla Xorga 1.8? Debianowy Xorg 1.7 ma backportowaną z nowszych wersji między innymi obsługę udeva zamiast hala, obsługę katalogu /etc/X11/xorg.conf.d itd.

#5  2011-06-17 23:28:31

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jakby tak nie poszlo to mozesz sprobowac klasycznie dac do /etc/X11/xorg.conf stosowne wpisy ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2011-06-18 08:47:24

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

Jeszcze głupie pytanie mam — próbowałeś tym sposobem dla Xorga 1.8 o którym pisałeś czy nie próbowałeś bo jest dla Xorga 1.8? Debianowy Xorg 1.7 ma backportowaną z nowszych wersji między innymi obsługę udeva zamiast hala, obsługę katalogu /etc/X11/xorg.conf.d itd.

Spróbowałem i nie działa.

bercik napisał(-a):

jakby tak nie poszlo to mozesz sprobowac klasycznie dac do /etc/X11/xorg.conf stosowne wpisy ...

Można wiedzieć jak powinienem powyższe wpisy dodać do xorg.conf?
Próbowałem jak poniżej lecz nie działa.

Kod:

Section "ServerLayout"
...
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
...
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier "Mouse0"
        Driver          "mouse" //evdev też próbowałem
        //Jak są dodane wpisy MatchIsPointer i MatchDevicePath X nie wstaje
        Option          "EmulateWheel" "off"
        Option          "Emulate3Buttons" "off"
        Option          "AccelerationProfile" "-1"
        Option          "AccelerationScheme" "none"
        Option          "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Sprawdziłem packages.debian.org i pod wheezy pierwszy post powinien zadziałać (click). Starsze wersje nie posiadają takiego pliku ani nie zakładają katalogu /etc/X11/xorg.conf.d.
Dobra ale może idzie to jakoś ustawić pod Squeeze, powiem jak sprawdzić czy działa.
Ustawienie xset m 5 1(i inne wartości, podałem jedną z bardziej 'czułych' ;P) nie powinno przynosić żadnych efektów.
Aktualną wartość można sprawdzić za pomocą xset q | grep -A 1 Pointer tylko już nie pamiętam, czy jak systemowo wyłączyło się akceleracje to wskazuje zawsze acceleration:  0/1    threshold:  0. Chyba posiada jakieś inne wartości ustawione za pomocą xset ale wyraźnie czuć kiedy akceleracja działa a kiedy nie.

#7  2011-06-18 10:03:58

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

k4misiek napisał(-a):

Starsze wersje nie posiadają takiego pliku ani nie zakładają katalogu /etc/X11/xorg.conf.d.

Jak nie, jak tak… W Squeeze tak samo jest ten plik: http://packages.debian.org/search?searchon=contents … &arch=any.

No i z changeloga:

1.7.6-2 napisał(-a):

* Add 08-config-xorg-conf-d.diff, 09-inputclass-sans-abi9.diff,
   10-config-libudev-backend.diff. Backport xorg.conf.d, inputclass
   and libudev support from xserver 1.8. Replaces the patches we had
   before. This allows us to migrate from a temporary udev based
   input device configuration straight to the long term solution
   introduced in 1.8.

1.7.6.901-1 napisał(-a):

* Stop looking for x11_driver property in udev, since we're migrating the
   drivers over to xorg.conf.d anyway.
* Install 10-evdev.conf in /usr/share/X11/xorg.conf.d (from upstream, patch
   18-Add-10-evdev.conf.diff).

#8  2011-06-18 13:30:28

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

k4misiek napisał(-a):

Starsze wersje nie posiadają takiego pliku ani nie zakładają katalogu /etc/X11/xorg.conf.d.

Jak nie, jak tak… W Squeeze tak samo jest ten plik: http://packages.debian.org/search?searchon=contents … &arch=any.

