Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-06-14 14:59:29

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Savoir-vivre z nową baterią

Zakupiłem baterię do laptopa, o taką. Wg opisu była testowana i powinna trzymać ok. 2 godz. (na baterii było napisane markerem 2h 10 min).

Po włożeniu do laptopa i podłączenia zasilania dioda ładowania się zapala, po włączeniu pali się jakiś czas światłem stałym (ładowanie), by po jakimś czasie (różnym) migać (niski stan baterii). Polecenie acpi odpowiada, że bateria jest naładowana w 0%, czasami pokazuje jakieś dodatkowe informacje, czasami tylko "Unknown".

Z tego co wyczytałem w instrukcji nowa bateria lub nieużywana przez dwa tygodnie nie będzie się od razu ladować:

NOTE: Charging may be delayed if a battery pack is new, has not
been used for 2 weeks or more, or is much warmer or cooler than
a comfortable room temperature.

Pytanie brzmi: jak długo powinienem czekać zanim zacznę ukierunkowywać swoją złość?

Pytanie dodatkowe — jakieś dobre rady na temat postępowania z nową (starą nową) baterią? Formatowanie i takie tam?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#2  2011-06-14 16:49:15

torrentow - Członek Sejmowej Komisji Śledczej

torrentow
Członek Sejmowej Komisji Śledczej

Re: Savoir-vivre z nową baterią

Na pewno to nowa bateria?

Każdy sam sobie szkodzi :)
http://img715.imageshack.us/img715/7104/apt.png

#3  2011-06-14 16:59:03

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Na pewno nie. Tylko dla mnie nowa. Informacje te zawarłem w pierwszym poście, notabene.

czasami pokazuje jakieś dodatkowe informacje

Ściślej:

Kod:

acpi -V | grep Battery
Battery 0: Charging, 0%, charging at zero rate - will never fully charge.
Battery 0: design capacity 3144 mAh, last full capacity 3144 mAh - 100%

Dodatkowo:

Kod:

cat /proc/acpi/battery/C117/info
present:                 yes
design capacity:         31000 mWh
last full capacity:      31000 mWh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          14400 mV
design capacity warning: 4992 mWh
design capacity low:     3000 mWh
cycle count:          0
capacity granularity 1:  1 mWh
capacity granularity 2:  1 mWh
model number:            Multi-Bay Battery
serial number:           0000004D461FBE003F
battery type:            LIon
OEM info:                 COMPAQ

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-06-14 17:16:44)

opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2011-06-14 20:01:30

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

To jest multibay czyli dodatkowa bateria aku. I tutaj zaczynają się schodki, gdyż tego typu źródła zasilania nie zawsze są obsługiwane tak samo jak normalny pakiet ogniw. Sprawdź najpierw czy działa z Windowsem wraz z zainstalowanymi sterownikami i menadżerem energii o ile masz taką możliwość. Dodatkowo baterie multibay pracują w parze z główną baterią.

Formatowanie... Widzisz tam ogniwa NiCd lub NiMh? Jeśli nie to nie wykonuje sie takiej procedury gdyż możesz skopać elektronikę sterującą zawartą w samej baterii. Ogólnie nie trzymać długo na naładowanej na full nie ładować długo czy doprowadzać do przegrzania (praca z włożonym aku na zasilaczu) co jakiś czas rozładować nie doładowywać np. z 75%.

#5  2011-06-14 21:04:53

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Wiedziałem, że Ty odpowiesz. ;)

qluk napisał(-a):

Sprawdź najpierw czy działa z Windowsem wraz z zainstalowanymi sterownikami i menadżerem energii o ile masz taką możliwość.

Nie mam takiej możliwości.

qluk napisał(-a):

To jest multibay czyli dodatkowa bateria aku. I tutaj zaczynają się schodki, gdyż tego typu źródła zasilania nie zawsze są obsługiwane tak samo jak normalny pakiet ogniw. (...) Dodatkowo baterie multibay pracują w parze z główną baterią.

Wg instrukcji wszystkie trzy rodzaje baterii obsługiwane są tak samo, zamiennie (przynajmniej ja tak to rozumiem) - twierdzi wręcz, że można wyjąć baterię w czasie pracy, jeśli nie jest jedynym źródłem zasialania (co nie znaczy, że zamierzam próbować ;)). Określona jest jedynie kolejność ładowania (główna, dual-, multibay) i rozładowania (odwrotnie) jeśli są dwie lub więcej baterii.

