Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
1. Jak w Esmtp ustawić aliansy pocztowe?
w pliku /etc/alianses stoi jak byk:
root user@domena.pl
potem z roota:
newaliases
/etc/esmtprc ustawiony w taki sposob:
identity username@gmail.com hostname smtp.gmail.com:587 username "username@gmail.com" password "password" starttls required mda "/usr/bin/procmail -d %T"
i poczta dla roota zamiast na user@domena.pl ląduje w /var/mail/root, jak zrobiłem skrzynkę /root/.maildir - zaczęła trafiać do tej skrzynki.
Wrzuca je tam procmail.
Czy jedynym wyjściem jest rękodzielo artystyczne w procmailu, czy można jakoś zrobić te aliansy - żeby działały?
Pytanie 2:
Jak tak ustawię certytfikat:
mkdir ~/.authenticate chmod 0700 ~/.authenticate wget http://curl.haxx.se/ca/cacert.pem mv cacert.pem ~/.authenticate/ca.pem chmod 0600 ~/.authenticate/ca.pem
to z konta użyszkodnika mogę spokojnie wysyłać maile szyfrowane starttls.
Tylko, że potrzebuję podpiąć certy tak, aby był jeden globalny certyfikat dla calego systemu,i korzystali z niego wszyscy użytkownicy, między innymi php-fpm dzialający jako inny user, skrypty cgi, cron,itp.
Chodzi mi o to, żeby zawsze poczta z kompa szła po tls, bez rzeźbienia i kopiowania certów na 6 czy 7 użyszkodników.
Czy to wykonalne?
I jak to wyrzeźbić?
W rolach głównych, udział wzięli:
qlist -IvU esmtp mail-mta/esmtp-1.2 net-libs/libesmtp-1.0.6 (debug ssl static-libs threads) mail-filter/procmail-3.22-r10 (selinux) mail-filter/procmail-lib-20081108 sec-policy/selinux-procmail-2.20101213
Dzięki i Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-13 16:58:44)