No i z changeloga:

1.7.6-2 napisał(-a):

* Add 08-config-xorg-conf-d.diff, 09-inputclass-sans-abi9.diff,
   10-config-libudev-backend.diff. Backport xorg.conf.d, inputclass
   and libudev support from xserver 1.8. Replaces the patches we had
   before. This allows us to migrate from a temporary udev based
   input device configuration straight to the long term solution
   introduced in 1.8.

1.7.6.901-1 napisał(-a):

* Stop looking for x11_driver property in udev, since we're migrating the
   drivers over to xorg.conf.d anyway.
* Install 10-evdev.conf in /usr/share/X11/xorg.conf.d (from upstream, patch
   18-Add-10-evdev.conf.diff).

Plik faktycznie przeoczyłem, nie wiem jak sprawdzałem, że takiego nie znalazł.
Nie zmienia faktu, że dalej nie chce działać jak powinno. Obecnie mam tak..
Jestem pewien na 100%, że po tym zabiegu każda modyfikacja za pomocą xset powinna przestać działać lecz tak nie jest.
Możesz sprawdzić u siebie? Może coś źle robię.

PS: Z tego co widzę, to mam inną wersję X w Squeeze niż ta dla której podałeś Changeloga.

Kod:

k4misiek@debian:~$ cat /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf 
#
# Catch-all evdev loader for udev-based systems
# We don't simply match on any device since that also adds accelerometers
# and other devices that we don't really want to use. The list below
# matches everything but joysticks.

Section "InputClass"
        Identifier "evdev pointer catchall"
        MatchIsPointer "on"
        Driver "evdev"
        Option "EmulateWheel" "off"
        Option "Emulate3Buttons" "off"
        Option "AccelerationProfile" "-1"
        Option "AccelerationScheme" "none"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev touchpad catchall"
        MatchIsTouchpad "on"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev tablet catchall"
        MatchIsTablet "on"
        Driver "evdev"
EndSection

Section "InputClass"
        Identifier "evdev touchscreen catchall"
        MatchIsTouchscreen "on"
        Driver "evdev"
EndSection

Kod:

k4misiek@debian:~$ cat /etc/X11/xorg.conf
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
        FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
        FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
        Load  "dri2"
        Load  "dri"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "glx"
        Load  "extmod"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Monitor Vendor"
        ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "nvidia"
        VendorName  "nVidia Corporation"
        BoardName   "G96 [GeForce 9650M GT]"                                                                                                                                        
        BusID       "PCI:1:0:0"                                                                                                                                                     
EndSection                                                                                                                                                                          

Section "Screen"                                                                                                                                                                    
        Identifier "Screen0"                                                                                                                                                        
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth 24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes     "1280x800"
        EndSubSection
        Option    "UseEdidDpi" "False"
        Option    "DPI" "96x96"
        Option    "NoLogo" "True"
        Option    "DynamicTwinView" "False" 
EndSection

Kod:

k4misiek@debian:~$ dpkg -l|grep xorg
ii  xorg                                            1:7.5+8                        X.Org X Window System
ii  xorg-docs-core                                  1:1.5-1                        Core documentation for the X.org X Window System
ii  xserver-xorg                                    1:7.5+8                        the X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                               2:1.7.7-13                     Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-all                          1:7.5+8                        the X.Org X server -- input driver metapackage
ii  xserver-xorg-input-evdev                        1:2.3.2-6                      X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics                    1.2.2-2                        Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-input-wacom                        0.10.5+20100416-1              X.Org X server -- Wacom input driver
ii  xserver-xorg-video-all                          1:7.5+8                        the X.Org X server -- output driver metapackage
ii  xserver-xorg-video-apm                          1:1.2.2-2                      X.Org X server -- APM display driver
ii  xserver-xorg-video-ark                          1:0.7.2-2                      X.Org X server -- ark display driver
ii  xserver-xorg-video-ati                          1:6.13.1-2+squeeze1            X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper
ii  xserver-xorg-video-chips                        1:1.2.3-1                      X.Org X server -- Chips display driver
ii  xserver-xorg-video-cirrus                       1:1.3.2-2+squeeze1             X.Org X server -- Cirrus display driver
ii  xserver-xorg-video-fbdev                        1:0.4.2-2                      X.Org X server -- fbdev display driver
ii  xserver-xorg-video-i128                         1:1.3.3-2                      X.Org X server -- i128 display driver
ii  xserver-xorg-video-intel                        2:2.13.0-6                     X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii  xserver-xorg-video-mach64                       6.8.2-3                        X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
ii  xserver-xorg-video-mga                          1:1.4.11.dfsg-4+squeeze1       X.Org X server -- MGA display driver
ii  xserver-xorg-video-neomagic                     1:1.2.4-3                      X.Org X server -- Neomagic display driver
ii  xserver-xorg-video-nouveau                      1:0.0.15+git20100329+7858345-5 X.Org X server -- Nouveau display driver (experimental)
ii  xserver-xorg-video-nv                           1:2.1.17-3                     X.Org X server -- NV display driver
ii  xserver-xorg-video-openchrome                   1:0.2.904+svn842-2             X.Org X server -- VIA display driver
ii  xserver-xorg-video-r128                         6.8.1-3                        X.Org X server -- ATI r128 display driver
ii  xserver-xorg-video-radeon                       1:6.13.1-2+squeeze1            X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver
ii  xserver-xorg-video-rendition                    1:4.2.3-3                      X.Org X server -- Rendition display driver
ii  xserver-xorg-video-s3                           1:0.6.3-2                      X.Org X server -- legacy S3 display driver
ii  xserver-xorg-video-s3virge                      1:1.10.4-2                     X.Org X server -- S3 ViRGE display driver
ii  xserver-xorg-video-savage                       1:2.3.1-2                      X.Org X server -- Savage display driver
ii  xserver-xorg-video-siliconmotion                1:1.7.3-2                      X.Org X server -- SiliconMotion display driver
ii  xserver-xorg-video-sis                          1:0.10.3-1                     X.Org X server -- SiS display driver
ii  xserver-xorg-video-sisusb                       1:0.9.3-2                      X.Org X server -- SiS USB display driver
ii  xserver-xorg-video-tdfx                         1:1.4.3-2                      X.Org X server -- tdfx display driver
ii  xserver-xorg-video-trident                      1:1.3.3-2                      X.Org X server -- Trident display driver
ii  xserver-xorg-video-tseng                        1:1.2.3-2                      X.Org X server -- Tseng display driver
ii  xserver-xorg-video-vesa                         1:2.3.0-3                      X.Org X server -- VESA display driver
ii  xserver-xorg-video-vmware                       1:11.0.1-2                     X.Org X server -- VMware display driver
ii  xserver-xorg-video-voodoo                       1:1.2.3-2                      X.Org X server -- Voodoo display driver

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-06-18 13:34:34)

#9  2011-06-18 14:02:42

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

k4misiek napisał(-a):

Możesz sprawdzić u siebie?

Pewnie… Tylko jak? ;) Wstawiłem ten wpis z pierwszego posta jako /etc/X11/xorg.conf.d/evdev.conf, ale chyba nie bardzo wiem co to właściwie powinno zmienić. ;) Jedyna różnica jaką widzę, to że kursor teraz zamula i trzeba się więcej namachać. :P W logach został ślad:

Kod:

[ 11208.252] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[ 11208.252] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[ 11208.252] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"

Kod:

[ 11208.905] (II) config/udev: Adding input device A4Tech PS/2+USB Mouse (/dev/input/event3)
[ 11208.906] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[ 11208.906] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[ 11208.906] (II) Using input driver 'evdev' for 'A4Tech PS/2+USB Mouse'
[ 11208.906] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 11208.906] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: always reports core events
[ 11208.906] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Device: "/dev/input/event3"
[ 11208.917] (--) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found 12 mouse buttons
[ 11208.917] (--) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found scroll wheel(s)
[ 11208.917] (--) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found relative axes
[ 11208.917] (--) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found x and y relative axes
[ 11208.917] (II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Configuring as mouse
[ 11208.917] (II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Adding scrollwheel support
[ 11208.917] (**) Option "Emulate3Buttons" "off"
[ 11208.917] (**) Option "EmulateWheel" "off"
[ 11208.917] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 11208.917] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 11208.917] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb2/2-3/2-3:1.0/input/input3/event3"
[ 11208.917] (II) XINPUT: Adding extended input device "A4Tech PS/2+USB Mouse" (type: MOUSE)
[ 11208.917] (II) A4Tech PS/2+USB Mouse: initialized for relative axes.
[ 11208.917] (**) Option "AccelerationScheme" "none"
[ 11208.917] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: (accel) selected scheme none/0
[ 11208.917] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 11208.917] (**) A4Tech PS/2+USB Mouse: (accel) acceleration threshold: 4

k4misiek napisał(-a):

PS: Z tego co widzę, to mam inną wersję X w Squeeze niż ta dla której podałeś Changeloga.

No tak, masz wersję wydaną później. Skoro zmiany zostały wprowadzone we wcześniejszej wersji, to w późniejszej także się znajdują, a przynajmniej w changelogu nie ma nic o tym żeby je wycofano. W końcu trudno żeby changelog każdej wersji opisywał wszystkie zmiany od początku istnienia projektu. :)

#10  2011-06-18 14:08:47

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

k4misiek napisał(-a):

No tak, masz wersję wydaną później. Skoro zmiany zostały wprowadzone we wcześniejszej wersji, to w późniejszej także się znajdują, a przynajmniej w changelogu nie ma nic o tym żeby je wycofano. W końcu trudno żeby changelog każdej wersji opisywał wszystkie zmiany od początku istnienia projektu. :)

Aj bo ta numeracja jest jakaś dziwna przy xorgu, jedno jest 7.5 drugie 1.7.7 nie wiadomo na co patrzeć.

Dobra u Ciebie działa(masz taką samą wersję X jak ja?)... może brakuje mi jakiegoś pakietu albo gdzieś nieświadomie przesłaniam działanie  /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf ?

#11  2011-06-18 14:17:42

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Na 1.10.2 zamula, na 1.7.7 nie — czyli wygląda jakby ta konkretna opcja na tej wersji nie działała. Z loga na 1.7.7:

Kod:

(II) config/udev: Adding input device A4Tech PS/2+USB Mouse (/dev/input/event3)
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: always reports core events
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: Device: "/dev/input/event3"
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found 12 mouse buttons
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found scroll wheel(s)
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found relative axes
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Found x and y relative axes
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Configuring as mouse
(**) Option "Emulate3Buttons" "off"
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: Forcing middle mouse button emulation off.
(**) Option "EmulateWheel" "off"
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) A4Tech PS/2+USB Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "A4Tech PS/2+USB Mouse" (type: MOUSE)
(II) A4Tech PS/2+USB Mouse: initialized for relative axes.

Ta opcja się już nie pokazuje na tej wersji:

Kod:

[ 11208.917] (**) Option "AccelerationScheme" "none"

k4misiek napisał(-a):

Aj bo ta numeracja jest jakaś dziwna przy xorgu, jedno jest 7.5 drugie 1.7.7 nie wiadomo na co patrzeć.

Ja to tak widzę: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=151540#p151540. :) Poza tym radziłbym Ci samemu sprawdzić czy na Xorgu z testinga będzie działać, wydaje mi się, że nie powinno być problemu z jego instalacją na Squeeze. W każdym razie na testingu nie ma problemu z instalacją Xorga ze Squeeze:

Kod:

# aptitude install xserver~i/stable -Vs
Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE:        
  x11-xserver-utils [7.6+2 -> 7.5+2]  xserver-common [2:1.10.2-1 -> 2:1.7.7-13]  xserver-xorg [1:7.6+7 -> 1:7.5+8]  
  xserver-xorg-core [2:1.10.2-1+b1 -> 2:1.7.7-13]  xserver-xorg-input-evdev [1:2.6.0-2+b1 -> 1:2.3.2-6]  
  xserver-xorg-video-vesa [1:2.3.0-5+b1 -> 1:2.3.0-3]  
Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane:
  libgl1-mesa-dri  xfonts-base  
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 6 cofanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0 B/2958 kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 537 kB.
Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.