Rozumiem zatem, że ponieważ baterii głównej i dual- nie ma, zacznie ładować tę multibay. W razie czego mam też trupa głównej (lub dualbay, ten sam model do obu gniazd) — stale twierdzi, że jest naładowana w ok. 10% i nadal się ładuje (z szybkością zerową). Może jakoś da się nią oszukać lapka, że główna jest? Rozwałka wchodzi w grę (baterii, nie lapka ;)).

A wracając do pytania z pierwszego posta — zatem jak długo ładowanie może być opóźnione przy "leżakach"?

qluk napisał(-a):

Formatowanie... Widzisz tam ogniwa NiCd lub NiMh? Jeśli nie to nie wykonuje sie takiej procedury gdyż możesz skopać elektronikę sterującą zawartą w samej baterii. Ogólnie nie trzymać długo na naładowanej na full nie ładować długo czy doprowadzać do przegrzania (praca z włożonym aku na zasilaczu) co jakiś czas rozładować nie doładowywać np. z 75%.

OK, dzięki.

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-06-14 21:09:15)

#6  2011-06-14 22:16:04

milyges - inż.

milyges
inż.
Serwis

azhag napisał(-a):

twierdzi wręcz, że można wyjąć baterię w czasie pracy, jeśli nie jest jedynym źródłem zasialania (co nie znaczy, że zamierzam próbować ;)).

Spoko ja już próbowałem na tym laptopie nie raz :D

#7  2011-06-15 09:53:44

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

To że bateria działa jak bateria to norma, ale multibay ma dodatkowe sterowanie które czasem jest użytkowane do zarządzania tym co tam jest wpięte (niestety listy modeli które tak mają nie posiadam).
Co się dzieje jak odepniesz zasilanie z włożoną baterią? Może to kwestia złej obsługi tej baterii przez system.

#8  2011-06-15 09:59:32

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

qluk napisał(-a):

Co się dzieje jak odepniesz zasilanie z włożoną baterią?

Wyłącza się.

qluk napisał(-a):

Może to kwestia złej obsługi tej baterii przez system.

Bateria jest "źle obsługiwana" zanim system się uruchomi.

#9  2011-06-15 11:30:35

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

formatować to można dyskietki :P ja nie widzę przeszkód w formowaniu akumulatorów, jakich się chce i kiedy się chce. na pewno nie zaszkodzi. że niby litowo-chlorowe nie mają pamięci chemicznej?

azhag napisał(-a):

Po włożeniu do laptopa i podłączenia zasilania dioda ładowania się zapala, po włączeniu pali się jakiś czas światłem stałym (ładowanie), by po jakimś czasie (różnym) migać (niski stan baterii).

nie bardzo rozumiem: jest ładowana i sygnalizuje rozładowanie? zwykle jeśli bateria jest w trakcie ładowania i zaczyna migać, to znaczy problemy z ładowaniem - przeważnie taki, że akumulator jest ładowany zbyt wysokim prądem i się nagrzał jebaniec. a to niechybnie może oznaczać, że w przynajmniej jednym ogniwie elektrody się wypaczyły i zwarły (w skutek starzenia i normalnej eksploatacji).

zrób tak: jak ci zacznie migać ta wyciągnij i pomacaj, czy nie jest aby za ciepła. masz jakiś woltomierz na podorędziu?

linux regd. user #248790

#10  2011-06-15 14:51:20

hornet - Maruda

hornet
Maruda

qluk napisał(-a):

Ja bym proponował nie wyciągać zasilacza, po pełnym naładowaniu ładowarka jest odłączona i laptop pracuje na kablu, więc o baterię nie trzeba się martwić. Tak samo przy przenoszeniu laptopa i ponownym podłączeniu, jeśli troszkę prądu zużyje się na czas przeniesienia laptopa w inne miejsce, bateria nie jest doładowywana odrazu, tylko jak spadnie poniżej określonej normy przez producenta. Po prostu - częste doładowywanie szkodzi, nie używanie baterii szkodzi jej, tak samo mocne rozładowywanie do zera również... Zatem, najlepiej rozładowywać do ok. 20% i naładować do pełna, bez żadnych przerw, bo bateria posiada ograniczoną ilość cykli ładowania.

Jestem artystą. Tworzę rzeźbę. Rzeźbę swojego życia - dosłownie i w przenośni.

#11  2011-06-15 18:55:23

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

rychu napisał(-a):

zrób tak: jak ci zacznie migać ta wyciągnij i pomacaj, czy nie jest aby za ciepła. masz jakiś woltomierz na podorędziu?

ok, akurat niedawno pożyczałem od kumpla multimetr i nie zdążyłem oddać :) w wolnej chwili popatrzę

#12  2011-06-15 19:19:36

hornet - Maruda

hornet
Maruda

Sugerujesz jakieś zwarcie? Jak tak, to już nie ma czego zbierać.