#12  2011-06-18 15:04:29

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

Ja to tak widzę: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=151540#p151540. :) Poza tym radziłbym Ci samemu sprawdzić czy na Xorgu z testinga będzie działać, wydaje mi się, że nie powinno być problemu z jego instalacją na Squeeze. W każdym razie na testingu nie ma problemu z instalacją Xorga ze Squeeze:

Odwrotnie jest kaszana z którą nawet aptitude sobie nie radzi, chyba zaktualizuje całą dystrybucję do Wheezy i po problemie. Jak zacznie ta wersja być problematyczna to zrobię downgrade i wsio. Już kilka takich akcji wykonałem i zazwyczaj system się trzymał kupy.

Cały hal namieszał dość ostro, kiedyś za czasów Lenny wszystko ustawiało się w xorg.conf i wsio. Teraz też tak można dodając pewną opcję do konfiguracji ale wtedy niektóre aplikacje (na przykład synaptiks GUI touchpada dla KDE4) zaczynają narzekać i przestają działać.

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-06-18 15:09:00)

#13  2011-06-18 15:15:57

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Może gdybyś pousuwał trochę tych pakietów związanych z xorgiem, w większości sterowników których i tak nie używasz, to dałoby się zaktualizować. Części tych sterowników po prostu w testingu już nie ma, a stare są niekompatybilne z nowszym xorgiem i stąd może wynikać problem przy aktualizacji.

Kod:

# dpkg -l |grep xorg
ii  xserver-xorg                      1:7.6+7                          X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                 2:1.10.2-1+b1                    Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev          1:2.6.0-2+b1                     X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-video-vesa           1:2.3.0-5+b1                     X.Org X server -- VESA display driver

#14  2011-06-18 16:07:21

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

ArnVaker napisał(-a):

Może gdybyś pousuwał trochę tych pakietów związanych z xorgiem, w większości sterowników których i tak nie używasz, to dałoby się zaktualizować. Części tych sterowników po prostu w testingu już nie ma, a stare są niekompatybilne z nowszym xorgiem i stąd może wynikać problem przy aktualizacji.

Kod:

# dpkg -l |grep xorg
ii  xserver-xorg                      1:7.6+7                          X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                 2:1.10.2-1+b1                    Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev          1:2.6.0-2+b1                     X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-video-vesa           1:2.3.0-5+b1                     X.Org X server -- VESA display driver

Ogarnąłem ręcznie sprawę z czym robił problemy(było ich kilka i nie tylko te dotyczące xserver-*) i zainstalowałem wersję X z Wheezy przy okazji pobierając sobie nowszą wersję zamkniętych sterowników NV i jest gites majones. Teraz akceleracja(a raczej jej brak:P) i emulacja środkowego klawisza myszy działa tak jak chciałem. Tak więc, teraz nie zamierzam aktualizować całego systemu bo po co? Na pewno nie dla numerków;).

Nawet nie wiedziałem, że tylko kilka pakietów a nie kilkadziesiąt będzie musiał sobie pociągnąć.
Nabrałem takiego głupiego(lub nie) zwyczaju, że prawie  wszystko sobie przepakietowuję zamiast najpierw sprawdzić czy się bez tego zainstaluje w miarę gładko.

Kod:

k4misiek@debian:~$ dpkg -l|grep xorg
ii  xserver-xorg                                    1:7.6+7                           X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                               2:1.10.2-1+b1                     Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-evdev                        1:2.6.0-2+b1                      X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-kbd                          1:1.6.0-1+b1                      X.Org X server -- keyboard input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics                    1.4.0-1+b1                        Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-video-nouveau                      1:0.0.16+git20110411+8378443-1+b1 X.Org X server -- Nouveau display driver (experimental)

Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-06-18 16:24:59)

Stopka forum