#13  2011-06-15 20:43:12

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

hornet napisał(-a):

qluk napisał(-a):

Ja bym proponował nie wyciągać zasilacza, po pełnym naładowaniu ładowarka jest odłączona i laptop pracuje na kablu, więc o baterię nie trzeba się martwić. Tak samo przy przenoszeniu laptopa i ponownym podłączeniu, jeśli troszkę prądu zużyje się na czas przeniesienia laptopa w inne miejsce, bateria nie jest doładowywana odrazu, tylko jak spadnie poniżej określonej normy przez producenta. Po prostu - częste doładowywanie szkodzi, nie używanie baterii szkodzi jej, tak samo mocne rozładowywanie do zera również... Zatem, najlepiej rozładowywać do ok. 20% i naładować do pełna, bez żadnych przerw, bo bateria posiada ograniczoną ilość cykli ładowania.

Li-ion i Li-po maja temeprature pracy i przechowwania okreslone. W niemal kaszdym laptopie w poblizu baterii znajduje sie uklad chlodzacy oddajacy cieplo z CPU i GPU. Podczas pracy na AC Zazwyczaj procesor pracuje albo w maksymlanej wydjnosci albo w skalowaniu. Wydzielanie ciepła zwiększa się a ono poprzez układ chlodzenia wnika do baterii.

@rychu: wszelkiej maści litówki posiadają elektronike ładującą (w tym zazwyczaj DRAM lub SRAM do przechowywani liczby cykli jak i parametrów), co zatym idzie ona wymaga zasilania. Jeśli przy tym "formatowaniu"/"formowaniu" dojdzie do odcięcia zasilania na tej elektronice to możesz takową baterie traktowac jako przycisk do papieru.

#14  2011-06-15 22:13:24

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

hornet napisał(-a):

Sugerujesz jakieś zwarcie? Jak tak, to już nie ma czego zbierać.

niekoniecznie. akumulator składa się z wielu cel, jeśli jedna z nich jest zwarta to po prostu akumulator ma mniejszą pojemność. no i w trakcie ładowania może dochodzić do jego nadmiernego nagrzewania

linux regd. user #248790

#15  2011-06-15 23:04:25

hornet - Maruda

hornet
Maruda

I zagotowania elektrolitu. Wyrzucić w cholerę najlepiej, bo szkoda zdrowia i sprzętu.

#16  2011-06-15 23:25:18

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

hornet napisał(-a):

I zagotowania elektrolitu. Wyrzucić w cholerę najlepiej, bo szkoda zdrowia i sprzętu.

Jakiego elektrolitu ? - przecież tam jest żel.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#17  2011-06-16 00:05:06

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

hornet napisał(-a):

podejrzewam, że gdyby ludzi byłoby stać na takie gesty, to nie kombinowaliby z używkami ;) niestety stopa życiowa w tym kraju ciągle jest jaka jest. ale jeśli politycy nie będą przeszkadzać gospodarce się rozwijać, to może w niedługim czasie ludzie nie będą się przejmowali takimi rzeczami i będą se kupować nowe baterie na zgrzewki.

linux regd. user #248790

#18  2011-06-17 19:26:06

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

rychu napisał(-a):

Nie jest bardziej ciepła niż sam laptop.

Ale po pełnym naładowaniu (dioda ładowania przestała się świecić), woltomierz wskazuje porażające napięcie* 0,75 V (i w trakcie sprawdzania spada w tempie ok. 0,02 V na sekundę).

Z tymi twardymi danymi bateria idzie do reklamacji. Dzięki.

*) to chyba natężenie poraża?

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-06-17 19:48:42)

#19  2011-06-17 19:37:08

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Napisz lepiej od kogo kupiłeś aby się nie naciąć na tego "rzetelnego" sprzedawcę.

ps. fajną masz ilość postów :P - a trzy posty wcześniej było jeszcze fajniej :)

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#20  2011-06-17 19:59:26

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Jeszcze zobaczę jak pójdzie z reklamacją, wpadka w końcu może się zdarzyć.

Bodzio napisał(-a):

ps. fajną masz ilość postów :P - a trzy posty wcześniej było jeszcze fajniej :)

Przegapiłem taką okazję. :(

Ty też wkrótce będziesz miał niezłą. ;)

Stopka forum